Închide

VIDEO Zilele Maghiare. Dávid Ferenc a fost instalat în stradă. Tur ghidat cu prezență record. Maghiarii dansează de rup în Piața Unirii

ActualitateFestival by Actual de Cluj - aug. 18, 2019 0 742

Prima zi a ediției aniversare a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a fost pigmentată cu vernisaje ale unor expoziții găzduite de Muzeul de Artă, tururi ghidate prin oraș, dezvelirea statuii lui Dávid Ferenc, primul episcop unitarian și fondator al bisericii Unitariene, dansuri populare în Piața Unirii, recitaluri de poezii și multe altele.

Despre ziua de sâmbătă, organizatorii au spus că a fost una vibranta și colorată. Deja, politicienii maghiari au postat pe Facebook imagini prin care și-au anunțat prezența în Cluj la manifestările din cadrul ediției a 10-a a Zilelor Maghiare care a luat startul sâmbătă, 17 august.

În prima zi, un tur ghidat pe tema comunității maghiare din Cluj organizat de Asociația Vechiul Cluj a strâns un număr record de participanți față de edițiile anterioare. Oamenii au venit să fie purtați de profesorul Călin Rusu printre poveștile maghiarilor care au pus umărul la făurirea orașului.

Un eveniment important a fost cel dedicat dezvelirii statuii primului episcop unitarian și fondator al Bisericii unitariene, Dávid Ferenc, statuie amplasată mai jos de Sora, pe B-dul 21 Decembrie 1989.

După cum au promis organizatorii, pe timpul zilei ansamblurile folclorice au încins atmosfera în Piața centrală a orașului. De altfel, în Piața Unirii, în fiecare zi vor fi spectacole de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional Folcloric ’’Sfântul Ștefan’’ care vor face deliciul publicului.

Duminică seara (18 august) va avea loc la Opera Maghiară deschiderea oficială a evenimentului cu un spectacol inedit, de la ora 19:00. În cadrul galei Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține în premieră spectacolul ‘’În piața din Cluj’’, la care vor participa invitații Balogh Melinda, Busai Bori și Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos.

„Spectacolul deschide noi perspective istorice în orizontul memoriei colective, reconstituind cu ajutorul limbajului liric al dansului și muzicii populare atmosfera pieței vechiului Cluj, unde grădinarii din Hoștat vindeau legume, femeile din Călata lapte și unt, iar bărbații din Sic sau Câmpie își vindeau forța de muncă sau animalele. Regizor-coregraf al spectacolului este Mihályi Gábor, directorul artistic al Ansamblului Popular de Stat din Ungaria, deținător al premiului Harangozó Gyula și artist emerit din Ungaria”, transmit organizatorii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu