Închide

Zeci de organizații din România și străinătate cer oprirea evacuării unor familii de romi din Cluj: Nici măcar lângă gunoi nu au dreptul să locuiască?

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 07, 2021 1 126

Patru familii de romi sunt date în judecată de primăria Cluj pentru că au ocupat casele modulare construite de Primăria Cluj-Napoca lângă rampele de gunoi din Pata Rât, în urma unui alt val de evacuări a 350 de persoane, care au fost mutate forțat acolo în 2010. 81 organizații, colective și grupuri, precum și 206 persoane fizice din România și din alte țări cer oprirea procesului de evacuare până când nu le poate asigura o alternativă locativă.

”Familiile aflate acum în risc de evacuare au ajuns să locuiască la o distanță mai mică decât 1000 m de gunoaiele toxice în urma unui alt val de evacuări a 350 de persoane, care au fost mutate forțat acolo în 2010 de pe str. Coastei din Cluj. Este vorba de patru familii tinere cu copii mici, care s-au mutat în camerele goale numite apartamente din casele modulare, după ce mai mult de 10 ani au locuit cu părinții lor în alte spații de acolo și neavând altă alternativă. Acum nici măcar lângă gunoi nu au dreptul să locuiască? Primăria Cluj-Napoca le alungă și de acolo, ținând acele spații locative vacante? Așa se răzbună autoritățile publice pe cei și cele care le-au dat în judecată pentru evacuarea din 2010, caz care acum se află la CEDO? Domnule Primar, unde sunt locuințele sociale? Cerem dreptate, investiții publice în locuințe sociale, adecvate și accesibile ca preț pentru toți și toate! Destul cu evacuările forțate, segregarea stigmatizată a romilor și rasismul instituțional!”, arată comunicatul organizațiilor, citat de hotnews.ro.

Un comentariu

  1. Aici nu este vorba ca ăia ar fi romi sau locuitori de pe marte, intr-o comunitate trebuie sa respecți anumite legi și hotărâri. Știu ca in general tot felul de trepadusi ziși organizații (ONG-oști) și apărători ai drepturilor omului (de regula doar a acelorași oameni), exclud din start obligația ca și acei cetățeni in apărarea cărora sar, sa respecte și ei cele mai elementare reguli de conviețuire in comunitate. In loc sa tot sesizați și sa protestați, ce ar fi sa încercați sa-i ajutați pe acești nevoiași sa-și depășească condiția socială. La băgat batul prin gard și aratatul cu degetul se pricepe oricine; treceti la fapte, implicați-va!

Scrie un comentariu