Închide

VIDEO/ UNTOLD, ziua 1: Clujul, pe harta lumii. „Vom face turism pentru voi, e senzațional aici!”

ActualitateFestivalReportajTop News aug. 02, 2019 0 1757

Plouă la Untold de rupe.  Câțiva se ascund sub un copac, în Parcul Central, dar n-au nici o șansă să scape de ploaie, cu tot cu pelerinele lor galben-electrice. Un tip poartă pantaloni scurți verzi și un tricou negru cu un portret ce aduce a Janis Joplin.

-E soacră-mea, haha. Să-mi bag p**a în ea dă ploaie!”

– Bei, frate, de-o lună, cum drec’ să mai simți ploaia. E blestemul mă-tii, fratele meu, nu al soacrei.”

Sunt șase băieți veniți din București la Untold. Bogdan zice că-l mănâncă șefu-său de află că-i în Cluj, la Untold. Iar mamă-sa cu atât mai mult, mai ales că i-a zis să lase naibii Clujul că acolo vine ploaia și că mai bine ar sta acasă măcar o săptămănă, că tot plecat e cum are câteva zile libere. „Am fost la toate festivalurile pe care le vrei tu din Europa. Am fost și în Brazilia și-am fost și în America, am fost și în Canada, am stat și-n Thailanda două luni. Frate, cum e la Cluj nu e nicăieri. Oamenii-s civilizați. Stăteam ca boii azi la semafor, era verde și nu m-a claxonat nimeni, hahha.”

Tot cu o răbdare de neimaginat, un bărbat îți ține șosetele la uscat pe aleea principală din parc, acolo unde sute de felinare ard neîncetat. Însoțitoarea sa își ține la uscat, de asemenea, poșeta. Oamenii fac fotografii, iar o fată e gata-gata să-și dea foc pentru un simplu selfie. Stă nefiresc de aproape de o torță și  își pârlește vârfurile părului ca și cum s-ar fi dus la un hair-stylist modernist care tunde cu foc. Se amuză la fel de neomenesc.

Sunt mii și mii de oameni care te sufocă din toate părțile. Pare cumva că ai căzut la mijloc, nevinovat, într-un mall în prag de sărbători. La toate scenele e full. Chestia faină e că ai fel și fel de muzică la Untold. Oricât părea de exclusivist cu ai săi DJ de la primele ediții, festivalul a evoluat. Pe Cluj Arena cântă James Arthur, iar la scena Forrest, Morcheeba se pregătește de concert. E și drum and bass, e și rap, e pop, pop-rock, găsești toate genurile.

Iar oamenii sunt veniți de peste tot. Doi studenți au venit la Cluj tocmai din Coreea de Sud. 20 de ore pe drum, cu zbor din Seul la Istanbul, apoi la Cluj.  Băieții e numesc Jihoon și HoYeol Kong (i-am rugat să-și scrie numele într-un NOTE târziu). Au ajuns de joi, s-au cazat cu câteva sute de euro la un hotel unde și-au făcut rezervare în urmă cu câteva luni. „Ne-am uitat anul trecut pe net, am văzut fel și fel de reacții. N-am mai fost în Europa și-am zis să facem chestia asta. Am citit despre Cluj, am văzut doar reacții pozitive. E super-atomosferă aici. În două zile, cât am apucat să stăm în Cluj, pot spune că-i un oraș liniștit, pacifist, foarte civilizat și toți vor să te ajute. Vom face turism pentru voi, e senzațional aici. Le vom spune tuturor ce înseamnă Clujul. Iar Untold-ul e o experiență unică. Abia am ajuns, dar sigur venim și la anul. Îți dai seama ce cool e să ajungi la un festival ca și ăsta, atât de mare… Evident că ești un străin, că se vede pe noi (râde-n.r.), dar toți te tratează senzațional”, spune Jihoon, care vine din Busan, al doilea cel mai mare oraș din Coreea de Sud, după Seoul, cu peste 3,5 milioane de locuitori.

Imediat, cei doi sunt rugați de un cuplu să stea la o fotografie.

E abia prima zi de Untold, iar stadionul e plin.  „Ce naiba au oamenii ăștia de vin  la unu’ cu muzica pe stick?”, îi spune un festivalier rătăcit altuia.

„-E ceva, nu știu exact ce, da-i plin stadionul”, vine și răspunsul.

Dimitri Vegas & Like Mike le urează tuturor bună-dimineața. E prima zi de Untold, e 03:30 și spectacolul abia a început.


 

 

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu