Închide

Zece ateliere de informare pentru tineri, organizate prin proiectul STOP Trafic / Rezultate și înscrieri pentru perioada următoare

ActualitateEducaţieSocial by Actual de Cluj - iun. 19, 2023 0 105

Consorțiul de organizații ce derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” (STOP – AT) organizează 10 ateliere pentru tineri între 16 și 24 de ani,  având ca scop informarea și conștientizarea riscurilor traficului de persoane și a violenței de gen, precum și prevenirea timpurie a acestor fenomene. De asemenea, includ elemente de leadership în prevenirea abuzului și exploatării.

La primele 4 ateliere susținute în Câmpulung, Pitești și Piatra Neamț au participat 169 de tineri provenind din 29 de licee, colegii și universități, de asemenea au fost implicate alte organizații locale și DGASPC – CTF „Casa Noastră”.

Tinerii participanți vor putea deveni „Ambasadori în lupta împotriva traficului de persoane”, acționând mai departe în comunitatea lor. Aceștia vor putea susține, cu sprijinul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), sesiuni de informare în școlile sau grupurile de tineri din care fac parte și vor avea ca instrumente indicatorii care pot preveni și identifica timpuriu traficul de persoane.

Trainerii care au susținut atelierele sunt experți din organizațiile consorțiului, cu experiență consistentă în domeniul luptei anti-trafic de persoane și, respectiv, în mass-media: 

  • – Silvia Tăbușcă, președinte ECLER; lector la Universitatea Româno-Americană, Director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrație; recunoscută ca un consultant, cercetător și trainer, lucrând cu ONU, Interpol, Consiliul Europei/GRETA, instituțiile UE;
  • – Alice Martiș, coach internațional acreditat, cu peste 10 ani experiență în dezvoltare personală și coaching. Expert ECLER în violența de gen, susținând traininguri si sesiuni de informare cu aceasta tema la care au participat aproximativ 6500 persoane;
  • – Iulia Lung, activist în domeniul ONG de 10 ani, în plan local, în mai multe localități inclusiv în mediul rural, pe domeniul educației civice, cunoașterea drepturilor cetățenilor și cum să interacționeze cu administrația publică;
  • – Flavia Drăgan, jurnalist TVR, documentează subiecte din domeniul social și al drepturilor omului;
  • – Răzvan Chiruță, editor coordonator PressHub. Anterior, redactor-șef al revistei Newsweek România și al cotidianului România liberă;
  • – Alex Costache, jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în reportaje și investigații, în special pe domeniul justiției, abordând inclusiv subiecte legate de traficul de persoane.

Primii tineri „ambasadori în lupta împotriva traficului de persoane”, după atelierele susținute la Câmpulung, Pitești și Piatra Neamț si-au propus să disemineze informațiile în rândul colegilor lor, prin sesiuni de informare în școli, pe Instagram, prin ateliere creative de dans sau pictură în care să fie surprinse riscurile traficului de persoane, prin vizionări de filme documentare relevante la orele de dirigenție sau în „Săptămâna altfel”.

În următoarele luni, atelierele se vor desfășura în mai multe orașe din România. Poate fi urmărit calendarul acestora (în curs de actualizare), inclusiv cu formulare de înscriere, aici. 

Mai multe informații pot fi aflate pe website https://stopat.ecler.org/ și pagina de Facebook https://www.facebook.com/STOP.AT.traficul 

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor antitrafic prin activități de educare, monitorizare, advocacy si watchdog.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, accesați www.stopat.ecler.org.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu