Închide

Vor circuite ca în afară pentru Centrul Integrat de Transplant dorit la Cluj cu o investiție evaluată la peste 950 de milioane de lei

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 25, 2021 0 413

Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Centryk Integrat de Transplant pe care forul județean dorește să îl edifice, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții, în centrul municipiului Cluj-Napoca, în curtea unui spital din subordine. Investiția este estimată la peste 950 de milioane de lei, din care costrucțiile și montajul presupun peste 445 de milioane lei. Consilierii USR au cerut ca în cadrul proiectul să se prevadă lifturi separate pentru personalul medical, evacuarea deșeurilor periculoase, lenjerie sau vesela necesară mesei pacienților, despre care au spus că nu au fost configurate în acest fel. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a admis că vrea să îi dea de această dată satisfacție colegului din USR, consilierul județean Mihai Iepure, care a venit cu această cerință și a stabilit că va convoca o comisie pentru a se analiza respectiva propunere.

 

Centru Integrat de Transplant urmează să se facă pe un teren de peste 1,7 hectare din curtea Spitalui de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” și va avea o suprafață totală desfășurată de aproape 42.000 metri pătrați  și 280 de paturi – Departament Transplant Renal și Urologie – 104 paturi, Departament Pneumoftiziologie și Chirurgie Toracică – 80 paturi, Departament Transplant de Cord și Chirurgie Toracică – 40 paturi, Departament Gastroenterologie și Transplant Hepatic – 40 paturi, Anestezie – Terapie intensivă – 45 paturi, Spitalizare de zi – 16 paturi (din care Spitalizare de Zi – 10 paturi și Dializa – 6 paturi).

„Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator- cel mai complex ca și structură – care grupeacă 12 săli de operație, în circuit închis. De asemenea va fi prevăzut cu heliport care să deservească atât centrul cât și toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca. Desfășurarea spațială a clădirii se va realiza pe 4 subsoluri, parter și 5 etaje supraterane. Proiectul cuprinde atât realizarea clădirii spitalului cât și dotarea acestora cu echipamentele medicale de ultimă generație care să permită desfășurarea în condiții excelente a actului mediacal. În aceste sens dotarea cu echipamente finale va ţine cont de recomandările din literatura de specialitate specifică fiecarui spaţiu medical şi de recomandările medicilor care vor utiliza spaţiile spitalului”, arată Consiliul Județean.

Proiectanții obiectivului sunt firmele de arhitectură Pinearq SLP din Spania și biroul clujean de proiectare ”Dico și Țigănaș” care au câștigat contractul în urma unui concurs internațional de soluții inițiat de Consiliul Județean în 2020.

Consilierii județi au aprobat în unanimitate la ședința din 25 noiembrie indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Potrivit proiectanților, investiția a fost cifrată la peste peste 950 de milioane de lei, din care costrucțiile și montajul presupun peste 445 de milioane lei.

„După aprobarea indicatorilor socio-economici aferenți studiului de fezabilitate se vor depune documentațiile necesare în vederea obținerii autorizației de construire (estimare de obținere a autorizației fiind decembrie 2021) și finalizarea proiectului tehnic și detaliilor de execuție în vederea pregătirii lansării licitației de execuței. Finalizarea proiectului tehnic este estimată pe februarie 2022”, a estimat Consiliul Județean. Tișe a mai motiviat urgența aprobării tuturor studiilor, în așa fel încăt acest proiect să devină matur din perpectiva documentației și să beneficieze de sprijin din fonduri europene.

La ședință, consilierul USR Mihai Iepure, a remarcat că, potrivit detaliilor din studiul de fezabilitate, pentru viitorul Centru Integrat de Transplant s-au prevăzut același tip de circuite folosite în spitalele vechi, unde transportul medicilor sau pacienților se fac cu aceleași lifturi cu care se evacuează și deșeurile medicale perioculoase sau se livrează/debarasează masa pacienților, motiv pentru care și riscul de infecții intraspitalicești este ridicat. El a cerut ca, dacă tot e un spital nou, să se prevadă lifturi separate pentru aceste activități, așa cum există în toate spitalele civilizate din afară.

Inițial, președintele Alin Tișe a vrut să introducă cererea în proiectul de hotărâre cu mențiunea  că „vreau să îi dau satisfacție domnului Iepure”, mai ales că, la alte ședințe, a respins toate propunerile și amendamentele formulate de consilier, de altfel și medic. Tișe nu a ezitat să  îl ironizeze, de fiecare dată când a avut ocazi în ședințele forului deliberativ județean. (Vezi și: Tișe „s-a hârjonit” din nou cu „useriștii” din Consiliul Județean. Consilierii au cerut bani de la drumuri pentru creșterea normei de hrană a pacienților din spitalele clujene). Și de această dată s-a prefăcut că nu știe ce ocupație are, întrebându-l dacă este medic.

După ce consilierii PSD au arătat că proiectul nu poate fi amendat în acest sens, Tișe a admis constituirea unei comisii formate din executiv, proiectanți, specialiști la Direcția de Sănătate Publică plus consilieri județeni pentru a se analiza posibilitatea prevederii respectivelor ciruite. Dacă respectiva comisie va decide că acest lucru e posibil, studiul de fezabilitate poate fi modificat ulterior și conține și respectiva propunere, a convenit conducerea CJ Cluj, împreună cu cei din PSD care au cerut și ei să facă parte din viitoarea comisie. Tișe i-a propmis lui Iepure că îl va notifica din timp pentru a putea participa și el la discuții.

sursă foto: simulare Centrul Integrat de Transplant (Pineaq – Dico și Țigănaș)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare