Închide

Începe pelerinajul de la Nicula: zeci de mii de pelerini așteptați la mănăstirea din Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 14, 2018 0 223

Se anunță pelerinaj de amploare mâine la Cluj, la mănăstirea Nicula, unde în fiecare an în 15 august zeci de mii de pelerini vin de la distanțe mari ca să se închine la icoana mănăstirii, despre care spun că e făcătoare de minuni.

Pelerinajul de la Nicula începe astăzi după-masă la ora 16 cu o procesiune pe jos a ierarhului, preoților și pelerinilor, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla și până la biserica parohială din Nicula, unde, de la ora 18.15, are loc vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de o predică a episcopului greco-catolic Florentin Crihălmeanu. Slujba continuă neîntrerupt până a doua zi, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, când, de la ora 9.30, pe colina din fața bisericii Crihălmeanu conduce liturghia arhierească solemnă.

Pelerinajul actual greco-catolic la Nicula are ca destinație biserica parohială din sat, unde se spune că a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde „orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă și să se închine sfintei icoane”. Între 1875-1879 s-a ridicat, de către episcopii greco-catolici Ioan Vancea și Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost așezată icoana; în 1948, mănăstirea a fost confiscată de regimul comunist, odată cu arestarea ierarhilor și desființarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autoritățile comuniste.

Ordinea publică la procesiune e asigurată de nu mai puțin de 220 de jandarmi de la Gruparea Mobilă, plus polițiști, pompieri și medici de urgență.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu