Închide

Vor să arate primăriei că trebuie să facă mai mult ca să se poată circula pe două roți în oraș. Un nou protest al bicicliștilor clujeni

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 17, 2015 0 391

Marșul Bicicliștilor Clujeni se reia cu o nouă pedalare programată mâine, de la ora 18.00, cu punct de plecare Piața Unirii. Ca miză, se va lupta simbolic împotriva traseelor absurde stabilite de primăriei pentru bicicliști sau a traseelor absurde viitoare pe care administrația le plănuiește.
Este a 93 ediție a acestui marș. Mai întât acțiunile au debutat în 1998 la inițiativa Clubului de Cicloturism Napoca, iar acest marș al bicicliștilor se organiza anual. Din 2007, marșul se organizează lunar, la inițiativa aceleiași asociații.

Puntul de întâlnire al bicicliștilor este Piața Unirii, mâine de la ora 18.00. „Mașul va dura circa două ore și va străbate zona centrală a Clujului și cartierele Mărăști, Între Lacuri și Someșeni și va ajunge până lângă Dezmir și Aeroport. Traseul concret este: Piata Unirii – bd.Eroilor – Cl.Dorobanților – str.T.Mihali – str.Între Lacuri – str.Oltului – str.Jiului – str.Meșterul Manole – calea Someșeni – str.Pata Rât – cl.Dezmirului – str.Traian Vuia – str.Aurel Vlaicu- bd.21 Decembrie 1989 – str.Memorandumului – str.P.Maior – p-ța L.Blaga- str.Napoca – p-ța Unirii”, anunță Clubul de Cicloturism Napoca, una dintre cele mai active asocieații non-guvernamentale din oraș.

Ca miză generală, bicicliștii vor lupta pentru promovarea utilizării bicicletei ca o componetă esențială a mobilității urbane durabile, alături de transportul în comun și deplasarea pitonală.

Ca miză conexă, biciliștii sunt chemați la protest pentru a semnala primăriei să nu mai traseze trasee absurde pentru bicicliști. „Momentul este legat și de reluarea de către Primăria clujeană a trasării de noi piste de biciclete și remarcării unora mai vechi, dar într-un mod adesea aberant, care nu doar că nu încurajează circulația cu bicicleta, ci, în multe cazuri, o descurajează și o fac incomodă și chiar
periculoasă, exemplele cele mai crase fiind, ca o chestiune de principiu, continuare trasării unor piste pe trotuare, luand din puținul care mai rămăsese pietonilor și favorizând de fapt circulația mașinilor, nu a bicicletelor. Elocvente în acest sens sunt pistele din zonele str.Bucium sau str. Uzinei Electrice”, explică Radu Mititean, șeful asociației.

Ca mesaj, biciliștii sunt chemați să pedaleze la comun pentru a arătă primăriei că nu-și respectă promisiunile recente: teșirea, cu mulți ani întârziere, a unor borduri care constituiau obstacol pe pista de pe Cl.Dorobanților sau marcarea cu fond rosu a suprafeței multor piste (cu exceptia fix a celor mai importante zone – cele care se traversează suprafețe de carosabil).

Totodata, mai adaugă Mititean, marșul este, un prilej de socieațizare și de împărtășire a pățaniilor de biciclist în Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu