Închide

Clădire de cercetare de 10 milioane de euro de la UE deschisă într-o universitate din Cluj și de ce șantierul a stat în stand-by un an jumate

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2016 0 570

La Cluj va funcționa peste o lună un institut de cercetări avansate în domeniul horticulturii, după ce, cu numeroase handicapuri, clădirea de 12 milioane de euro a acestuia a fost finalizată.

Institutul va funcționa în cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unei clădiri despre care responsabilii de proiect spun că e unică în țară. Clădirea are aproape 10.000 de metri pătrați, cu 132 de spații pentru cercetare dintre care 46 de laboratoare, echipamente costisitoare – între care un microscop electronic de ultimă generație – și sere la fiecare etaj, plus un acoperiș înierbat și lifturi panoramice. Nota de plată – 62 milioane de lei, dintre care 42,4 milioane au venit gratuit de la Uniunea Europeană. Clădirea nu a fost încă deschisă, inaugurarea acesteia e programată în jurul datei în care începe anul universitar.

Să mai spunem că proiectul a fost întrerupt între 10 ianuarie 2014 și 25 august 2015 după ce constructorul inițial al clădirii, Construdava, a intrat în insolvență. Managerul de proiect Călin Vac explică piedicile pe care a trebuit să le depășească din cauza procedurilor birocratice impuse de programul de finanțare ce au dus la organizarea a nu mai puțin de nouă licitații doar pentru proiectare:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags