Închide

Ziariștii fac dezbatere ca să afle de ce Clujul are educație, afaceri și cultură europene, dar mass-media mai are de lucru

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 23, 2017 0 452

Singura asociație a ziariștilor din provincie, organizată la Cluj în urmă cu 11 ani, organizează dezbatere pe tema crizei presei locale din Europa.

Dezbaterea e organizată de Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) și Agenţia de Dezvoltare Regională Nord–Vest, mâine seară la Liberty Technology Park. „Vom discuta deschis, în cadru formal şi informal, despre criza în care se află presa locală şi despre posibilele căi de redresare, alături de reprezentanţi ai instituţiilor media, ai mediului de afaceri şi universitar, dar și ai administrației”, spune președintele asociației, Remus Florescu.

Printre invitaţii care au confirmat prezența la dezbatere se numără și oamenii de afaceri Lucia Morariu (Eximtur), Mihaela Rus (Vitrina), Daniel Metz (NTT Data), Ioan Rus (RMB Inter Auto), Voicu Oprean (AROBS), plus Vasile Sebastian Dâncu (IRES), Gelu Trandafir (Freedom House România), Iosif Pop (președintele Consiliului Civic Local), Șerban Țigănaș (președintele Ordinului Arhitecților din România), consulul onorific al Franței la Cluj Pascal Fesneau  și Marcel Boloș, directorul ADR Nord-Vest. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă și în cadrul acesteia va fi prezentat un sondaj realizat de IRES pentru APPC, având ca subiect percepția comunității clujene despre presa locală.

Dezbaterea „pleacă de la premisa că un oraş european precum Cluj-Napoca merită o presă de nivel european. Economia s-a dezvoltat, calitatea vieţii a crescut, la fel şi aşteptările pe care le au oamenii în raport cu aspectele care le modelează existenţa în capitala celei mai cosmopolite regiuni a ţării”, adaugă Florescu. „Clujul are o comunitate de afaceri prosperă, excelând în domenii precum IT, servicii și construcții. Clujul are cea mai mare și cea mai bine clasată în topurile internaționale universitate din țară – Babeș-Bolyai. Școala de arte vizuale de la Cluj a ajuns celebră peste Ocean, iar orașul găzduiește cele mai importante festivaluri de film și de muzică din țară. În privinţa mass-media, credem că mai avem mult de lucru până să devenim o presă de nivel european. La problemele cronice ale jurnalismului local, precum lipsa de credibilitate şi subfinanţarea, s-au adăugat şi provocările epocii „post-adevăr“. Este în interesul tuturor să avem o presă de calitate”.

APPC este, de 11 ani, asociația reprezentativă a jurnaliștilor clujeni, cu zeci de membri din presa scrisă, televiziune și radio. E singura asociație profesională a jurnaliștilor din provincie care funcționează de peste un deceniu. Asociația militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice. APPC publică „Anuarul Presei Clujene”, cu cele mai bune articole ale jurnaliştilor din județ, adoptă poziţii publice în chestiuni ce vizează exercitarea profesiei de jurnalist şi a organizat la Cluj traininguri cu jurnaliști de la publicații precum Reuters, BBC sau Nordbayerischer Kurier, în colaborare cu Ambasada SUA și Ambasada Germaniei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu