Închide

Zeci de piese de port popular expuse la muzeul etnografic din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 27, 2023 0 310

Zeci de piese de port popular vor fi expuse la muzeul etnografic din Cluj, de săptămâna viitoare, într-o expoziție itinerantă care a început în urmă cu o jumătate de an.

În proiect sunt implicate mai multe muzee, fiecare donând câteva piese reprezentative de port popular: e vorba de Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul National al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru $tefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Maramureșean Sighetul Marmației, Muzeul Brăilei ”Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Colecția Etnografică Marius Matei.

Expoziția ”Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, inițiată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, se deschide joi 2 februarie la ora 13. Un număr de 36 de piese de port și podoabe tradiționale au început un drum prin țară, plecând de la Bistrița, în aprilie 2022.  ”ovestea este despre lucruri simple și bucuria unor întâlniri. Călătoria urmărește firul unor povești pentru a vedea ce ne apropie și ce ne unește ca neam. Expoziția își propune să descifreze ce mesaje ne transmit strămoșii, cum era viața de odinioară, care era îmbrăcămintea purtată în zile obișnuite, dar și în sărbători”, spun curatorii. ”Prin această expoziţie comună, itinerantă, încercăm să surprindem caracteristicile zonelor etnografice pe care le reprezintă fiecare muzeu”.

Proiectul care stă la baza expoziției pune în prim-plan piesele de port. Muzeele participante au propus pentru documentare obiecte din patrimoniu mobil specifice atât românilor, cât și minorităților naţionale prezente în diferite zone ale țării. Expoziția are și un catalog, inedit, realizat sub forma unui ziar, care va fi distribuit gratuit la data vernisajului de la Cluj. Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în perioada 2-26 februarie 2023, în intervalul orar 10-18, ultima intrare la ora 17.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu