Închide

Vor să-i oblige pe patroni să mențină un anumit nivel al salariului brut

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - sept. 20, 2017 0 295

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, consideră că firmele private trebuie obligate să mențină un anumit nivel al salariului brut, după ce contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajaților. Potrivit HotNews.ro Mișa a subliniat că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut. Astfel, Guvernul va da o dispoziție legală care va obliga angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut.

„Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de munca și să diminueze sau să crească, dupa propria negociere cu angajatul, această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusa și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și pe cel din mediul privat, să mențina un anumit nivel al salariului brut”, a declarat ministrul Finantelor, potrivit News.ro.

Referitor la modalitatea obligării ca o firma privată să mențină nivelul brut al salariului, Ionuț Mișa a precizat ca va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut.

„Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu ii va crește costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul, va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat”, a explicat ministrul Finanțelor.  Ponderea contribuțiilor pe care angajatul le va plăti la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decât în prezent, a mai explicat ministrul:  „Prin acest transfer (n.r. a contribuțiilor de la angajator la angajat) se realizează o creștere a salariului brut, care va permite creșterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecărui cetățean să aibă o pensie mai mare”, a mai spus Misa, potrivit economica.net.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare