Închide

Zeci de picturi cu peisaje din Gherla, scoase la lumină după aproape 100 de ani

Din județ by Actual de Cluj - oct. 16, 2021 0 153

Revine în actualitate, după aproape 100 de ani, pictorul Ernő Juhász, în Gherla. Câteva zeci de lucrări ale artistului au fost adunate din diverse surse, de la rude, colecționari, și expuse pentru prima dată la un loc. La sfârșitul lunii septembrie, la sediul Fundatiei Teka a avut loc vernisajul expoziției dedicate pictorului.

Ernő Juhász s-a născut în 1889 la Gherla și a urmat cursuri la Academia de Arte din Budapesta, începând cu anul 1909. Nu a terminat studiile din motive independente de el. La scurt timp avea să înceapă războiul, astfel că a fost luat pe front. La revenirea acasă și-a întemeiat o familie și a fost profesor de pictură, în vremuri cu lipsuri mari. Atât de mare era sărăcia, încât picturile le realiza pe dosul foilor de desen ale elevilor săi.

Zsuzsa Vincze a fost cea care, la aproape 100 de ani distanță, a reușit să adune la un loc o parte dintre picturile semnate Juhasz Erno, realizate în anii 1920-1930, relatează gherlainfo.ro.

Prietenă cu unul dintre nepoții artistului, Attila Juhasz, care trăiește acum în Suedia și care mai deține câteva lucrări, prin contacte cu familii din oraș care au acasă picturi, a reușit să organizeze această expoziție la Gherla.

Galeria poate fi vizitată în timpul săptămânii, între orele 8-16 sau la cerere, la sediul Fundatiei Teka de pe strada Mihai Viteazul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu