Închide

VIDEO EXCLUSIV: Cum laudă premierul Orban traseismul politic, ridicându-l în slăvi pe primarul din Turda, cooptat de la PSD. Cu câteva luni în urmă, același primar îi întindea covorul roșu premierului Dăncilă, din calitatea sa de PSD-ist de vază din județul Cluj

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 24, 2020 0 424

Dovada că pe liderii partidelor nu-i deranjează traseismul politic, că se chiar bucură de primarii cooptați de la alte partide, o face premierul Ludovic Orban. În vizita sa electorală la Cluj – cel mai renumit fief PNL din țară – Orban s-a întrecut pe el în a-l lăuda pe primarul PSD-ist din Turda, Cristian Matei, care de câteva luni a aderat la PNL Cluj negociindu-și cu președintele  Consiliului Județean, liberalul Alin Tișe, obținerea sprijinului politic pentru o nouă candidatură la primărie, precum și o poziție eligibilă pe listele de deputați pentru unul dintre oamenii săi (sursele Actual de Cluj spun că ar fi propus pentru o poziție de deputat chiar ginerele primarului Matei).

Cristian Matei i-a tras după el în PNL și pe deputatul PSD Cristina Burciu din Turda, și pe consilierul județean PSD Alin Popovici (patronul unei cunoscute firme de transport despre care Actual de Cluj a reletat că a câștigat un prim proces cu instituția condusă de Alin Tișe, pentru un prejudiciu de peste  două milioane de lei).

În total, la Cluj, 16 primari și consilieri au trecut din PSD în PNL

Și nu doar primarul PSD din Turda a trecut în PNL, ci și primarul PSD din Dej, Costan Morar, pe care premierul Orban de asemenea l-a menționat cu plăcere în vizita sa de marți, de la Cluj. În total, social-democrații au pierdut 16 aleși locali,  primari și consilieri din mai multe localități din județ care au aderat la PNL.

Ludovic Orban despre primarul PSD-ist, ajuns în PNL: „Ce se întâmplă în Turda este literalmente o revoluție”

PSD-istul Cristian Matei, care a fost menținut ani de zile de social democrați în funcția de director al Companiei de Apă Arieș, având și mandat de consilier local din partea PSD, și apoi mandat de primar din partea PSD, este astăzi liberal cu acte în regulă, iar pentru „performanțele” sale, Orban a găsit și o explicație, tot în contextul traseismului politic: „cândva în 93, Matei a fost la Partidul Liberal, dar nu l-au lăsat să candideze”, a apreciat Orban.

„(…) Au venit oameni de mare calitate, domnul Cristian Matei de la Turda, care este, literalmente – eu nu știu cum, am aflat ulterior de ce – este așa de performant. Pentru că el a fost în 93 la Partidul Liberal, PL, și nu l-au lăsat să candideze. Când a reușit să iasă primar a demonstrat rezultate remarcabile. Acolo ce se întâmplă, în Turda, este literalmente o revoluție. În materie de proiecte de dezvoltare. Îl avem de asemenea, de la Dej, alături de noi pe Costan Moraru (…)le-a transmis Orban colegilor săi liberali, în vizita electorală de marți de la Cluj (Vezi Video).

N-a trecut un an de când primarul din Turda, Cristian Matei se afla în postura în care făcea planuri și strategii cu proaspătul președinte al PSD Cluj, Liviu Alexa – impus la șefia organizației clujene de permierul PSD de la vremea respectivă, Viorica Dăncilă (foto jos, Dăncilă în vizita din octombrie 2019, la Turda, cu primarul Cristian Matei). Din pricina neînțelegerilor pe tema împărțirii funcțiilor din conducerea PSD Cluj, Alexa l-a exlcus pe Matei din organizație, iar liberalul Alin Tișe s-a grăbit să-l preia rapid în PNL.  Astăzi, primarul Cristian Matei este considerat un „performant” și un „revoluționar” de chiar președintele PNL, Ludovic Orban, deși în urmă cu patru ani, același Matei – PSD-ist cu vechime, era disprețuit de liberalii clujeni pentru că reușea să-l învingă în alegeri pe longevivul lor primar, Tudor Ștefănie.

Cum făcea primarul PSD Costan Morar pe moralistul printre colegii săi și cât de ipocrit s-a dovedit

Același lucru e valabil și pentru primarul din Dej, Costan Morar, ales timp de patru mandate pe listele PSD (un mandat de viceprimar și trei de primar).  În octombrie, 2019, Morar o conducea pe fostul premier Viorica Dăncilă prin tot orașul Dej (vezi foto jos 1 și 2).

Același Morar se arată siderat de faptul că doi colegi de-ai săi, deputații Horia Nasra și Cornel Itu, îndrăzneau să revină în PSD după ce fuseseră goniți de noua conducere a organizației clujene. Morar scria pe grupul PSD Cluj: „mi-e silă”.

În realitate, Costan Morar se afla în negocieri cu liberalii de anul trecut – spun sursele Actual de Cluj, dar din pricina pretențiilor sale, acestea nu s-au concretizat. În iulie 2020 el, a anunțat oficial pe pagina de facebook că nu va mai candida din partea PSD la Primăria Dej. Ca să nu-și piardă mandatul înainte de termen, Morar a informat în spațiul public că va candida independent și „că-l interesează doar binele Dejului”.

O lună mai târziu, primarul Costan Morar anunța tot pe facebook că a descoperit că liderii PNL i-au „apreciat” activitatea. Nici de această dată n-a spus ferm că va candida din partea PNL, sugerând că va avea doar sprijin din partea liberalilor (foto jos). Morar și-a depus adeziunea la PNL cu doar câteva zile înainte de a fi înscrise oficial candidaturile în competiția electorală a alegerilor locale din 27 septembrie.

Până în prezent, prefectura Cluj a emis ordin de încetare a mandatului înainte de termen pentru un singur social democrat care a trecut la PNL, respectiv pentru consilierul județean Alin Popovici, patronul firmei de transport Alis. În total sunt 16 aleși locali social democrați care au plecat din PSD pentru a candida de pe listele PNL:

1. Primarul Costan Morar – Dej

2. Primarul Cristian Matei – Turda (decizia de excludere din PSD îi protejează mandatul până la termen)

3. Primarul Gabriel Costea – comuna Feleacu

4. Primarul Viorel Ghic – comuna Mărișel

5. Primaru Nicolae Făgădar – comuna Aiton

6. Primarul Aurel Giurgiu – comuna Luna

7. Primarul Călin Fărgaciu – comuna Săndulești

8. Primarul Ana Cighir – comuna Așchileu

9. Primarul Dumitru Oltean – comuna Mintiu Gherlii

10. Primarul Tiberiu Zelencz – comuna Mica

11. Primarul Simion-Casian Rus – comuna Cuzdrioara

12. Primarul Ioan Moncea – comuna Jichișu de Jos

13. Primarul Liliana Moldovan – comuna Ceanu Mare

14. Primarul Ioan Fârtan – comuna Sânmărtin

15. Alin Popovici – consilier județean din Turda

16. Primarul Emil Pîrțoc – comuna Iclod, independent, susținut de PNL

Sursa Foto: Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.