Închide

Video/Realitate vs. imagini simulate/Parcul Zorilor se deschide în 1 martie/Zona verde de 1,2 hectare a fost expropriată de Primăria Cluj de la un investitor care urma să construiască blocuri pe teren

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 25, 2024 2 725

Parcul Observator/Zorilor pe care Primăria și l-a asumat să îl facă prin exproprierea unui teren pe care urma să se construiască blocuri de locuințe a fost finalizat după mai bine de doi ani de zile și se va deschide oficial în 1 martie. Față de conceptul inițial, parcul este mai puțin verde și a mai primit un teren de sport, cerut de clujeni. Cum arată acum obiectivul, la puțin timp până la deschiderea oficială și cum l-au prezentat public în 2022 proiectanții angajați de Primărie să facă studiul de fezabilitate și conceptul de amenajare, oricine poate vizualiza, comparativ cele două filmulețe prezentate de primar – simulări vs. realitate.

În 3 noiembrie 2022 au început lucrările la Parcul Observator din cartierul Zorilor, investiție de peste 1,5 mil. euro cu termen de finalizare 9 luni (+ lunile de iarna în care nu se poate lucra, conform legii). Parcul urmează să fie amenajat pe un teren de circa 1,2 hectare pentru care Primăria l-a expropriat pe omul de afaceri Vasile (“Sile”) Pușcaș (fpstul ginere al politicianlui Ioan Rus și cel care controlează compania Florisal), la valoarea de 10 milioane lei. Primarul Boc a făcut acest anunț privind începerea lucrărilor, cu imagini de pe teren, în aceeași zi în care media locală a anunțat că Tribunalul Bistrița a stabilit printr-o decizie o valoare justă a despăgubirii de 113 milioane lei în favoarea lui Sile Pușcaș care dorea să construiască blocuri pe terenul din cartierul Zorilor pentru care municipalitatea l-a despăgubit cu 10 milioane lei.

Detalii:

Primarul Emil Boc anunță că au început lucrările pentru parcul Observator, de 1,2 hectare, pentru care Primăria l-a expropriat pe omul de afaceri “Sile” Pușcaș, în aceeași zi în care instanțele din Bistrița au stabilit că municipalitatea trebuie să achite despăgubiri de peste zece ori mai mari pentru teren

Deși trebuia să fie gata în decurs de 9 luni, parcul ar fi intrat în procedură de recepție, după cum a anunțat Primăria, abia la început de 2024.

Acum, primarul Emil Boc anunță că va fi deschis oficial în 1 martie când se va ridica împrejmirea de șantier. „Acum se lucrează la ultimele detalii. Vă așteptăm la plimbare și la mișcare”, a anunțat primarul în 25 februarie.

Deși anunța că parcul urmează să fie gata la finalu lui 2023, acest lucru nu s-a întâmplat. Emil Boc explica că, de fapt, în parc a fost nevoie de amenajarea unei zone de sport cerută de riverani, din acest motiv constructorii având nevoie de timp suplimentar.

În 3 iunie 2022, primarul Boc a prezentat public proiectul acestui parc de 1,2 hectare pe care Primăria și l-a asumat să îl facă prin exproprierea unui teren de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor unde omul de afaceri Vasile (Sile) Pușcaș intenționa să construiască blocuri de locuințe.

Potrivit simulării celor care s-au ocupat de partea de urbanism (Arhi Box, arhitecții Călin Lada și Mihai Racu), parcul a fost prezentat ca foarte plin de verdeață și copaci în care numai păsărelele nu au fost configurate.

În realitate, potrivit videoului prezentat acum de primarul Emil Boc, înainte de deschiderea oficială a parcului,  lucrurile sunt departe de imaginile simulate cu proiectul. Copaci nedezvoltați, gazon vălurit, betoane. Dar și multe aparate de joscă ca în baza La Terenuri, gândită de aceeași firmă de arhitectură.

Randări vs. realitate

(randări din iunie 2022)

 

(imagini cu parcul din 25 februarie 2024)

(VIDEO – https://www.facebook.com/watch/?v=551797299999539)

Date tehnice despre parc:
Proiectul Parcului Observator, care se întinde pe o suprafață de 1,2 hectare, prevede amenajări peisagere, plantarea a 188 arbori și 244 arbuști pe lângă cei existenți, împrejmuire cu gard viu, precum și instalarea unui sistem de irigație. Sunt amenajate alei din materiale permeabile (care lasă apa să pătrundă în sol) pentru un impact minim asupra mediului. De asemenea, este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.
Proiectul mai cuprinde:
– zonă cu fântâni pavimentale
– loc de joacă cu dotări moderne pentru copii,
– zonă de recreere pentru seniori unde vor fi instalate mese de șah
– zonă de fitness
– zone de promenadă și piste pentru biciclete
– sistem de iluminat cu LED controlat prin telegestiune
– grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele
– parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video
-teren multifunțional de sport/baschet – cerut de clujeni
Proiectant-executant: Asocierea Garden Center Grup SRL (lider) – Ro-Verde Landscaping SRL și subcontractant SC Street Lighting SRL (subcontractant). Contractul depășește 1,5 milioane de euro.
Societatea Garden Center Grup a amenajat și Baza la Terenuri din cartierul Mănăștur dar și parcul Ștefan cel Mare din centrul Clujului, ambele proiecte livrate cu întârziere. Doar parcul din Piața 14 iulie din cartierul Grigorescu a fost livrat la timp și deschis publicului, cu o serie de gafe, remediate ulterior.
vezi și:
https://actualdecluj.ro/foto-deschis-cu-mare-fast-parcul-14-iulie-e-pericol-public/
https://actualdecluj.ro/dupa-ce-a-fost-criticat-ca-ii-place-betonul-si-ca-rade-verdele-dn-cluj-napoca-primarul-emil-boc-contraataca-in-online-si-apare-stand-pe-o-banca-cu-spatar-la-umbra-in-parculetul-din-piata-14-iulie-z/

2 comentarii

  1. Articol scris cu piciorul.
    Cand am vazut ca marea problema e ca nu-s verzi copacii, m-am speriat ca am hibernat prea mult si deja suntem in luna mai. M-am linistit ulterior.

  2. Cum sa fie multe spatii de joaca?:)) e unul singur mic și unul pt seniori , de fitness
    Unde ați văzut voi copaci verzi în Februarie?:))
    Voi citiți ce scrieți?!

Scrie un comentariu