Închide

Vor să contruiască în livezi, păduri și să nu-și urbanizeze parcelele. Cazul celor 14 cereri de modificare a PUG-ului din luna februarie

AdministrațieTop NewsUncategorized by Luminiţa Silea - feb. 03, 2016 1 3378

Proprietari de terenuri din Cluj-Napoca cer din nou primăriei să schimbe regulile de construire din oraș, instituite prin noul Plan Urbanistic General (PUG). 14 cazuri vor fi discutate la ședința ordinară a Consiliului Local din 4 februarie, cererile vizând cu pecădere primirea permisiunii de a construi în livezi sau în pădurea Făget sau de a edifica locuințe fără procedură de urbanizare și documentație PUZ. Lista de astfel de plângeri prealabile adresate primăriei a ajuns la peste 200. Potrivit administrației locale, cererile venite de la clujeni vor fi discutate etapizat, după ce vor fi verificate și analizate de specialiști (cei din echipa PUG și Direcția de Urbanism).

Ce solicită proprietarii și ce recomandă specialiștii 

Biserica Apostolică Penticostală cere modificarea încadrării parcelei de pe strada Uliului, unde deja era construit un lăcaș de cult. Mai precis, aceasta cere transformarea clasificării terenului, din unul încadrat ca fiind zonă de locuințe cu regim redus de înălțime (cum apare în noul PUG) în zonă de servicii. Având în vedere că această construcție e deja edificată, proiectanții PUG și Direcția de Urbanism a primăriei recomandă acceptarea solicitării bisericii.

Nervia Center solicită modificarea încadrării terenului concesionat de la primărie în vecinătatea Expo Transilvania din zonă verde în zonă construibilă. Menționăm că aproximativ jumătate din terenul concesionat e prevăzut ca zonă verde, fiind așadar neconstruibil. Investitorul are însă posibilitatea de a realiza un proiect imobiliar pe o parte a parcelei (cu indici mai favorabili), așa că proiectanții PUG și primăria merg pe varianta ca Verdele să rămână Verde.

Mai mulți proprietari privați care au terenuri în zona Făget – Izvor, Sf Ioan, încadrate în prezent în noul PUG ca suprafețe extravilane cer ca acestea să devină zone de agrement public-privat. Proiectanții PUG consideră inoportună solicitarea: e lângă pădure și nu probează interesul public sau cel de dezvoltare a orașului.

O familie care deține o parcelă pe strada Alexandru Macedonski vrea să construiască locuințe colective mici, fără să fie nevoie să realizeze un Plan Urbanistic Zonal. Direcția de Urbanism precizează că și conform vechilor reglementări în această zonă era necesară întocmirea PUZ și recomandă, așadar, respingerea plângerii prelabile.

O altă familie, care are o proprietate în zona Făget care acum e zonă verde – pădure în intravilan, solicită să poată construi locuințe cu regim redus de înălțime de mică densitate sau chiar să li se accepte UTR de urbanizare. „Considerăm că nevoile de dezvoltare ale municipiului nu justifică urbanizarea terenurilor ocupate în prezent de poieni, păduri sau fânațe”, arată Direcția de Urbanism, recomandând respingerea plângerii.

Un alt proprietar privat, Ilieșiu Răzvan Dan, care are o parcelă în Făget încadrată ca zonă verde – pădure în intravilan, vrea să i se permite să amplaseze aici o construcție cu caracter turistic. Direcția de Urbanism oferă același răspuns ca în cazul precedent și recomandă respingerea solicitării.

Suciu Vaslie și societatea Open Way, ce dețin terenuri în Colonia Făget, susțin că suprafețele de peste 2,5 ha pe care le dețin ar fi încadrate greșit în noul PUG: aici apar ca fiind păduri, dar în realitate ele sunt terenuri arabile și neproductive. Adrian Borda, șeful de proiect al noului PUG, spune că respectivele terenuri au suferit în timp un proces spontan de împădurire, așa că, în prezent sunt păduri. Așa că Direcția de urbanism susține respingerea solicitării. 

O proprietară a unei parcele de pe strada Tudor Arghezi, aflată în apropierea mănăstirii Sf Ignațiu, susține că aceasta a fost încadrată greșit ca zonă de servicii. Primăria și proiectanții PUG au luat act de propunere și o susțin, afirmând că a fost vorba despre o eroare când parcela a fost încadrată în zona de servicii și instituții publice. Așă că recomandă admiterea plângerii și corectarea delimitării incintei mănăstirii, cu încadrarea parcelei într-o zonă unde se pot edifica locuințe colective mici.

Mitre Viorel și alți propritari cer păstrarea profilului de 10 metri și a traseului străzii Voroneț și a arterelor adiacente din PUZ-ul B-dul Muncii – str. Voroneț aprobat în 2014, cu suprapunerea străzii rezidențiale colectoare, cu profil de 16 metri pe strada cea mai nordică din acest studiu. Proiectanții PUG spun că traseul arterei colectoare din zonă poate fi corelat cu PUZ-ul aprobat, însă că profilul autorizat al străzii Voroneț din PUZ (10 metri) poate fi autorizat doar pe perioada de valabilitate a respectivei documentații, cu condiția eliminării servituții de utilitatea publică aferente colectoarei ce ar înclude și strada Voroneț, colectoare care face legătura cu zona Cartierul Tineretului, astăzi cu statut încert. Direcția de urbanism susține ca proiectanții să coreleze traseele din zonă, potrivit PUZ-ului, dar susține menținerea servituților de utilitate publică pentru o dezvoltare viitoare a rețelei de drumuri din zonă.

Mai mulți proprietari ai unei parcele de peste 3500 de mp de pe strada Parâng fn, din care mai bine de jumătate este pădure, iar restul are o încadrarea care permite construirea de locuințe și dotări de interes public – parcaje, prin procedură de urbanizare, cer ca întreg terenul să devină construibil, fără să fie nevoie să parcurgă procedura de urbanizare din PUG. Mai mult, ei au motivat că în teren nu mai există pădure, încă de anul trecut când consilierii locali au decis să amâne plângerea prealabilă și să facă verificări pe teren. În urma acestor verificări, Direcția de Urbanism susține menținerea situației din PUG și respingerea solicitării respectivilor proprietari.

Un proprietar al unei parcele de peste 7000 de mp din zona Borhanci încadrată ca livadă cere ca aceasta să fie construibilă dar și ca viitorul drum prevăzut pe ea să fie relocat. Direcția de Urbanism a recomandat menținerea ei ca livadă, cu respingerea plângerii prealabile, până la modificarea regulamentului local de urbanism prin care se va permite, prin PUZ, urbanizarea terenurilor – livezi. În privința drumului, au apreciat că acesta a fost gândit de specialiști.

Doi proprietari ai unui teren de aproape 5000 de mp în zona străzii Mihai Românul pe care există o construcție din 2000 cer ca acestă să fie construibilă, fără proces de urbanizare. Șeful de proiect PUG a menționat că respectiva zonă nu este una constituită sau urbanizată, însă a specificat că parcele construite din astfel de zone se preiau ca atare. În plus, Direcția de Urbanism spune că prin modificările regulamentului de urbanism care urmează să se aprobe se specifică clar că parcelele construite nu fac obiectul procedurii de urbanizare, așa că propune respingerea plângerii prealabile.

Căpușan Laurențiu Octavian cere să poată construi pe o parcelă de circa 3000 de mp din zona străzii Moricz Zigmond prevăzută în PUG ca zonă neconstruibilă. Proiectanții PUG spun că este vorba de un teren extravilan, așa cum a fost și în vechiul PUG, nelegat de oraș și fără drum de acces, situat între un culoar de protecție a infrastructurii la nord și pădure la sud. În schimb, direcția de urbanism a apreciat că, dacă se va face drumul colector prevăzut pentru zona Câmpului-Moricz Zigmond (cu servituți de utilitate publică introduse în noul PUG), atunci aceste parcele ar putea deveni construibile parțial. Ca istoric, terenul apărea în vechiul PUG ca zonă de activități agricole și prin PUZ Mănăștur Sud a primit, parțial, posibilitatea de construire – o parte a rămas verde, zonă de protecție a liniei electrice de înaltă tensiune și o parte destinat amenajării de locuințe. Direcția de Urbanism susține, mai ales după ce s-a consultat și cu Agenția de Protecție a Mediului (care a cerut acordul său și dacă se modifică PUG și dacă se va face un viitor PUZ pe respectivele parcele), ca plângerea prealabilă să fie admisă, iar o parte din teren să fie construibil pentru locuințe colective mici, cu procedură de urbanizare.

Gheorghe Bărăian și societatea Reebek care dețin în proprietate un teren de peste 5700 mp în zona colonia Becaș care are destinația de teren agricol-livadă cere ca acesta să fie construibil, mai ales că pe vechiul PUG în zonă se puteau construi locuințe de la trei etaje la opt-zece etaje. Șeful de proiect al PUG, arhitectul Adrian Borda, spune că acest teren e exploatație agricolă și că regulamentul de urbanism spune clar ce se poate face cu el. În schimb, Direcția de urbanism are o poziție sililară cu alte plângeri prealabile și susține că, după modificarea regulamentului local de urbanism, inițiată deja, livezile-agricol vor deveni construibile cu parcuregerea unui proces de urbanizare. Așa că recomandă respingerea plângerii prealabile.

Decizia finală privind cele 14 solicitări de modificare a PUG-ului aparține consilierilor locali care urmează să se pronunțe mâine.

 

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare