Închide

VIDEO SUA face ordine în Europa de Est printr-un hub educațional la Cluj

AdministrațieInternaționalTop News by Mihai Prodan - sept. 24, 2014 0 248

România își va exporta know how-ul în anticorupție și tranziția spre o societate democratică în țările din regiune – și nu oricum, ci printr-un hub educațional conceput la Cluj de Universitatea „Babeș-Bolyai” și University of Georgia. Două zile în săli de seminar au creionat conceptul prin care cele două instituții de învățământ vor colabora în această direcție.

Hub-ul de la Cluj va asigura training pentru funcționari publici din Ucraina, Georgia și Republica Moldova – pentru început. Decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării Călin Hințea explică importanța acestui hub: „vom acorda asistență pentru țările în tranziție din centrul și estul Europei, în ideea că putem pune expertiza americană în ce înseamnă tranziția spre o societate democratică și expertiza română, putem furniza expertiză pentru că e foarte necesară”.

Profesorul Tudor Vlad e cel care leagă ambele universități: a fost printre fondatorii secției de Jurnalism a UBB în urmă cu 20 de ani iar acum e profesor la Universitatea din Georgia. Vlad explică importanța acestui hub în Europa de Est – „în ideea în care partea noastră de lume a devenit din nefericire o zonă fierbinte și importantă”. „Ceea ce încercăm să facem e să punem pe picioare un centru cu câteva componente: la început va fi partea de administrație publică, jurnalism, științe politice și afaceri internaționale în care experți de la Georgia University și UBB să aibă programe de training atât pentru experți români cât și din regiune; deja avem cereri din Georgia și Moldova și încercăm să ne extindem, când va fi mai liniște, și în Ucraina”. Programul ar urma să se adreseze și administrației publice din România – „î n SUA există o preocupare legată de nivelul de corupție din România, pe cei din administrația publică locală îi învățăm să comunice cu mass-media și cu cei care i-au votat, eventual pentru cei care lucrează sau urmează să lucreze în științe politice ca să înțeleagă dacă există un viitor pentru ei sau dacă absolvirea facultății e doar încă o diplomă”, spune Vlad.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags