Închide

Vioara Guarnieri a lui Enescu, din 1730, în concert la Viișoara

Cultură by Actual de Cluj - oct. 20, 2015 0 635

Vioara lui George Enescu, un Guarnieri vechi de aproape doiă secole, ajunge într-o comună din Cluj, unde începe un turneu național în comunități mai puțin vizitate de astfel de evenimente.

Inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, la vremea sa a mers cu vioara, Guarneri del Gesu, datată 1730, pe front, în spitale, în sate, acolo unde mulţi aveau nevoie de muzică şi rareori aveau parte de ea,violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum prin localitaţi rurale şi câteva oraşe din România.

Turneul „Vioara lui George Enescu” este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, şi are loc între 22 octombrie și 3 noiembrie. Violonistul Gabriel Croitoru cântă pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu, instrument ce se află în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”, iar Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti. Turneul începe chiar la Cluj, în 22 octombrie, la Casa de Cultură din comuna Viișoara, și continuă în următoarea seară la Câmpia Turzii.

Abia sosiţi din turneul Duelul Viorilor, care a avut loc pe mari scene ale ţării, în faţa unui public cunoscător, cei doi muzicieni merg acum în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, dar şi într-o serie de oraşe. „Experienţa anilor trecuţi a fost una emoţionantă pentru cei doi mari solişti, care în ciuda tuturor impedimentelor, decid în fiecare an să o reia. Peste tot pe unde au fost, spectatorii, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de spectacol”, explică acum organizatorii.
 Iată de desfăşurare ale concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu:

22 octombrie, ora 18              –  Comuna Viișoara, jud. Cluj – Casa de Cultură

23 octombrie, ora 18              –  Câmpia Turzii, jud. Cluj   – Palatul Cultural ”Ionel Floașiu”

24 octombrie, ora 19              –  Brașov-  Sala Patria

25 octombrie, ora 19              –  Poiana Stampei, jud Suceava   – Casa de Cultură

28 octombrie, ora 19             – Slatina, jud. Olt- Centrul Cultural ”Eugen Ionescu”

29 octombrie, ora 19             – Caracal, jud. Olt- Teatrul Dramatic

30 octombrie, ora 18              – Izbiceni, jud. Olt- Centrul Cultural ”Tudor Gheorghe”

31 octombrie, ora 18             – Osica de Sus, jud. Olt- Căminul Cultural
2 noiembrie, ora 19                – București   – Sala Teatrelli
3 noiembrie, ora 19                – București   – Sala Radio

Nici un comentariu

Scrie un comentariu