Închide

Raliu inedit Franța – Cluj, 6 mașini vechi ajung într-un sat din Cluj la 27 de ani de când Saint Calais a vrut să salveze Urca de Ceaușescu

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - apr. 10, 2016 0 696

Cursă inedită pentru șase mașini ce pornesc dintr-un oraș francez și ajung peste câteva zile într-un sat din Cluj – ca să marcheze istoria inedită a înfrățirii orașului și satului, ce datează de dinainte de Revoluție.

Ambasadorul României în Franța Luca Niculescu și primarul Léonard Gaschet din Saint-Calais au dat astăzi startul unei curse în care șase automobile marca Renault (modele 4l, R5, super 5) parcurg drumul până în satul Urca din comuna Viișoara, județul Cluj.
Primele contacte dintre cele două localități au fost realizate în 1989 prin intermediul organizației Opération Villages Roumains, pentru ca un an mai târziu satul Urca să fie „adoptat” de Saint-Calais. De zece ani, asociația „Prietenii satului Urca” derulează activități diverse în cooperare cu partenerii români, iar din 2003 Urca și Saint-Calais sunt înfrățite. Echipajele celor șase mașini sunt tineri din Saint-Calais, care se întorc peste două săptămâni, după ce vor fi parcurs aproximativ 6.000 de km.

Ambasadorul Luca Niculescu notează pe Facebook: „la Saint-Calais, la vreo două sute de kilometri de Paris, am descoperit un orășel atașat de România. În urmă cu 27 de ani, când Ceaușescu lansa operațiunea de « sistematizare » (altfel spus, distrugere) a satelor românești, Saint-Calais « adopta » satul Urca din comuna Viișoara, județul Cluj. După Revoluție cele două localități s-au înfrățit iar relațiile sunt în continuare strânse. În fiecare an, locuitori din Saint Calais merg în România și localnici din Urca și Viișoara vin aici. Orice om întâlnești pe stradă îți poate spune câteva cuvinte în limba română ( „bună ziua”, „drum bun”, sau chiar „țuică” …:) ). Ieri, împreună cu primarul Leonard Gaschet, am dat startul unei curse Saint-Calais – Urca la care participă șase mașini Renault (modele mici, vechi și frumoase, după cum se vede din poze ). Șoferii care vor ajunge peste cateva zile la Urca sunt foarte tineri, practic sunt copiii celor care în urmă cu 25 de ani descopereau România post comunistă. Iar la biblioteca din oraș am dat peste zeci de cărți scrise de autori români, în franceză și română ( Mircea Cărtărescu, Dan Lungu Gabriela Adamesteanu,Ștefan Agopian …) „.

În urmă cu trei ani Urca a fost martora unui alt raliu inedit – de această dată unul pe două roți: ciclistul francez Yves Lecomte a străbătut distanța dintre Saint Calais și Urca pe bicicletă.

Orașul Saint-Calais își datorează numele unei abații fondate la începutul secolului al VI-lea de către ermitul Karileph. Devenită în timp una din cele mai importante din regiunea Maine, a fost distrusă în timpul Revoluției Franceze din 1789. Pe locul fostei abații funcționează un complex cultural restaurat în 2007, cu (mediatecă, sală de teatru și cinematograf, bibliotecă-muzeu și sală de expoziții, iar la mediatecă pot fi citiți în limba română Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu sau Dan Lungu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare