Închide

Vrei job în IT? Multinaţionale cu birouri la Cluj, firme nordice care cheamă programatori în Danemarca sau startup-uri locale au nevoie de oameni

EconomieIT by Kristina Reştea - nov. 10, 2018 0 3073

 

„Tu ştii cât câştigă ăştia, băi?”, îi zice un tânăr colegului de expediţie, în timp ce ne uităm cu toţii înspre un ecran cu demo-uri de programe. „Păi du-te şi tu la ei!”, sugerează amicul. „Ei! Ăştia îi iau numai pe ăia, cei mai buni…”, vine răspunsul, cu o urmă de dezamăgire. Suntem la Târgul de Cariere în IT şi căutăm oportunităţi de job-uri, printre standuri cu roboţei, maşini, sisteme de realitatea virtuală şi ecrane cu smart-city-uri şi maşini ale viitorului. E industria momentului în Cluj-Napoca şi vrem să aflăm cam ce se caută şi cât de greu îşi găsesc angajatorii oameni buni în echipe.

Ediţia de noiembrie a târgului dedicat sectorului IT se desfşoară vineri şi sâmbătă (9-10 noiembrie) la Sala Polivalentă. Dacă în sezonul de primăvară au participat aproximativ 3.600 de candidați la eveniment, pentru ediţia de toamnă organizatorii estimează că în jur de 5.000 de persoane vor trece pragul Târgului de Cariere IT. De data aceasta, târgul cu locuri de muncă se desfăşoară în paralel cu alte două evenimente: târgul TeCOMM şi festivalul de tehnologie TechFest. Companiile participante au pregătit oferte de muncă atât pentru cei aflați la începutul carierei în IT, cât și pentru cei cu experiență. Printre pozițiile libere se numără PHP Developer, Java Developer, Software Developer, Android Developer, iOS Developer, Backend Developer, UI, Python sau Net Developer. Printre companiile participante sunt nume ca IBM, Vodafone, Siemens, Porsche Engineering, Bosch, Steelcase, BRD, eMag, Magneti Marelli, RedSharp, Mindmaze, Accent Jobs, Catalysts, Darts-ip, Metrosystems, MSG, 3SS, Ikon Soft, PitechPlus.

 

 

Corporaţia Siemens caută la Cluj persoane pentru o arie extinsă de posturi – pentru testare IT, dar şi developeri pentru mai multe proiecte şi tehnologii. Ca multe alte companii din Cluj care au nevoie de oameni, şi Siemens are un program de învăţare „in house”, special dedicat celor care abia îşi încep cariera în iT. Acesta merge, însă, în paralel cu şcoala şi chiar îi ajută pe tineri să îşi pregătească licenţa. „De obicei, la noi în firmă începătorii şi juniorii încep printr-un program de bursă, care demarează vara. E un internship de 6 săptămâni, care continuă cu o bursă plătită. Participanţii din acest program nu lucrează pe proiecte Siemens, ci pe licenţele lor, pentru facultate, şi sunt îndrumaţi de mentori, adică de colegi de-ai noştri”, spune Alexandru Laslău, din departamentul de Resurse Umane. Ce câştigă compania? „Nu prea angajăm juniori pe roluri de development. Aceasta este formula prin care îi pregătim; după un an de învăţare alături de noi, ei pot intra în proiect. Sunt supervizaţi şi îndrumaţi ce şi cum să înveţe de către oameni din companie, iar după un an chiar rămân cu nişte cunoştinţe”, completează Alex. O „promoţie” înseamnă cam 16 interni, iar dintre aceştia în companie rămân 12 bursieri. „Noi sperăm să îi angajăm pe toţi”, spune Alex, iar în stand o colegă de muncă ne povesteşte că tocmai acesta e traseul pe care l-a urmat: după un internship în firmă, acum îşi face licenţa, lucrând cu oameni din companie. Metoda unei formule de învăţământ în cadrul companiei a devenit de mult o necesitate pe piaţa locală, aşa că e practicată deja de companiile care se bat pentru cei mai buni oameni. „La nivel de seniori, într-adevăr, găsim destul de greu oameni.  Procesul depinde de proiect, dar se întâmplă ca recrutările să se întindă şi pe trei luni. E mai greu decât anul trecut, iar anul trecut a fost mai greu decât cu un an înainte”, confirmă şi Alexandru. Echipa Siemnes din Cluj are acum peste 200 de oameni.

Steelcase caută la Târgul de Cariere în IT oameni pentru departamentul de IT (compania are şi departemente de Financiar, Design, Contabilitate). „Căutăm şi oameni cu experienţă, dar şi cu mai puţină experienţă şi avem şi posturi de entry level. În general, nivelul ar trebui să fie de studenţi, nivel master. Pe lângă studiile tehnice, candidaţii ar trebui să aibă şi cunoştinţe de limbi străine. Engleza e de bază, dar pentru unele posturi avem cerinţe de germană şi franceză”, spune Raluca Vîrtopean, HR Steelcase. „E foarte greu să găsim candidaţi cu asemenea cunoştinţe. Cu germana a fost mereu greu, dar acum tendinţa e ca lucrurile să se echilibreze, în sensul că devine greu şi cu franceza. Unii dintre cei care vin au anumite cunoştinţe de bază, dar nu la un nivel care să le permită să converseze cu cineva din Franţa şi Germania. Cerearea e foarte mare din partea angajatorilor, universităţile spun că pregătesc studenţi pentru ceea ce caută companiile, dar adevărul este că, în piaţă, cererea cu oferta nu se întâlnesc exact”, completează reprezentanta departamenului de Resurse Umane.  Iar concurenţa pentru cei mai buni oameni devine tot mai acerbă în Cluj, după cum recunosc mai toţi angajatorii. „Să găsim oameni pe design e destul de ok, aici nici nu prea avem concurenţă. Dar dacă vorbim de limbaje de programare, ne luptăm cu multe alte companii. Partea de IT e mai „dureroasă”, pentru că avem joburi cu anumite cerinţe specifice. Când aceste aptitudini şi cunoştinţe nu se găsesc în piaţă, atunci îi pregătim noi pe oameni. Anul trecut am făcut un program de „academie”, cu program intens de învăţare. Au rămas în companie 6 oameni din 12 participanţi”, exemplifică Raluca. Departamentul de IT are acum 110 oameni şi e cel mai mare din cadrul biroului de la Cluj. În 2012, firma avea aici 50 de oameni, acum a ajuns la 260, iar nevoia de angajaţi în IT e în creştere. Dacă acum departamentul de IT reprezintă 45% din totalul companiei, perspectiva e ca acest procent să ajungă la 60%. „Anul viitor vom avea nevoie probabil de încă 20 de persoane doar în IT. Vrem să aducem procese noi, produse noi. E tot mai greu să găseşti oameni, dar trebuie spus că procesele de recrutare nu se fac cu „heirup-ul”; uneori durează mai mult să găsim angajaţi, dar asta şi fiindcă suntem destul de atenţi când alegem. Toată lumea îi doreşte pe cei mai buni. Noi insistăm şi pe zona de soft skills – atitudine, motivare, comportamente”, spune Raluca.

Retenţia personalului e o altă temă „dureroasă” printre companiile de IT. „Şi de la noi mai pleacă, aş fi ipocrită să spun altceva. Dar în IT, în departamentul de SAP, în echipa de infrastructură sunt cei mai stabili oameni. Contează, desigur, şi salariul; astfel de specialişti sunt bine poziţionaţi în grilele de salarii. Sunt oameni care sunt cu noi din 2012. Am observat că, dincolo de partea cu salariul, oamenii trebuie să se identifice şi cu compania. În afară de salariu, contează beneficiile. Unii îşi aleg benzină, transport în comun, alţii zic: mă duc la spa, la masaj, cumpăr un gadget. Trebuie să găseşti variante ca să îi atragi pe angajaţi. Lumea începe să aibă pretenţii când vine vorba de beneficii. Tinerii sunt mai concentraţi pe salarii, ştiu că vor să câştige „atât”. Cei care ajung la maturitate, încep să fie tot mai interesaţi şi de partea de beneficii, pentru ei e tot mai importantă cultura companiei, echipa. Cei care rămân o fac şi pentru valori. Pentru tot pachetul”, crede Raluca. Cât despre participanţii din târg şi cei interesaţi de job-uri… „Media de vârstă începe să crească la târg. Mulţi sunt tineri, vin chiar din anul I şi II, interesaţi de internship-uri, dar apar şi oameni cu experienţă, care vor să tatoneze terenul, sunt şi oameni care vor să schimbe jobul. E o lume deschisă, cu oameni curioşi”, constată reprezentanta Steelcase.

