Închide

VIDEO Hai pe malul Someșului, ai bănci, tribune și o masă până în vară

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 10, 2016 0 410

Loc nou de adunare pentru clujenii care locuiesc în cartierul Grigorescu: în încercarea de a-i încuraja pe aceștia să se îndrepte spre râul Someș care curge în vecinătate, un grup de tineri le-a amenajat bănci și o masă, din lemn, chiar pe malul râului.

Ansamblul de mese, bănci, scaune și o mică tribună, de mici dimensiuni, rămâne aici până în iunie, iar tinerii vor să-i încurajeze pe clujenii din Grigorescu să-l folosească – de exemplu organizează dezbateri, în fiecare marți la ora 16.

Inițiativa e parte din proiectul Someș Delivery, care se desfășoară în acest an pe tronsonul dintre podurile Garibaldi și Napoca. Someș Delivery are loc în acest an în 18 și 19 iunie, când, spun organizatorii, malurile vor fi amenajate și animate, pentru a pune în valoare potențialul râului.

Locul de întâlnire deschis azi e amplasat pe porțiunea de mal verde de pe strada Gavril Muzicescu, aproape de intersecția acesteia cu strada Sigismund Toduță.

Până în 19 iunie, acest loc va gazdui întâlniri săptămânale cu locuitorii zonei, coordonate de Dragoș Dascălu. Ziua avută în vedere pentru acestea este marțea, între 16 și 17. În afara întâlnirilor din cadrul proiectului Someș Delivery, spațiul va fi deschis locuitorilor din zonă, care îl pot folosi după cum doresc, ca mobilier urban.

Coordonatorul proiectului e Mihai Mateiu. L-am rugat să le transmită clujenilor din Grigorescu un mesaj cu care să-i aducă la prima dezbatere, de marți:

Dacă tot ne-a trimis la colegul său, Dragoș Dascălu, l-am întrebat și pe acesta:

Amintim, arhitectul Marius Moga a detaliat recent pentru actualdecluj.ro planul pentru noua platformă de pe mal de Someș. “Este vorba de un loc de întâlnire. Un loc e definit foarte clar de niște limite foarte clare. O întâlnire are nevoie de un anumit tip de organizare spațială pentru a face posibilă buna desfășurare a acesteia. Deci, am încercat să combinăm două principii. Organizarea spațială e dată foarte mult de panta malului verde care ne-a împins spre o gradenă. O simplă gradenă nu e suficient dacă vrei să ai o activitate pe ea. Atunci am încercat să introducem o platformă care este înconjurată pe o direcție de gradenă, pe alta de o masă cu bancuțe și pe ultima de o bancă. Toate acestea definesc limitele locului care rămâne deschis spre Someș”, explică Moga. Soluția a fost inițiată de studenții care au participat la workshop și s-a conturat pe parcurs. “Am început cu mai multe direcții, am găsit două mai bune din ele, apoi am ajuns la forma finală și la detalierea acesteia. Cel mai important principiu a fost să o putem face noi în câteva zile, deci fără detalii complicate și să nu ne sprijinim decât pe dig și pe bordura de la stradă. Nu am vrut să săpăm sau să ne ancorăm în terenul nartural”, a completat arhitectul după o rundă de muncă pe șantier. Structura a fost verificată de Adrian Turcu, inginerul structurist.

A doua ediție Someș Delivery va avea loc în weekendul 18-19 iunie. Până în 4 mai, este deschis un apel pentru proiecte, în cadrul căruia oricine poate propune evenimente sau amenajări care să fie puse în practică în cadrul Someș Delivery. Câștigătorii concursului vor primi sprijin logistic și financiar pentru a-și transforma ideile în realitate. Despre concurs găsiți mai multe detalii AICI.

Citește și:

 

FOTO. Pavilion nou pe malul Someșului. Se inaugurează duminică

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare