Închide

EXCLUSIV Consilierul traseist, patronul grupului ALIS, pe care Alin Tișe l-a cooptat din PSD, devastează bugetul instituției cu peste 2 milioane de lei, sumă la care se adaugă și dobânzi

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 03, 2020 0 1757

Printre traseiștii politici de referință pe care liberalul Alin Tișe i-a cooptat recent în partidul său, se numără și consilierul județean PSD, Alin Popovici, cunoscutul patron al grupului ALIS.  Actual de Cluj a aflat, exclusiv, faptul că instituția condusă de Alin Tișe a pierdut recent un proces cu firma patronată de Popovici, având obligația să-i plătească despăgubiri imense, în valoare de 2.016.181 lei, sumă la care ar trebui să se aduge și dobânda legală.

„Eu cu așa ceva în Consiliul Județean nu m-am mai întâlnit niciodată în ultimii 15 ani. Este o sumă uriașă, ne-ar falimenta”, a informat o sursă din cadrul instituției pentru Actual de Cluj.  Sentința Tribunalului Cluj, dispusă în 14 iulie, nu este definitivă, Consiliul Județean  având la dispoziție varianta recursului. Dacă însă aceasta sentință se va menține, problemele financiare ale administrației județene se vor agrava. Oricum, în perioada pandemiei, instituția nu a avut suficiente încasări pentru a-și putea achita cheltuielile de funcționare, respectiv salariile angajaților. Aceștia au fost nevoiți să accepte o diminuare a salariilor, compensați fiind cu „zile libere”.

Patronul Alis, după ce a trecut din PSD în PNL: „De ce să-mi dau demisia din Consiliul Județean? După ce am contribuit în campania PSD acum să-mi dau demisia?” 

Alin Popovici era membru PSD din 2012,  apropiat al primarului din Turda, Cristian Matei – care de asemenea a aderat  la PNL. În 2016, Popovici și-a obținut primul mandat de consilier județean de pe listele PSD.  Timp de 4 ani, el n-a avut în forul administrativ nici măcar o singură intervenție, nicio propunere de proiect sau vreo inițiativă proprie. În schimb, din postura sa de patron de firmă de transport a boicotat licitația Consiliului Județean privind atribuirea unor trasee de transport intrajudețean și a mai sprijinit o afacere cu Aeroportul Cluj, pentru una dintre firmele din grupul ALIS, mai precis pentru „Alis Holidays” (o afacere care prevedea efectuarea curselor de transfer din și spre Aeroportul Internațional Cluj Napoca, acest obiectiv fiind subordonat tot Consiliului Județean).

Alin Popovici arată că nici măcar n-a simțit că ar trebui să-și anunțe colegii de partid că intenționează să intre în PNL și mai spune că nici nu consideră ca fiind necesar să renunțe la locul său din Consiliul Județean, obținut prin intermediul PSD.  „Când mi-am semnat noua adeziune la PNL, am înțeles că vechea adeziunea (la PSD – n.red) n-o să mai fie valabilă. Sau nu îi așa? (…) Dar de ce să-mi dau demisia din Consiliu? Am fost, da, pe lista PSD. Dar când oamenii m-au votat, eu am promis să duc mandatul până la capăt”, a spus Alin Popovici pentru Actual de Cluj.

Când redactorul Actul i-a reamintit lui Popovici că n-a beneficiat de vot uninominal și că și-a obținut mandatul de consilier în cadrul grupului politic PSD,  acesta a răspuns râzând: „Păi, eu sunt realist! Eu le-am făcut campanie la PSD (…) Am contribuit și acum să-mi mi dau și demisia din Consiliu?”.

De precizat că Organizația Județeană a PSD a transmis ieri o sesizare Instituției Prefectului Cluj cu privire la situația lui Alin Popovici, solicitând încetarea de drept a mandatului de consilier județean, în urma adeziunii sale la PNL.

Ce l-a atras pe patronul ALIS în PNL și spre Alin Tișe

Întrebat de Actual de Cluj ce anume l-a determinat să părăsească PSD-ul și să intre în PNL, Alin Popovici a afirmat că el s-a simțit mereu „un pic și de dreapta”.

„Eu am stat 8 ani în PSD…din 2012. Am cerut să fac ceva pentru oameni. Să fie bine pentru oameni, toți care-mi deschid ușa, dacă am putut să-l ajut, l-am ajutat (…) Din opoziție, ce să faci, că nu prea ai ce. (…) Dar, acuma, să știți, eu am fost un pic și de dreapta (…).  Cu Alin Tișe? Să știți că l-am respectat întotdeauna. Adevărul e că a făcut lucruri frumoase în județ” a comentat Popovici.

Întrebat care sunt marile proiecte pe care le-a făcut Tișe pentru județ, în ultimii 4 ani, să enumere unul singur, sau să vorbească  despre „lucrurile furmoase” la care face referire din postura sa de consilier județean, Popovici a răspuns: „Păi, tot ceea ce se vede!”. La insistențele redactorului Actual, consilierul județean a spus că s-au asfaltat drumuri: „Păi sunt realizările PNL. Drumurile, sunt turnate, asfaltate și așa mai departe. Acuma știți, cu lucrările la drumuri merge mai greu, până obții toate avizele”.

2.016.181 lei, depăgubiri pe care Consiliul Județean ar trebui să le achite firmei patronate de Alin Popovici, plus dobânzi

Conform declarației de avere, societatea turdeană Auto Trust Corporation SRL (parte a ALIS Grup), este controlată de Alin Popovici, consilierul județean PSD care recent a fost cooptat de Alin Tișe în PNL. De altfel, Popovici ocupă un loc eligibil pe listele depuse de PNL la alegerile locale programate în 27 septembrie.

Firma Auto Trust Corporation SRL învingea Consiliul Județean în instanță, în 2018 (când președinte al instituției era tot Alin Tișe), într-un litigiu care viza acordarea licențelor de transport intrajudețean pe mai multe trasee din zona Turzii, inclusiv pe ruta Turda – Cluj-Napoca.

Obiectul dosarului – scria turdanews – a fost anularea Hotărârii de Consiliu Județean nr. 88/2016 prin care un număr de 8 trasee s-au atribuit unei alte firme, rivală a grupului ALIS.

Numai că firma lui Popovici nu s-a mulțumit doar cu partea de anulare a licitației, ci a deschis încă un proces de recuperare  a prejudiciilor cauzate de licitația Consiliului Județean.

Potrivit informațiilor obținute de Actual de Cluj, instanța a admis în parte acțiunea firmei  Auto Trust Corporation  (în data de 14 iulie 2020) Sentința? Consiliul Județean are obligația să achite firmei despăgubiri în valoare de 2.016.181 lei, sumă la care se adaugă și dobânda legală, plus cheltuielile de judecată. Sentința este cu drept de recurs, însă dacă aceasta va fi menținută de instanță, firma noului consilier liberal ar putea duce spre faliment instituția Consiliului Județean.

Sursa Foto: Facebook și gazetadecluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.