Închide

VIDEO Hagi din Danemarca. Povestea româncei care a uimit lumea anul trecut cu un gol de poveste

SportTop News by Catalin Suciu - ian. 19, 2016 0 1747

Florentina Spânu e fotbalistă. Una fără pereche. E româncă talentată din Constanța, un pol al campionilor români, dacă vreți. Și enumerăm doar câțiva: Andrei Pavel, Simona Halep, Elizabeta Samara sau Gică Hagi, Regele încoronat al fotbalului românesc.

Anul trecut a dat un gol de generic pentru România, într-o partidă jucată împotriva Greciei. A luat mingea din propriul teren, a driblat tot ce i-a ieșit în cale și-a marcat fără probleme. Un gol minunat , o reușită rară pe un teren de fotbal.

GOLUL ANULUI?! Florentina Olar, căpitanul naționalei feminine a României, a înscris contra Greciei după o cursă de peste 60 de metri în care, în 14 secunde, a depășit patru adversare în dribling! http://bit.ly/1TaAYrL #HaiRomania

Posted by Echipa națională de fotbal a României on Saturday, 28 November 2015

Povestea ei începe cu mulți ani în urmă. Când era de-o șchioapă ieșea în fața blocului cu băieții și intra la câte-o miuță. Mai râdeau vecinele, celelalte fete. “Vezi că ăsta-i sport de băieți!” Mai-mai s-o supere, nu alta. Dar nu le-a ascultat. Vedea fotbal peste tot. Iar weekendurile și le petrece și pe stadion la Farul.

Când a venit vremea adolescenței le-a zis părinților că trebuie să plece în Cluj, că acolo e campioana României și poate progresa. Au strâmbat din nas. Cum s-o lase la 16 ani să-și ia lumea-n cap? Are școală la Constanța, are casă la Constanța, are familia la Constanța și ea e doar o fătucă într-a zecea de liceu.

A dus muncă de convingere. A pătimit mult ca să-și urmeze drumul. “O sunam pe mama și din 10 minute vorbeam vreo două, restul le plângeam. Ăsta era visul meu, ce să fac.  Eu jucasem la Constanța, am ieșit vicecampioane de două ori, dar la Cluj era altceva, acolo erau campioanele. Mi-a fost foarte greu, eu fiind și mai mămoasă, așa. Practic eram un copil plecat în lume. Eram confunză, a fost ciudat să plec de-acasă, vă dați seama”, ne povestește Florentina.
Asta era în 2001, iar la Cluj a stat șapte sezoane. Rezumate în câteva cifre, rezultatele arată cam așa: 7 ani, 7 titluri de campioană, 6 participări în Uefa Women Champions League , plus titlul de cea mai bună sportivă a anului în Cluj în 2007.

A avut campionate cu peste 50 de goluri marcate în România, o medie ce i-ar face invidioși până și pe cei mai mari fotbaliști ai lumii. Inevitabil, Florentina Spânu a atras și interesul formațiilor din străinătate.
“Prioritar era pentru mine să-mi termin studiile, iar apoi să plec”, spune jucătoarea. În 2008 a venit Lazio s-o ducă în Roma. Splendoare, nu alta! „Nu puteam refuza. Au fost propuneri înainte, apoi mi s-a spus că mă dorește Lazio. Am zis, wow! Am ajuns în Italia și eram singura extracomunitară pentru că acolo e o lege care permite să ai maximum o singură jucătoare din străinătate. E o regulă pentru a dezvolta fotbalul feminin. Dar n-am avut deloc probleme cu adaptarea. Mi-am luat o carte și-am început să învăț limba, citeam singură. Mă înțelegeam destul de bine în italiană cu colegele.”

Florentina3

Când ii era dor de casă, ieșea serile și se plimba – de cele mai multe ori în cariterul Quirinale- pentru că acolo e Fontana di Trevi, considerată cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma celor șapte coline. Un monument fascinant din secolul al 18-lea ce-l învățișează pe Neptun , zeul Mării.

În rest, Flori ,așa cum e alintată de prietene, mergea la antrenamente și meciuri. A evoluat meci de meci și la Roma, apoi s-a transferat în Cipru pentru patru ani, la Apolon Limassol, iar din 2013 e în Danemarca, unde se luptă la titlu cu Fortuna Hjorring, o echipă dintr-un orășel de 25.000 de locuitori.

„E liniște, îmi place. Contrar opiniei generale, nordicii, în general , sunt oameni călduroși, sociabili. La meciuri , atunci când jucăm în Liga Campionilor, avem 3000-4000 de spectatori. Trăiesc decent, mi-am urmat visul și asta mă face foarte fericită”.

Și dacă vine din România și din Constanța, inevitabil apare comparația cu Gică Hagi. Mai ales după golul formidabil înscris în poarta Greciei în 2015.

„Prima dată, îmi aduc aminte că pe la 15 ani, când eram la lotul național, apăruse prin presă un text despre mine, în care eram comparată cu Hagi. Îl am și-acum. Lumea mai zicea aduc a Gică Hagi. Suntem amândoi din Constanța, suntem amândoi stângaci, jucăm pe același post. El e idolul meu, a fost întotdeauna. Din păcate, n-am apucat să-l cunosc personal, dar cine știe?!”

Florentina ar vrea să ajungă și la Europeanul din Franța, în vară, pentru a susține naționala României, doar că nu-i permite programul. „Campionatul se termină aici la sfârșitul lunii iunie, nu pot ajunge, din păcate. Dar, cu siguranță, o să văd toate meciurile la TV și voi fi suporterul numărul 1. Hai România!”

Romania

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.