Închide

Zece ani de civism la Cluj. Cum se împacă „vocea” societăţii civile cu etajele din centrul istoric

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - apr. 22, 2014 0 839

Are o carieră de 25 de ani de bancher şi una de zece ani ca activist civic. Cele două laturi se exclud când vine vorba de relaţia cu autorităţile locale clujene, susține Iosif Pop.

foto: adevarul.ro

foto: adevarul.ro

În urmă cu 20 de ani a întemeiat o bancă împreună cu alţi câţiva oameni de afaceri clujeni, Banca Transilvania, deja un brand de Cluj şi cea de-a treia bancă din ţară într-un top pe active. În 22 aprilie a ţinut să marcheze  zece ani de civism în calitate de preşedinte al unei  platforme locale înfiinţată în 2004 pentru monitorizarea administraţiei publice locale – Consiliul Civic Local – într-un cadru festiv, la cazinoul din Parcul Central.

Conduce în prezent un grup financiar, Imofinance, şi a fost arătat cu degetul, recent, de primarul Emil Boc pentru că, în ciuda civismului afişat, are un proiect imobiliar controversat în centrul istoric. Construieşte generos într-o zonă protejată, cu locuinţe individuale, în timp ce arhitecţi din comisia de urbanism a primăriei au declarat că au încercat o abordare aproape similară, însă nu le-a ieşit niciodată.

Conduce din 2002 Consiliul Civic Local, o platformă locală fără personalitate juridică, cu 40 de organizaţii non-guvernamentale şi 20-25 de membri afiliaţi, care are ca principal rol monitorizarea activitatății autorităţilor locale clujene.

Iosif Pop spune că între cele două ocupaţii ale sale nu există nicio legătură. Consiliul Civic Local nu a fost înfiinţat şi nu există ca să servească interesele unui grup de firme şi oameni de afaceri pe care îi reprezintă.

Civismul de Cluj s-a născut după ce în 2002 în calitatea sa de preşedinte al Băncii Transilvania,  a fost arestat de procurorii anticorupţi băcăuani în celebrul dosar Bacău în care conducerea şi funcţionarii filialei locale a băncii au fost acuzaţi că au acordat fără acoperire credite de peste 1,5 milioane de lei unor societăți private. Şi-a petrecut două luni în arest, la Bacău, a fost cercetat timp de trei ani şi apoi achizat.  „Am simţit că trebuie să dau înapoi ceva comunităţii, m-am implicat iar apoi am constatat că îmi place. Atunci (dupe ce a fost arestat şi i s-au adus acuzaţii grave –n.red) am înţeles ce înseamnă credibilitatea şi lipsa ei”, a explicat Pop.

Fondator  BT spune că a reușit ca  în zece ani de existenţă a platformei civice pe care o conduce, să dea o voce societăţii civile. Ca atuuri are de partea organizaţiei o serie de personalităţi emblematice care, prin expertiza lor au reuşit în anii de existenţă a organizaţiei să devină o voce a societăţii civile de care administraţia locală ţine cont. „Sunt voci profesionale care sună bine. Asta este un plus, o reuşită a organizaţiei. Am vrut ca aceasta să fie fără personalitate juridică, un voluntariat pentru că, altfel, se trezeau unii că vor să o folosească ca să facă bani. O altă realizare este faptul că din 2004  a crescut transparenţa din administraţia locală şi, mai mult, cetăţenii au devenit curajoşi şi se adresează instituţiilor locale”, spune Pop. Faptul că poate transmite un mesaj on-line al societăţii civile, prin intermediul ziarelor electronice este cea de-a treia realizare a civismului patronat de Pop la Cluj.

Asociaţii Imofinance, grupul pe care îl conduce, au demarat recent în Cluj-Napoca un proiect imobiliar de birouri în zona Constanța-Ploieşti. Aceştia au început să ridice o clădire cu 12 etaje, mult peste regimul zonei, după cum au subliniat arhitecţi din comisia de urbanism a primăriei. În calitate de reprezentant al Imofinance, Iosif Pop a primit unul dintre cei mai favorabili indici de construire aprobat în Cluj în perioada boom-ului imobiliar, perioadă în carea comisia de urbanism a primăriei a accepat pe bandă rulantă proiecte de turnuri în zona protejată a oraşului. În aceeaşi zonă unde Pop construieşte 12 etaje a primit aprobare recent şi ginerele liderului PSD Cluj, Ioan Rus, nimeni altul decât Vasile Puşcaş, cel care controlează companiile Drusal şi Florisan în domeniul salubrităţii din Satu Mare şi Baia Mare. Cea mai recentă dorinţă de a construi în perimetrul Constanţa-Ploieşti,  pe model deja brevetat, aparţine senatorului Alin Tişe, care vrea şi el 12 etaje. Din cauza părerilor exprimate de urbanişti, Alin Tişe s-a declarat defavorizat în contextul în care proiecte ale unor oameni importanţi din oraş, ca Ioan Rus şi Iosif Pop, primesc aprobări şi el nu.

Proiectul lui Tişe a fost criticat de arhitecţii din comisia de urbanism tocmai pentru că se raportează la un Plan Urbanistic Zonal care a reglementat un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 9 în zona Flacăra-Abator. “Acel PUZ e o rușine și reglementează un CUT de 9. Este o zonă care e cu siguranță în schimbare, care se poate moderniza, dar nu în felul acesta. Acea clădire de la Ploiești-Constanța (dezvoltată de acţionarii Imofinance –n.red) este un abuz urbanistic care va produce multe mirări când va ajunge la etajele aprobate”, atrăgea atenţia arhitectul Eugen Pănescu din comisie.

Iosif Pop spune că civismul n-are nicio legătură cu proiectul imobiliar. “Acolo în zona Ploieşti- Constanţa trebuie să fie clădire lângă clădire, ca într-un centru financiar. Aşa s-a decis dezvoltarea. În momentul în care a cerut aprobarea de la primărie, am mers la instituţie cu tot Consiliul de Administraţie al grupului financiar ca să ne expunem punctul de vedere. Sunt două lucruri distincte”, a mai spus Pop.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.