Închide

Zeci de percheziții la Cluj și în alte județe într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de un milion de lei, astăzi

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 13, 2023 0 461

Zeci de percheziții la Cluj și în alte județe într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de un milion de lei, astăzi.

Dosarul e instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Cluj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, azi au fost puse în executare nu mai puțin de 46 de mandate de percheziție domiciliară, la sediile unor firme din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Alba, Bihor, Bacău, Suceava, Covasna, Brașov, București – Sectoarele 2 și 3, bănuite de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală.

Perchezițiile au vizat documentarea a două cauze penale.  Cu privire la prima cauză cercetată, din investigațiile derulate s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2017 – decembrie 2022 reprezentanții unor firme din județul Cluj și din alte județe din țară ar fi solicitat și obținut 21 de rambursări nelegale de TVA, în numele a 11 societăți comerciale din România, fără ca operațiunile comerciale înregistrate în evidențele contabile aferente acestor rambursări să aibă la bază operațiuni comerciale reale. Totodată s-a constatat că o firmă din Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidențele contabile, în perioada 2017 – 2021, achiziții fictive de la cinci societăți comerciale din România, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat. Șapte persoane ar urma să fie duse la audieri în această cauză. Anchetatorii spun că prejudiciul înregistrat bugetului general al statului a fost evaluat la peste 900.000 de lei, urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii cu scopul recuperării acestuia.

Cu privire la cea de-a doua cauză penală instrumentată, în urma cercetărilor desfășurate a reieșit că, în perioada 2021- aprilie 2022, o  firmă cu sediul profesional în municipiul Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de la trei societăți comerciale din țară, cu scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat. În acest caz, arată anchetatorii, vor fi puse în executare două mandate de aducere, în vederea audierilor. În această cauză, urmează a fi stabilit prejudiciul înregistrat, au arătat aceștia.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate documente de evidență contabilă ale societăților implicate, telefoane mobile, laptop-uri, unități centrale de calculator și dispozitive de stocare, cu privire la care există indicii că s-ar afla stocate date de interes pentru soluționarea cauzei. La activități au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Cluj, Serviciului Criminalistic Cluj, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Cluj, Poliției municipiului Cluj-Napoca, ai serviciilor de investigare a criminalității economice ai județelor unde au fost derulate perchezițiile. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul  ”mascaților” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale din Cluj și al jandarmilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu