Închide

Șeful Asociației Patronilor și Meseriașilor din Cluj: economia a scăzut cu cel puțin jumătate în pandemie. ”Factorii guvernamentali au fost prea generoși în acordarea șomajului tehnic”

EconomieSănătateTop News by Mihai Prodan - mai 05, 2020 1 243

Activitatea economică a Clujului s-a contractat cu cel puțin jumătate în aceste două luni de pandemie, apreciază președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, Augustin Feneșan. În plus, adaugă acesta, guvernul a fost prea generos în a plăti șomaj tehnic inclusiv pentru firme care altfel și-ar fi putut continua activitatea.

”Deocamdată foarte puține activități funcționează, și acelea cu efective reduse, la scară mult mai mică”, spune el pentru actualdecluj.ro. ”Eu cred că peste jumătate (din activitatea economică a județului-n.red.) este afectată serios în momentul ăsta și încă va fi, chiar dacă se va relua activitatea, gradual, vor fi totuși consecințe care nu vor fi eliminate, poate nici până la sfârșitul anului, unele cu bătaie mult mai lungă. De exemplu în materie de HoReCa se pare că măsurile, restricțiile vor persista, apoi vor fi introduse condiții obligatorii care vor schimba mult fața industriei pentru că se consideră că e un domeniu în care contaminarea ar fi cea mai avansată”.

În afara acestei industrii care e limpede că a fost serios lovită de pandemie, Feneșan spune că au fost afectate și serviciile către populație. ”În afară de cele de strictă necesitate vedeți că unele s-au redus pe cale de consecință din cauza limitării deplasărilor, degeaba un magazin de haine, dau un exemplu, e deschis și ar putea funcționa cu toate măsurile de securitate luate, dacă procurarea de haine nu e o urgență majoră populația nu se putea deplasa spre el și a fost și el închis. Eu am ”acuzat” factorii guvernamentali că au fost prea generoși în acordarea șomajului tehnic, au stimulat închiderea unor activități care ar fi funcționat. Știu exemplul unei firme de construcții care avea 100 de salariați, avea comenzi iar în construcții oricum distanțarea se respectă, ar fi putut funcționa. Au dat 75% din salariu și așa practic am mai oprit niște activități care ar fi putut funcționa, ar fi fost producătoare de bunuri și servicii”.
Asociația Patronilor și Meseriașilor lucrează cu câteva mii de firme din țară, și regulat remite chestionare pentru a lua pulsul activității economice.

  • author photo two

    Mihai Prodan

    Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

    Un comentariu

    Scrie un comentariu