Închide

Vin din Germania la Cluj ca să studieze, se întorc acasă după ce absolvesc dar nu se pot angaja. "Nu-mi e permis să muncesc, nu pot câștiga niciun ban"

ActualitateEducaţieRecomandarea redacțieiSănătateTop News by Mihai Prodan - dec. 19, 2014 0 663

Criza tipăririi diplomelor de absolvire ajunge la paroxism: pentru că acestea nu pot fi tipărite iar absolvenții nu pot face dovada efectuării studiilor, mulți nu pot fi angajați. Vorbim despre absolvenții care încearcă să se angajeze în afara țării, unde adeverința de absolvire emisă provizoriu de universitate nu e recunoscută de operatorii privați- și nici de universități, decât după negocieri cu ministerul.

Kai Fessmann (28 ani) a absolvit secția de Medicină Generală a UMF Cluj, e cetățean german, locuiește în Stuttgart și a încercat să se angajeze ca medic, după absolvirea studiilor de la Cluj. „Am avut două interviuri de angajare, până acum”, spune el. „La primul mi-au spus că deocamdată fără diplomă nu mă pot angaja, dar imediat ce o primesc ar trebui să-i sun și să-i informez și îmi vor spune dacă au locuri libere. Acum două zile am avut al doilea interviu, caută să angajeze pe cineva din februarie. Am concurență deci mi-au spus că mă vor suna în primele zile din ianuarie ca să-mi spună dacă mă vor sau nu, dar când mă sună trebuie să am diploma valabilă altfel aș putea pierde slujba în favoarea altcuiva”.
Nu doar Kai e în această situație – doar el știe 22 de absolvenți ai UMF Cluj, cetățeni germani, care nu se pot angaja, plus alți absolvenți suedezi și așa mai departe.
„Suntem 22 de foști studenți germani la UMF Cluj, toți așteptăm diplomele, plus alți șapte studenți care au terminat la fel ca noi și vor să lucreze în Germania. Unii sunt români, alții indieni. Nici unul dintre noi, în total 29, nu putem începe să muncim înainte să ne primim diplomele. Ministerul Educației ne-a dat o adeverință de absolvire care spune că am absolvit și că documentul e un înlocuitori legal al diplomei pentru 12 luni. Dar problema e că acesta nu e un document legal în Germania. Atât timp cât nu avem diplma nu putem munci. Salariul mediu în Germania, pentru un doctor, e de 4.000 de euro pe lună. Cu fiecare lună în care nu muncim pierdem 4.000 de euro – și pentru 29 de studenți asta înseamnă 116.000 euro pe lună, bani pe care îi pierdem”, spune supărat Kai.
El a absolvit studiile de la Cluj în septembrie, specializarea Medicină Generală, și s-a întors în Germania. De atunci, doar așteaptă. „Nu am ce altceva să fac, pentru că nu-mi e permis să muncesc, nu pot câștiga niciun ban”.

Am întrebat oficialii Ministerului Educației Naționale din ce motiv nu sunt tipărite diplomele – și se pare că problema este una veche: după un scandal de presă încă din primăvară, MEN a renunțat să mai tipărească diplomele prin editura Romdidac și să trimită comanda direct la Imprimeria Națională. Situația nu a fost însă gestionată eficient, astfel că diplomele nu au fost încă tipărite pentru promoțiile din acest an – și vorbim despre toate promoțiile, inclusiv absolvenții de liceu, și mulți au avut probleme în a se înscrie la universități din străinătate, care și ele, la fel ca angajatorii germani, nu recunoșteau această „adeverință de absolvire”. „Am modificat modul în care se tipăresc tipizatele”, explică un oficial al MEN pentru actualdecluj.ro. „Era o formă de lucru care implica Romdidac. În urma unor scandaluri s-a decis la nivelul ministerului să preluăm totul și să renunțăm la serviciile Romdidac, așa că s-a făcut un contract cu Imprimeria Națională, după o HG în baza căreia printre atribuții ne-am adus și asta cu tipăritul de diplome în regim de monopol. Ulterior s-a făcut un contract cu imprimeria națională, s-a făcut un recensământ al numărului de diplome care trebuie tipărite în regim special și probabil că la începutul anului viitor, în ianuarie sau februarie, se va rezolva situația”.
Situația e veche încă din primăvară. „Lucrurile s-au prelungit, oamenii nu au avut diplome, până le vor primi au primit adeverințe valabile un an. În momentul de față cam toți pașii care trebuiau parcurși trebuiau parcurși de altcineva. E o problemă gestinată defectuos la începutul anului, dar din momentul în care MEN a decis ca toate diplomele de absolvire sau de altă natură să fie gestionate se elimină niște verigi dintr-un sistem care a creat tot felul de probleme. De-a lungul celor 14 ani, din 1995 încoace, aproape toți miniștrii educației au semnat în fiecare an prelungirea protocolului cu Romdidac în loc să rezolve problema. Absolvenții de liceu sunt în aceeași situație, unele universități nu au acceptat în primă fază aceste adeverințe pentru că voiau diplome. După discuții aproape de la caz la caz, cu fiecare universitate în parte printr-un centru de aici care se ocupă de echivalarea diplomelor, au fost admiși sub rezerva aducerii diplomelor într-un interval de timp”, spune oficialul MEN.
În schimb, acesta are o poziție siderantă în cazul absolvenților care vor să se angajeze, cum e cazul lui Kai. „În condițiile în care nu ai diploma, era normal să întrebi dacă te poți înscrie la concurs. Informarea mi se pare obligatorie, să vezi dacă nu ești compatibil cu fișa postului. Dar dacă ești și nu poți dovedi, din punctul meu de vedere acel student dacă el consideră că MEN l-a lezat poate lua ce măsuri vrea, poate să acționeze pe cale civilă”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.