Închide

FOTO/VIDEO Pompierii solicitați să intervină, din nou, pe strada Uliului, în zona afectată de alunecările grave de teren de la finalul lunii aprilie/ Noi cratere au apărut pe arteră

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - iun. 09, 2024 0 166

Ploile au agravat situația pe strada Uliului din Cluj Napoca, afectată din 27 aprilie, de grave alunecări de teren pe o porțiune de câțiva zeci de metri, începând de la nr.90.  Riveranii se plâng că Primăria întârzie să finalizeze expertiza și să se apuce să consolideze zona, fiind îngrijorați că, de la o zi la alta, situația se va înrăutăți.

Pompierii au intervenit, din nou, pe stradă duminică, 9 iunie, după ce au apărut noi cratere în asfalt, în zona semnalizată și protejată cu saci de nisip, unde deja a alunecat strada.


De la finalul lunii aprilie, traficul e restricționat pentru cei afectați de alunecările de teren, existând rute alternative prin pădurea Hoia.

Oficialii Primăriei au anunțat că se așteaptă rezultatul expertizei pentru ca instituția să se apuce de consolidări.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, primele evaluări geo-tehnice au arătat că doar rețelele de utilități de pe arteră pot fi afectate, nu și construcțiile.


Prin Comitetul pentru Situații de Urgență, prefectura a cerut Primăriei să consolideze zona și, până atunci, operatorilor de utilități să monitorizeze rețelele din zonă.

Primăria a contractat pentru 10.000 lei și  o expertiza care să stabilească dacă casa de la nr. 90, din zona unde s-au produs alunecările de teren este afectată. Contractul pentru “Expertiza tehnică exigența A1 – clădire existentă str. Uliului, 90, Cluj-Napoca” a fost încheiat în 8 mai cu  HYPAR PROIECT, cu termen o lună de zile.

“Până la dată de 09.05.2024 va solicităm să ne transmiteți oferta financiară și atestatul expertului tehnic A1. Realizarea unei Expertize tehnice exigență A1 privind evaluarea stării tehnice a construcției existente pe str. Uliului, nr. 90, în urmă alunecării de teren din vecinătate. Durata de realizare a Expertizei tehnice este de maxim 30 de zile de la semnarea contractului, în condițiile primirii documentației complete solicitate și necesare elaborării expertizei tehnice și a efectuării inspecției tehnice. ● Este necesară punerea la dispoziție a următoarelor date / documentații: − Planuri și secțiuni existente (format pdf. și dwg); − Studiu geotehnic care să conțină caracteristicile geotehnice ale terenului și date despre fundațiile existente prin dezvelirea fundațiilor – conform normelor legale în vigoare – NP 074-2022; Realizarea dezvelirilor nu face obiectul prezenței oferte și intră în sarcina beneficiarului; − Cartea Tehnică a construcției(documentație tehnică de proiectare și execuție). Alternativ, în funcție de calitatea și cantitatea documentației tehnice disponibile, este posibil să fie necesare investigații prin sondaje la elementele construcției. Pozițiile și numărul sondajelor necesare se vor stabili în urmă inspecției tehnice a obiectivului. Realizarea sondajelor nu face obiectul prezenței oferte și intră în sarcina beneficiarului“, arăta Primăria.
Foto: Ion Frunză/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.