Închide

Epidemie de rujeolă la Cluj, zeci de cazuri doar în ultimele 2 luni. ”Altfel aveam 3-4 cazuri pe lună, este un număr mare”

Sănătate by Mihai Prodan - mai 05, 2020 0 664

Epidemie de rujeolă în Cluj, zeci de cazuri în ultimele două luni, chiar dacă mișcarea populației s-a diminuat foarte mult din cauza infecției cu coronavirus. Am vorbit cu șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, care spune că numărul copiilor infectați e foarte mare.

E vorba de 18 cazuri de infecție doar în luna aprilie, deși a fost stare de urgență iar populația a trebuit să stea în case, riscând altfel amenzi considerabile – iar în luna martie numărul a fost de asemenea ridicat, 38 de cazuri. În ianuarie au fost 28 de copii infectați, iar în februarie – 24. ”Marea majoritate sunt copii sub vârsta de vaccinare de 9 luni, datorită unor refuzuri de vaccinare și deficiențelor din acest context epidemic de a se deplasa la medicii de familie”, explică Moisescu. Doze de vaccin există, cu miile, adaugă el – diar în martie au fost ridicate peste 1.100 de doze de către peste 200 de medici de familie. ”Reticența a dus la apariția neprezentării la medic în contextul actual. E de dorit ca părinții să răspundă prompt convocării medicului de familie după triajul telefonic. Se duce doar un părinte cu copilul și se face programarea în așa fel ca riscul să fie minim”, adaugă el.

Să precizăm că epidemia de rujeolă a fost declarată în 2017 iar de atunci nu a fost declarată închisă. ”Epidemia e în continuare, se urmărește evoluția. Avem un număr de cazuri înregistrat mare. Altfel aveam 3-4 cazuri pe lună, este un număr mare. E clar că sunt cauzate de faptul că în ianuarie-februarie a fost libertate de circulație iar rujeola este mult mai transmisibilă, e mult mai contagioasă”.

Institutul Național de Sănătate Publică arată că în Cluj au fost raportate 23 de cazuri noi de infecție cu rujeolă între 27 aprilie și 1 mai. E județul din țară cu cele mai multe cazuri în acest interval după Satu Mare și Neamț. Moisescu spune că raportările respective includ cazuri confirmate și în luna martie, căci acestea sunt raportate săptămânal, dar au avut debutul cu două până la patru săptămâni în urmă. ”Confirmarea și clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni”, arată INSP.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags