Închide

Se aduc toalete automate în Cluj de la firma care le-a închiriat Primăriei Capitalei pe cele din București

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - aug. 14, 2018 1 2948

Administrația locală a încheiat un contract la finalului lunii iunie cu societatea Comex Rom din București pentru furnizarea a 4 toalete automate care urmează să fie montate în Cluj-Napoca. O toaletă va costa aproape 219.000 lei, fără TVA. Achiziția vine după ce Primăria și-a asumat să susțină programul „Toalete pentru toți”, propus în cadrul proiectului de bugetare participativă din 2017. Oficialii Primăriei au anunțat deja că iau în considerare ca, începând din 2019, să extindă sistemul în toate cartierele din oraș.

Firma Comex Rom din București va furniza municipalității clujene 4 toalete automate în baza unui contract de peste 875.000 lei încheiat în 23 iulie 2018. Termenul de livrare este de 90 de zile, cele patru instalații urmând să ajungă în Cluj la finalul lunii octombrie. După ce vor ajunge, ele vor fi montate în Parcul Central, Parcul I.L. Caragiale, zona verde de pe malul Someșului din cartierul Grigorescu și la Baza Sportivă Gheorgheni.

Despre firma Conez Rom media centrală a scris că are contracte și închiriază de ani buni Primăriei Capitalei toalete ecologice, toalete automate și alte servicii conexe pe acorduri cadru de zeci de milioane de lei. Potrivit hotnews.ro, firma cumpăra o toaletă automată cu 35.000 de euro și apoi o închiria autorității locale. Compania Comex Rom SRL are sediul într-un apartament de pe strada Buzești din București iar acționari sunt Andrei Popovici si Viorica Popovici. Despre Andrei Popovici s-a vehiculat în media că e un apropiat al omului de afaceri francez Pascal Schaller, cumnatul foatului ministru Miron Mitrea. Tot media centrală scria că Andrei Popovici este prieten foarte bun cu Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, si că pe baza acestei prietenii firma lui Popovici a obținut mai multe contracte în București. Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, în 2017 compania a realizat o cifră de afaceri de 5,4 milioane lei cu 36 de angajați, dar că este pe pierdere. La obiectul de activitate figurează colectarea deșeurilor nepericuloase, însă societatea a mai avut și altfel de contracte publice pentru montarea și întreținerea unor instalații rutiere pe DN1 sau pe Autostrada Soarelui, după cum relatează media centrală.

Primăria clujeană și-a asumat să cumpere toalete ecologice în cadrul procesului de bugetare participativă lansat anul trecut, în care clujenii propun proiecte pentru oraș iar cele mai votate se implementează. Inițiativa situată în top 15 proiecte asumate de municipalitate se numea “Toalete pentru Toți” și implica achiziționarea și montarea în Cluj-Napoca a 4 toalete automate racordate la rețelele de utilități (apă, canalizare, energie electrică), care vor putea fi utilizate inclusiv de persoanele cu dizabilități. Oficialii Primăriei spuneau că Regia Autonomă a Domeniului Public analizează posibilitatea de a extinde în toate cartierele din oraș sistemul de toalete automate începând din 2019.

sursa foto: Comex Rom – astfel de toalete sunt montate în București de către Comex Rom

Potrivit site-ului oficial al companiei Comex Rom, toaletele automate din portofoliu sunt confecționate din panouri de ciment armat cu fibră de sticlă, protejate cu vopsea antigraffiti, sunt prietenoase cu mediul, având un consum redus de energie electrică și de apă iar, în plus, se și curăță automat, fără a mai fi nevoie de personal auxiliar. Există posibilitatea ca cei care le folosesc să fie delectați și cu muzică iar toaletele au un buton SOS care permite deschiderea ușilor atunci când se întretupe alimentarea cu energie electrică. Toaletele pot fi monitorizate de la distanță pentru a se verifica dacă funcționează la parametri optimi și au sisteme automate. Vorbim despre sisteme pentru spălarea și dezinfectarea după fiecare utilizare a podelei de aluminiu, pentru aerisirea și odorizarea după fiecare utilizare, pentru spălarea, dezinfectarea și uscarea automată a vasului de toaletă, de detecție a înfundării vasului de toaletă, de siguranță, care previn începerea ciclului de spălare înainte de ieșirea utilizatorului din cabină,  de indicare a timpului de utilizare și presemnalizare optică și sonoră a ultimelor minute de utilizare, de uscare mâini și lavoar încastrat în perete cu distribuire automată de apă și săpun, de distribuire automată a hârtiei igienice etc.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.