Închide

Zilele Maghiare împlinesc zece ani. Urmează 9 zile de festival în centrul Clujului

ActualitateAdministrațieFestivalTop News by Actual de Cluj - aug. 13, 2019 0 483

Ediția a zecea a Zilelor Culturale Maghiare (ZCMC) începe în 16 august și va dura până în 25 august. Manifestarea a ajuns la un buget de peste 500.000 de euro, 150 de parteneri și peste 600 de evenimente, de la concerte, expoziții, recitaluri de muzică clasică, spectacole de dans, proiecții de film, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri.

O parte dinte evenimentele ediției aniversare vor fi ghidate și în limba română. Organizatorul manifestării, Gergely Balázs spune că simte că s-a ajuns la o normalitate în ceea ce privește manifestarea care se bucură de o finanțare consistentă de la Primărie dar și de o prezență tot mai mare și din partea comunității românești. De asemenea, mai spune, există o participare internațională consistentă din țări scandinave sau din Germania, Austria, Ungaria.  

„Nu vrem o ediție cu festivism. Vom avem un program variat, pentru toate gusturile și vârstele. Vor fi mai multe concerte, nu doar de muzică ușoară. Avem 15-16 concerte de muzică clasică, 60 de muzică ușoară pe Kogălniceanu, în Unirii sau în curtea Muzeului de Artă, principalele locuri unde se vor derula evenimentele. Sunt și 25 de expoziții de artă, de artă plastică. Cea mai mare forță sunt ONG-urile din Cluj și cele de nivel național care participă cu programe, mai multe decât anul trecut, adică 630 de programe. Am ajuns la un plafon de unde nu mai are rost să mai creștem, însă nu putem refuza pe nimeni dacă vine către noi cu un eveniment inedit”, a sintetizat Gergely Balázs.

Ediția aniversară se va deschide oficial duminică, 18 august, cu o gală care va avea loc la ora 19:00, la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul galei, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ‘’În piața din Cluj’’, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos.

„Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deținător al premiului Harangozó Gyula și artist emerit din Ungaria”, transmit organizatorii.

„Mai rețin din 2010 când a a început acest eveniment cu încercări șubrede în oraș. Acum s-a demonstrat că manifestarea ajunsă la a zecea ediție poate fi un brand al orașului alături de celelalte evenimentele importante ale Clujului”, a spus viceprimărița Olah Enese despre ediția aniversară a evenimentului. Aceasta a ținut să sublinieze că față de 2010 când s-au alocat 3000 de lei pentru evenimente, acum finanțarea acordată de municipalitatea este consistentă, 530.000 lei.

Oficialul a mai spus că cele 9 zile de festival vor aduce prelungirea programului mijloacelor de transport în comun plus că vor fi restricții de circulație în Piața Unirii generate de manifestare, dar și pe strada Kogălniceanu sau pe pe strada Potaissa.

„Încercăm să deranjăm cât mai puțin cetățenii Clujului. La maratonul din 24 august vor fi restricții pe câte o bandă de circulație. Majoritatea evenimentelor sunt gratuite, în afară de spectacolele de la Opera Maghiară, plus o taxă simbolică la maraton de 15 lei. Au fost și momente neplăcute în care am fost acuzați de divere lucruri, dar per ansamblu cred că s-a ajuns la o normalitate privind această manifestare”, a mai adăugat și Gergely Balazs.

Potrivit organizatorilor, pentru ediția cu numărul zece, bugetul total este de peste 500.000 de euro, din care, după cum au spus organizatorii, 6 milioane de forinți (adică aproape 100.000 lei) vin de la Guvernul Maghiar, 530.000 lei de la Primărie sau 29.000 de lei de la Consiliul Județean. „Avem 150 de parteneri pentru evenimnetele din cele 9 zile. Simțim și inflația, mai ales în onariile artiștilor”, a mai spus Gergely Balazs.

„Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy  din Bonțida. Avem și câteva programe  în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul <Elixirul dragostei> de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului <Opera pe roți>. Spectacolul va fi oferit dintr-un TIR care se va deschide pentru public’’, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Ce urmează la ediția cu numărul 10 a Zilelor Maghiare în principalele zone ale festivalului: 

Piața Unirii: 

Concerte în fiecare seară – Filarmonica de copii din Vlăhița, Quimby, Tamás Gábor, Ladánybene 27, Ákos, Honeybeast, Familia Neoton, și mulți alții.

Dansuri populare în fiecare zi – în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional Folcloric ’’Sfântul Ștefan’’

25 august – închiderea oficială cu un concert al chitaristului și cântărețului Zorán, unul dintre cei mai iubiți artiști din Ungaria

Strada Kogălniceanu:

Târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene și cea de-a doua scenă a festivalului

Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată

Satul Medieval,  eveniment tradițional în cadrul ZCMC

diferite activități pentru copii

Eveniment în premieră:  ’’Zilele ciobăneștilor maghiari’’  în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare și care vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11:00, cu o paradă.

Strada Potaissa

târgul de vinuri

Aleea Stadionului

sâmbătă, 24 august, ora 19:00, va avea loc ’’Elixirul dragostei’’ de Gaetano Donizetti, un spectacol în aer liber al Operei Maghiare de Stat, care este parte al turneului ’’Opera pe roți’’.

Vor fi și tururi ghidate conduse de curatori vorbitori de limba românăm dintre care cel al Asociației Vechiul Cluj.  Ghidajele în limba română vor însoți și o serie de expoziții de la Muzeul de Artă (’’Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecţia de pictură a Muzeului de Artă Cluj’’) și Muzeul de Istorie al Transilvaniei (’’Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană’’, ’’Mari fotografi din Transilvania – secolele XIX-XX’’‚ ’’Orbán Balázs. Călătorie în Orient’’), precum și expoziția de artă bisericească ’’Ars Sacra Claudiopolitana’’ de la galeria aflată pe strada Iuliu Maniu nr. 4.

Din programul festivalului nu vor lipsi mesele rotunde și dezbaterile, cea mai amplă dintre acestea stând sub semnul schimbării de regim de acum 30 de ani. Astfel, joi, 22 august, și vineri 23 august, vor avea loc mesele rotunde cu tema ’’Martori și participanți’’ și ’’Confruntarea cu trecutul – încercările politicilor de lustrație după 1989’’, cu traducere în limba română.

Alergătorii de toate vârstele se vor putea înscrie și anul acesta la Crosul ZCMC Donaton, competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat. Aflat la a doua ediție, crosul va avea loc sâmbătă, 24 august, ora 10:00. Competiția se va desfășura pe traseul str. Mihail Kogălniceanu – str. Emmanuel de Martonne – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. IC Brătianu – str. Hermann Oberth – B-dul Eroilor – str. Universității. Înregistrarea în concurs se va putea face anticipat până la data de 24 august, pe www.donaton.ro, iar în ziua de 24 august la standul amenajat în apropierea startului.

Programul complet al festivalului se poate accesa aici: https://bit.ly/2Z5jHJv

Evenimente premergătoare:
Miercuri, 14 august:
– la ora 18.00, la Galeria Quadro (Samuil Micu 7) va avea loc vernisajul bilingv al expoziției de pictură Gy. Szabó Béla: Liber Miserorum. Programul de vizitare: de luni până sâmbătă, între orele 10:00-18:00
Vineri, 16 august
– de la ora 18:00, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul bilingv al expoziției Artiști plastici contemporani de la Szentendre
– de la ora 19:00, la Centrul de Interes (Fabricii de chibrituri 9), se deschide expoziția Schimb de teren II, care prezintă o serie de lucrări din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros. Program de vizitare: până în data de 14 septembrie. Pe durata festivalului expoziția va fi deschisă de marți până sâmbătă, între orele 16.00-19.00.
– tot de la 19:00, la Biserica Piaristă Sfânta Treime, în cadrul seriei de evenimente de muzică clasică Klausen Musik are loc Concerto Spiralis.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu