Închide

VIDEO Institut de cercetare de 11 milioane de euro deschis azi la Cluj cu panoplie de miniștri și premier. Cum arată

EducaţieTop News by Mihai Prodan - oct. 31, 2016 0 838

Zeci de minute de discursuri sforăitoare – așa s-ar putea rezuma inaugurarea din această dimineață a celei mai scumpe investiții deschise în sistemul de învățământ din Cluj în acest an, un institut de cercetări de 11 milioane de euro deschis de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj.

Aceasta, căci nimeni dintre cei anunțați n-a vrut să renunțe la a „spune câteva cuvinte” în fața amfiteatrului înțesat cu asistență: au fost rectorul USAMV și fostul rector, doi foști miniștri ai educației, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vușcan, fostul ministru Cătălin Baba și așa mai departe. S-a remarcat în schimb mitropolitul Andrei Andreicuț, care a fost și el invitat la inaugurare, a participat, dar la un moment dat, fără ca cineva să fi observat, s-a făcut nevăzut din primul rând al amfiteatrului, astfel că n-a mai „spus câteva cuvinte” în fața asistenței.

Fostul rector Doru Pamfil prezintă proiectul:

Vezi ce a transmis premierul Dacian Cioloș, absolvent și el al USAMV Cluj în 1994, la deschidere:

Momente și schițe de la tăierea panglicii:

Vezi cum arată institutul de 11 milioane de euro deschis azi la USAMV:

Institutul va funcționa în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unei clădiri despre care responsabilii de proiect spun că e unică în țară. Clădirea are aproape 10.000 de metri pătrați, cu 132 de spații pentru cercetare dintre care 46 de laboratoare, echipamente costisitoare – între care un microscop electronic de ultimă generație – și sere la fiecare etaj, plus un acoperiș înierbat și lifturi panoramice. Nota de plată – 62 milioane de lei, dintre care 42,4 milioane au venit gratuit de la Uniunea Europeană.

Să mai spunem că proiectul a fost întrerupt între 10 ianuarie 2014 și 25 august 2015 după ce constructorul inițial al clădirii, Construdava, a intrat în insolvență.

Citește și:

Clădire de cercetare de 10 milioane de euro de la UE deschisă într-o universitate din Cluj și de ce șantierul a stat în stand-by un an jumate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags