Închide

FOTO/ VIDEO Weekend la Zilele Clujului. Cât a scos din buzunar o mămică din Mănăștur care a coborât în centru la serbările orașului

Actual de ClujActualitate by Luminiţa Silea - mai 26, 2014 0 328

Are o fiică de 11 ani și locuiește cu chirie într-o locuință pentru tineri  pe cea mai aglomerată stradă din oraș, Mehedinți. A auzit de la copilul său că în centru e mare aglomerație, că vine Lala Band, iar în parcul central se face escaladă, canoeing, slackline, zorbing sau  tir cu arcul și a ieșit în oraș. A auzit și de zumba sau de concertele de operă, dar a spus pas pentru că sâmbătă a avut program de plivit la grădină la Gilău.

 

Foto: Kristina Reștea

Prima zi la sărbătoarea orașului a stat pe terasă în Piața Unirii. A băut bere brand de Cluj alături de alți clujeni, la pahar de plastic. Și a asculat Lala Band pentru că fiica sa spune că sunt în trend. „Are 11 ani, fiică-mea. Își face perfect manichiura și mă ceartă dacă nu-i prind bine cordeluța în păr. E o mică domnișoară și e informată. Învață bine și pentru asta îi fac pe plac, indiferet dacă portofelul e gol sau nu. Mi-a zis că vine Lala Band la Cluj și trebuie să mergem. Că se face concert mare în centru și că e agitație. Așa am ieșit vineri din casă. Ne-am delectat cu o Pizza înainte de concert. Ne-am întâlnit cu prieteni care au venit, unii, cu copiii. Noi două, eu și prințesa mea am cheltuit 100 de lei”, ne-a spus doamna Rusu.

Prima cheltuială: 100 lei.

Zilele Clujului

Vineri s-a dat startul Zilelor Orașului cu o paradă de majorete și comediați pe catalige, cu statui vivante și confeti care au căzut peste regele Matei în Piața Unirii.

La două ore de la deschiderea manifetărilor orașului care vor ține și săptămâna aceasta,  un clujean țipa lânga Casa Matei la un angajat al Companiei de Apă Someș care venise să-i taie utilitățile. Zilele Clujului cu oameni care mergeau spre terasele din Piața Muzeului l-au transformat și pe el într-un comediant, parte a evenimentului.

 

În Piața din Muzeului s-a cântat și jazz. Și clujenii au gustat muzica, cu mic, cu mare, cu tinere june dichisite cu vestuțe de blană, cu siguranță pregătite pentru a-și petrece noaptea în oraș.

DSC_2160

Video

Pe strada Universității e interzis la mașini și skaterii își încearcă măestria dând târcoale polițistului local postat pe mijlocul străzii pentru a se lupta cu intrușii pe patru roți și volan.

zilele clujului 23 maizilele clujului 23 mai

 

skate1

Pe strada Kogălniceanu s-au înșirat tarabe de comercianți. Se vând dulcegării, se vând hand-made-uri, se vând acareturi vintaje, se vând picturi și blănuri. Cu 50 de lei poți să-ți cumperi și un city card cu care ai reduceri de câteva procente la niște cafenele și baruri din oraș, la spectacole de operă și teatru și 1% la achiziția unui apartament într-un ansamblu recent construit în oraș. Dacă ai 10 lei și ești amator de povești, poți s-o cumperi pe scufița roșie – personaj de pus pe deget și confecționat de mama vânzătorului, mare amatoare de coșetat în apartamentul din cartierul Gheorgheni.

22

Zilele Orașului sunt organizate de primăria clujeană, cu bani de la bugetul local dar și de la sponsori generoși. Sărbătoarea orașului a crecut, este la ediția a patra. Ca un festival care se respectă are și mașini oficiale. Sunt aceeași marcă cu cele deținute de șmecherii despre care presa locală scrie că parchează pe pistele de biciclete sau pe trotuare, în centrul orașului.

20140523_210051(0)

Doamna Rusu n-a apucat să guste din toate deliciile zilei de vineri. Într-un fel e bucuroasă pentru că a economisit. Mămica din ea zâmbește de două ori pentru că și-a făcut fericit copilul dar și pe capul familiei. „Am venit cu mașina din Mănăștur de unde locuim și avem întâlnire înainte de concertul Lala Band, așa că nu ne-am plimbat decât puțin prin centru și nu am apucat să mai cheltuim pe înghețată sau pe alte delicii preferate ale prințesei”, a mai spus aceasta.

Sâmbătă n-a coborât în oraș. A avut program de plivit la grădină, la Gilău. E puțin necăjită că nu i-au ieșit straturile unde-a pus rucola.  A smuls buruienile doar de pe jumătate din stratul de morcovi pentru că a ars-o soarele pe spate. Prinsă în activități și toropită de soare, a petrecut seara de sâmbătă, acasă, în cel mai mare cartier din oraș. „M-a informat prințesa ca a fost maraton de Zumba și muzică de operă. Că și la noi în cartier se cântă la terenuri, dar nu-i place acolo. Dorea tot în centru. Să-și ia costum de Cleopatra de la târgul vintage”, spune clujeanca.

 

Duminică, Zilel Orașului au bătut programul de probleme la matematică pe care le avea cu fiica care are teză în aceste zile. A fost scoasă din casă să participe din nou la evenimentele selectare de copilul său din program. „Am fost în parcul central la canoe, cățărat și tras cu arcul. A fost gratis acolo. Am mai cheltuit pe vată de zahăr și înghețată. 10 lei. Plus încă 10 pentru mine care din fericire sunt la dietă – apă plată cu lămâie”, spune doamna Rusu. Din parcul central a plecat pe Kogălniceanu și cu 150 de lei cea mică  a mai primit un  colier, cercei,  o brațară brățară și un inel. Și Doamna Rusu nu s-a răbdat și a plecat acasă și cu un sacou de in, achiziționat ieftin, cu doar 40 de lei de la târguțul de pe Kogălniceanu.

Total în parcul central: 10 lei + 10 lei + 150 + 40. Total – 210 lei

33

Zilel orașului și evenimentul scena urbană au închis traficul și această stradă pentru care autoritățile locale au în plan să o introducă în circuitul pietonal. Între tarabele meșterilor și comercianților de la târg, arhitecții, în colaborare cu artiști francezi, au montat o instalației de lemn. În fața Casei Universitarilor s-au făcut demonstrații de dans și s-a cântat. „Niște dereglați, dom’le, niște dereglați”, remarcau niște vizitatori de pe Kogălniceanu. „Era și mâncare pe Kogălniceanu dar nu am mai investigat. Ne-am luat prada de la Zilele Clujului și am plecat acasă să ne probăm. De luni începem școala și avem și teze, mai este de învățat”, ne mai spune doamna Rusu.

Total – 310 lei

Zilele Clujului

Festivalul va avea loc până vineri, 30 mai, cu evenimente în mai multe locații din oraș. Duminică a avut loc un tur ghidat cu bicicleta. Luni, de la ora 18 se va pleca de la Statuia Matei Corvin din Piața Unirii într-un tur al palatelor nobiliare clujene. Pe strada Kogălniceanu vor fi dansuri grecești și degustări de mâncare la festivalul culinar, începând cu ora 17. Programul complet al festivalului orașului poate fi consultat pe zileleclujului.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.