 

 

Chemarea în ţările nordice. „Cei din companiile daneze ne spun că specialiştii IT români sunt foarte buni”. 

Printre numele de corporaţii sau de companii locale care caută să recruteze tineri pentru birourile din Cluj, un stand cu însemne roşu-albe se distinge ca atipic: „Work in Denmark!” Sunt reprezentanţi ai administraţiei daneze şi vor să le prezinte celor de aici oportunităţi de muncă mai spre nord. „Promovăm posturi disponibile ale angajatorilor danezi, care „strigă” după specialişti IT, pe diverse domenii. Încercăm să promovăm interesul pentru joburi în Danemarca. Am fost şi anul trecut în Cluj, la acelaşi eveniment. Ştim şi cei din companiile daneze ne-au spus de ani de zile că specialiştii IT români sunt foarte buni. Aşa că acesta nu e un loc străin nici pentru noi, nici pentru firmele din Danemarca. Mai sunt companii daneze cu birouri aici, în Bucureşti, unii au developeri chiar în Cluj”, ne spune Mette Elise Busk, consultant în Recrutare din Danemarca. Cum funcţionează treaba? „Cei interesaţi de posturi în Danemarca, pot intra pe o platformă existentă, unde se găsesc poziţii disponibile, pentru care se caută specialişti internaţionali. Angajatorii nu se aşteaptă să ştii daneză, poţi începe cu engleza. Există şi un program de e-learning, prin care, de exemplu, poţi să înveţi să îţi pregăteşti un CV, în felul în care se aşteaptă un angajator danez. Ştim că peste tot în Europa standardele pot fi diferite, aşa că încercăm să îi ajutăm pe candidaţi şi la acest aspect. Spre exemplu, în unele locuri încă se acceptă CV-ul Europass. Pentru o companie daneză, să primească un astfel de CV ar putea însemna că nu eşti aşa interesat de acel job, dacă trimiţi un CV standard, pe care îl trimiţi peste tot”, exemplifică Elise Busk. De ce ar fi interasaţi tinerii clujeni de un job în Danemarca? „Poate fi interesant pentru cariera viitoare. Experienţa din afara ţării arată bine în CV, îi va ajuta pe candidaţi pentru un job mai bun. Apoi, angajatorii danezi au job-uri foarte interesante, în diverse industrii care folosesc specialişti IT. Poate fi o provocare pentru ei, să lucreze la ceva diferit. E un salt în carieră să lucrezi în afara ţării. Nu vrem să îi convingem pe oameni să vină în Danemarca, trebuie să îşi doreacă ei să meargă”, spune Elise Busk.

„Am avut la stand mulţi oameni interesaţi. Au fost mulţi tineri interesaţi de internship-uri, ceea ce nu e chiar o idee bună”, avertizează Elise. Asta din cauza plăţii, care nu e suficientă pentru un trai decent în Danemarca. „Dar pentru o experienţă de job, Danemarca poate fi o alegere foarte bună. Dintre cei care au venit la noi la stand, mulţi au fost deja în Danemarca, aşa că nu au întrebări specifice despre ţară, dar vor să ştie dacă pot să îşi găsească loc de muncă. Cei mai mulţi au fost interesaţi de internship-uri, dar am întâlnit şi candidaţi care au câţiva ani de experienţă. Şi întotdeauna vor să ştie de salarii, desigur”, menţionează reprezentanţii danezi.

 

La această ediție, Târgul de Cariere IT încurajează și antreprenorii din domeniul IT, amenajând o zonă dedicată startup-urilor. Aici, cele mai interesante proiecte își prezintă oportunitățile de colaborare.

 

 

Citeşte şi:

 

Analiză pe mitul „salariile programatorilor”: cât câştigă IT-iştii?

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare