Închide

Zilele Culturale Maghiare: sute de evenimente în centru, concerte, tururi ghidate și multe activități pentru toate vârstele

ActualitateFestivalTop News by Catalin Suciu - aug. 14, 2018 0 620

Zilele Culturale Maghiare sunt dedicate regelui Matia Corvin și libertății religioase. Organizatorii propun sute de evenimente în prioada 19-26 august.

Cele mai multe se vor desfășura în centrul orașului, în apropierea Pieței Unirii, pe străzi precum Mihail Kogălniceanu, Potaissa sau în curtea Palatului Banffy, unde se află Muzeul de Artă.

Anul acesta se împlinesc 575 de ani de la nașterea lui Mattia Corvin, rege al Ungariei.   De altfel, unul dintre evenimente va fi masa rotundă cu tema ’’Matthius Corvinus, un rege născut la Cluj’’, care va avea loc în Curtea Bánffy și la care vor participa istoricii români Mihai Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă. În același spirit, pe durata festivalului, grădina cu ruine a Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstituirii modului de viaţă medieval.

Pe toată durata Zilelor Culturale Maghiare sunt anunțate evenimente, expoziții, tururi ghidate în clădiri istorice și 35 de concerte.  Scena principală va fi amplasată în Piața Unirii, unde sunt anunțate mai multe spectacole începând din prima zi de festival.

În perioada festivalului va fi organizat și un tur ghidat al Bisericii Sfântul Mihail. „Deși intră în renovare în următorii 3 ani, am ajuns la un compromis, iar în zilele de 20 și 21 august se va putea vizita”, spune Olah Emese, viceprimar al Clujului. „Zilele Culturale Maghiare sunt o punte de legătură între cele două comunități, cea românească și maghiară. Sunt zile de sărbătoare cu evenimente, cu obiceiuri maghiare și românești. Prezența numeroasă a clujenilor la precedentele ediții dovedește că suntem o comunitate, că formăm o societate multiculturală”, a mai precizat Emese.

Fondurile organizării Zilelor Maghiare se ridică la aproap 420.000 de euro. O treime din bani provin din finanțare guvernamentală maghiară, 100.000 de euro vin de la bugetul Clujului, iar restul banilor provin din sponsorizări.

Găsiți mai multe informații AICI

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare