Închide

Zeci de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România – și toate la Cluj

SănătateTop News by Actual de Cluj - iun. 26, 2020 0 305

Zeci de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România – și toate la Cluj, după cum arată azi Institutul Național de Sănătate Publică.
În total în țară numărul cazurilor de rujeolă raportate în acest an, până azi, este de peste 20.000 – și 64 de decese. ”În perioada 22 iunie – 26 iunie au fost raportate încă 28 de cazuri nou confirmate într-un județ”, arată instituția.

Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu două până la patru săptămâni iar confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni.

Să precizăm că epidemia de rujeolă a fost declarată în 2017 iar de atunci nu a fost declarată închisă. ”Epidemia e în continuare, se urmărește evoluția. Avem un număr de cazuri înregistrat mare. Altfel aveam 3-4 cazuri pe lună, este un număr mare. E clar că sunt cauzate de faptul că în ianuarie-februarie a fost libertate de circulație iar rujeola este mult mai transmisibilă, e mult mai contagioasă”, a explicat recent pentru actualdecluj.ro șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu.

Acum acesta explică pentru actualdecluj.ro că marea majoritate a cazurilor de rujeolă sunt în comunitatea de rromi din comuna Viișoara, unde focarul e deja mai vechi. ”E focarul din luna martie din Viișoara. Acolo în comunitatea de rromi majoritatea refuză vaccinarea, și acum în ultima acțiune au fost vaccinați doar 18 din 40 de copii. Refuză, nu vor. Dacă ei ar dori, nu știu ce să le putem oferi ca garanții. Trebuie să se prezinte la cabinet pentru că nu se poate vaccina în teren. Noi avem vaccin, avem disponibilitate, medicul e prezent la cabinet și avem doze de vaccin. Folosim cele mai bune produse pe care ni le putem permite. Dar unii se tem, unii nu înțeleg, unii nu se prezintă – și a apărut în plus această reținere pe această perioadă cu infecție cu SARS-CoV teama de a se prezenta la medicul de familie, de a nu intra într-o mulțime de oameni. Sincer să fiu trebuie să marșăm pe ce avem acum – vaccinul. E evident, de zeci de ani își arată eficiența, dar populația trebuie să înțeleagă că e în beneficiul copiilor”.

Să precizăm că nu toate cele 28 de cazuri noi sunt în Viișoara – cinci dintre acestea au fost înregistrate în comuna Frata. ”La Viișoara e o comunitate de rromi care locuiesc pe un areal unde copiii se joacă între ei, ceea ce creează condiții de transmitere”, arată Moisescu.

Citește și:

Epidemie de rujeolă la Cluj, zeci de cazuri doar în ultimele 2 luni. ”Altfel aveam 3-4 cazuri pe lună, este un număr mare”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare