VIDEO Fac lobby pentru un coridor ecologic metropolitan, între Delta Florești și Someș – cartierul Grigorescu, să devină arie protejată urbană,/Aici trăiește castorul, specie protejată în România
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 23, 2023 0 297

Activiști din Cluj au postat o serie de imagini de pe Someș cu castori, specie protejată în România și în Europa și militează pentru declararea coridorului de pe Someș, între Delta Florești și cartierul Grigorescu, ca arie naturală protejată.
„Într-un context în care Ministerul Mediului introduce această categorie în legislația privind ariile naturale protejate, la insistențele activiștilor din Rețeaua pentru Natură Urbană, din care face parte și campania noastră, autoritățile locale din Cluj și Florești au un instrument în plus pentru a proteja mai bine zona, amenințată de urbanism haotic, imobiliare, centură care în mod greșit e prezentată ca rezolvând problemele de trafic din zonă. E posibil ca mizele autorităților pentru proiecte mari de infrastructură & imobiliare să fie așa mari, încât echilibrul acesta fragil dintre om și natură să conteze prea puțin. Noi sperăm totuși ca studiile de biodiversitate din proiectul de culoar metropolitan între Gilău și Apahida, acum în lucru, să ofere o bază de date și informații, inclusiv prin prezența castorilor, pentru o protecție mai mare a biodiversității, cu accent pe această posibilă arie naturală urbană protejată între Florești și Cluj”, arată activiștii de la Someșul Nostru.
Intervențiilor lor anterioare au pus pe agenda autorităților locale clujene un proiect ambițios de creeare a unei piste de plimbare/biciclete, pe malul Someșului, între Gilău-Florești-Cluj-Napoca și Apahida. Astfel, în 2022, Primăria Cluj, împreună cu alte trei Primării de comune, au scos la licitație realizarea unor studii pentru acest trasee, un contract denumit oficial: „Servicii de elaborare PUZ, expertiză tehnică, SF, studii specifice și DTAC pentru amenajarea coridor de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul Someșului Mic”. În urma acestei licitații ar urma să fie studiată o pistă de 75 de kilometri pe malul someșului de la Gilău, prin Florești, Cluj-Napoca și până în Apahida.
Deja Primăria Cluj-Napoca a atribuit acest contract la finalul lui 2022 către Nord-Vest Construct (cu subcontractant și biroul Mossfern), firma care se ocupă și de studiile pentru coloarul de mobilitate nord, de-a lungul căii ferate. Valoarea contractului este de peste 5,7 milioane lei, fără TVA iar tremenul de realizare al studiilor este de 18 luni.
Coridorul de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someșul Mic a intrat în faza de licitație în luna mai 2022, după ce primarii din cele patru localități pe unde ar urma să fie configurat traseul de 75 de kilometri, Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida, au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea în comun a studiilor. Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație serviciile de elaborare a documentației de urbanism, a studiului de fezabilitate, a expertizei tehnice și a detaliilor tehnice pentru obținerea autorizației de construire, în cadrul unui contract estimat la peste 7 milioane lei. Potrivit temei de proiectare, administrația locală cere un traseu sigur, atractiv, integrat în peisaj, cu puncte de repaos și prin ajutor, dar și unul conectat la sistemul de transport public și la cel feroviar.