Închide

Vom avea o justiție independentă și Fără penali în funcții publice (P)

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 02, 2020 0 126

Crizele politice și lupta ineficientă împotriva corupției din ultimii ani scot în evidență necesitatea urgentă a rearanjării raporturilor dintre cele mai importante instituții ale statului, a competențelor acestora și a întăririi principiilor de funcționare ale statului român.

În acest context politic, USR PLUS își asumă drept principală misiune întărirea rolului Justiției ca putere independentă în stat, prin reglarea mecanismului de echilibru între puteri, prin eliminarea mijloacelor de presiune asupra Justiției dinspre politicieni și prin asigurarea resurselor necesare.

Concret, printre măsurile care dau contur reformei justiției propuse de USR PLUS, se numără:

  • Fără penali în funcții publice

Prin cea mai populară înițiativă cetățenească de luptă împotriva corupției, am obținut peste un milion de semnături, din partea românilor, pentru împiedicarea persoanelor condamnate penal pentru infracțiuni, la candidarea pentru funcții publice. Ne angajăm ferm să punem acest proiect în aplicare. Ne dorim o Românie în care oamenii care ne conduc sunt guvernați de interesul comun al cetățenilor, nu de interese personale, infracționale, cum s-au dovedit atât de multe cazuri în guvernările anterioare.

  • Reducerea numărului de parlamentari la maximum 200  deputați și 100 de senatori

Reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 reprezintă o punere în practică a voinței deja exprimate a poporului român, prin referendumul național din 2009. Peste 72% dintre voturile exprimate, subliniază dorința de a avea un Parlament format din oameni competenți, muncitori și eficienți. USR PLUS susține prin programul politic de guvernare promovarea în funcțiile de demnitari aleși oameni care au dat deja dovadă de experiență de lucru în domeniile care îi reprezintă și pot contribui la procesul legislativ prin competență.

  • Eliminarea imunității parlamentarilor și miniștrilor

Parlamentarii au abuzat în mod constant de prevederile constituției pentru a împiedica punerea în aplicare a unor sentințe judecătorești împotriva propriilor colegi sau chiar pentru a bloca începerea urmăririi penale împotriva membrilor guvernului. Considerăm că imunitatea parlamentarilor și a miniștrilor trebuie să fie eliminată, asigurând aplicarea egală a lesilației penale, indiferent de demnitatea deținută. Legea este aceeași și se aplică în aceeași măsură tuturor cetățenilor, fără echivoc.

  • Limitarea domeniilor care pot fi reglementate prin ordonanță de urgență

Ordonanțele de urgență au fost gândite drept instrument de reglementare în situații excepționale. În schimb, majoritatea guvernelor au ajuns să folosească acest instrument pentru a evita calea constituțională a susținerii unor proiecte de lege în fața Parlamentului. În prezent, OUG-urile nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri de proprietate publică. Astfel, USR PLUS susține restrângerea domeniului de reglementare al acestor măsuri, pentru a nu intersecta legile organice și parcursul inițiativelor legislative așa cum sunt prevăzute în Constituție.

Programul USR PLUS include o serie întreagă de măsuri care promovează independența Justiției într-un context cu adevărat democratic. Relansarea luptei anticorupției reprezintă de asemenea o prioritate.

Prin întărirea DNA, prevenirea și depistarea conflictelor de interese și a incompatibilităților și accelerarea recuperării prejudiciilor cauzate prin infracțiuni ne dorim să continuăm consolidarea sistemului juridic din România și reprezintă încă un pas necesar înspre un stat cu adevărat democratic. De asemenea, în cadrul programului politic pe care ni-l dorim implementat în mod prioritar, justiția din România trebuie sa devină eficientă, profesionistă și transparentă. USR PLUS își asumă public responsabilitatea pentru implementarea acestor măsuri și reprezentarea transparentă a voinței românilor în Parlamentul României.

În sensul punerii în practică a acestor priorități, Alianța USR PLUS vine în fața dumneavoastră cu  candidați competenți, specialiști din domenii importante. Oana Murariu este candidatul Alianței USR PLUS care deschide lista Camerei Deputaților din circumscripția Cluj. Este avocat cu o experiență de aproape nouă ani, iar printre prioritățile ei, pe lângă modificarea Constituției conform inițiativei noastre, „Fără penali în funcții publice”, se numără și modificarea legislației în vederea depolitizării Curții Constituționale,  degrevarea instanțelor de judecată și creșterea calității actului de justiție, precum și digitalizarea justiției. De asemenea, Oana Murariu are priorități și în ceea ce privește domeniul medical, unde își propune, între altele, iniţierea unui proiect de lege pentru stimularea tinerilor specialişti în domeniul medical să activeze profesional și în mediul rural.

Ne dorim ca aleșii noștri, ai cetățenilor români să fie oameni de bună credință, cu repere profesionale adevărate și cu intenții îndreptate spre progres. Fără penali, fără imunități, făra furt și fără incompetență. România merită mai mult!

În 6 decembrie votăm USR PLUS pentru a pune țara pe o traiectorie care să implementeze acest proiect.

 

Acesttext are caracter de ADVERTORIAL

Nici un comentariu

Scrie un comentariu