Închide

Vin 8 milioane de lei pentru iluminatul eco în clădirile primăriei și pe 22 de străzi din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 08, 2015 1 588

Consilierii locali vor discuta la ședința de mâine un proiect de hotărâre privind ajustarea indicatorilor tehnico-economici pentru a introduce iluminatul de tip LED în sediițe primăriei dar și de pe 22 de artere din oraș. Este vorba despre o un proiect cu fonduri elvețiene pentru care primăria speră să semneze contractul de finanțare până la finalul lunii, după care să lanseze licitația din cadrul proiectului.
Modernizarea iluminatului din cele două sedii ale primăriei și pe cele 22 de străzi necesită, conform proiectului, peste 8 milioane de lei, din care 6,8 milioane este valoarea finanțării nerambursabile, iar restul contibuția proprie a primăriei. „Acum facem ultimele ajunstri financiare ale proiectului. Sperăm ca până la finalul lunii să semnăm contractul de finanțare. Introducerea iluminatului cu LED în oraș este unul dintre cele trei proiecte pe care le-am depus în cadrul programului de cooperare română-elvețian. Acesta este primul care va intra la finanțare. După ce semnă contractul, vom lansa și licitația din cadrul proiectului care are ca perioadă de implementare 18 luni”, a declarat Ovidiu Cîmpean, șeful Direcției de Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte.
Prin implementarea proiectului de iluminat cu tehnologie LED se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrică de cca. 44 % pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42 % pentru sistemul de iluminat exterior. Reducerea anuală totala preconizata a costului energiei electrice este de cca. 65000 euro/an.Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tone dioxid de carbon. Primăria va implementa și un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, în primă fază pentru 4 birouri din instituție. Dacă acesta va da rezultate, atunci va fi extins în cele două sedii centrale ale instituției.
Unde vom avea iluminat eco cu LED

Potrivit proiectului, va fi reabilitat sistemul de iluminat în cele două clădiri ale primăriei și pe 22 de străzi din oraș. În toal vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

Adică:

– sediu primărie Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară);

– sediu primărie Piaţa Unirii nr. 1-2

B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

Administrația locală din Cluj este parte a programului de finanțare româno-elvețian împreună cu alte trei primării din țară – Arad, Brașov și Suceava. În cadrul aceluiași program primăria a mai depus un proiect pentru achiziția de autobuze electrice, dar și unul pentru reabilitarea termică atrei școli din oraș.

Un comentariu

Scrie un comentariu