Închide

Vin bani pentru reabilitarea clădirii Operei Naționale din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - apr. 14, 2022 0 418

Vin bani pentru reabilitarea clădirii Operei Naționale din Cluj, spoită în urmă cu aproape 20 de ani și care așteaptă lucrări ample de renovare încă de atunci.

În ședința Guvernului de astăzi a fost aprobat Memorandumul cu tema „Aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru susținerea Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală și a semnării textului negociat al Acordului-cadru de împrumut de către ministrul Finanțelor”. Prin urmare, Proiectul dedicat restaurării și refacerii unora dintre cele mai importante clădiri cu destinație culturală din România este cu un pas mai aproape de momentul operaționalizării, preconizată pentru anul în curs.

”Aprobarea Memorandumului marchează agrearea formei finale a Acordului-cadru de împrumut dintre România și creditorul extern, în termenii și condițiile negociate de cele două părți în ultimele luni și precede parafarea documentului bilateral. După semnare, Acordul-cadru de împrumut va fi supus aprobării conform legislaţiei române în vigoare”, arată ministrul de resort, Lucian Romașcanu.

Banii merg către opt obiective de investiții. Mai exact reabilitarea monumentelor istorice Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca, Vila ”Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș, dată în folosința Muzeului Național „Brătianu”, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – județul Suceava, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al Serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României, Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, de la Timișoara. Pe lângă aceste reabilitări, lucrările vizează și reabilitarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și
construcția unei noi săli de concerte în Iași, care va găzdui Opera Națională Română din oraș.

Lucrările au o valoare de 270 milioane de euro, dintre care 80% vor fi asigurați din împrumutul aprobat, iar diferența de aproximativ 54 milioane Euro, la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se asigură de la bugetul de stat.

Amintim, clădirea Operei Naționale din Cluj a făcut obiectul unor lucrări de renovare în urmă cu aproape 20 de ani, în 2005; atunci însă banii au ajuns doar pentru spoieli exterioare. Clădirea-monument istoric a fost renovată atunci numai pe dinafară, într-un contract controversat care nu a rezolvat mare lucru – iar în interior nu s-a clintit nici un scaun. La licitația pentru lucrări organizată în 2005 de Ministerul Culturii s-au înscris doar două firme, Romconstruct București condusă de afaceristul Vasile Turcu, care a și câștigat licitația, și Erbașu SRL, condusă de Mihail Erbașu.

Citește și:

Sătui să aștepte după bani publici, oameni de afaceri din Cluj dau 11.000 euro pentru renovarea Operei. „Arătam ca în pușcăria de la Gherla acolo”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare