Închide

VIDEO Doi clujeni au inventat dispozitivul care-ți găsește bicicleta furată – sau cheile ori telecomanda

EconomieTop News by Mihai Prodan - sept. 09, 2014 0 667

Dacă ești uituc și îți pierzi des cheile – sau telefonul ori telecomanda – doi clujeni au găsit soluția: au inventat un dispozitiv pe care-l atașezi la obiectele pe care le pierzi frecvent și le găsești cu ajutorul telefonului mobil. E una dintre puținele inovații hardware în Cluj, cunoscut mai mult pentru experiența în outsourcing de software, și e practică în special pentru posesorii de biciclete, cunoscute fiind furturile frecvente.

Cei doi tineri care au început întreprinderea numită TinTag – Andrei Chiș (30 ani) și Alexandru Vig (27 ani)- sunt programatori de profesie: s-au asociat în firma prin care derulează proiectul după mai bine de zece ani de experiență în programare, la diverse firme. Acum au inventat dispozitivul mic cât o pană de chitară, pe care îl produc chiar la Cluj: au aici tot ce trebuie, inclusiv o imprimantă 3D pentru carcasa încărcătorului. De altfel, aceasta e una dintre inovațiile care fac TinTag unic pe piață, după cum spun cei doi clujeni: spre deosebire de alte produse, care au baterii ce trebuie înlocuite, acesta se încarcă wireless, prin simplul fapt că e pus pe încărcător. Șase ore de încărcare sunt suficiente pentru patru luni de funcționare.

Vezi „linia de producție” a TinTag, așa cum e ea prezentată de Chiș:

O altă inovație e raza mare de acțiune a antenei bluetooth cu care e înzestrat echipamentul: în câmp deschis îți găsești cheile chiar și de la 150 de metri distanță, față de produsele obișnuite, cu o rază de acțiune de câteva zeci de metri. E tehnologia patentată de Apple, care a lansat în 2013 tehnologia iBeacon.

Vezi aici prezentarea invenției celor doi clujeni:

Ca TinTag să se materializeze, însă, investițiile sunt substanțiale: Vig și Chiș au făcut calculele și au nevoie în total de aproximativ 100.000 de dolari, sumă din care au investit deja jumătate din propriul buzunar. Pentru restul de bani au lansat ieri o campanie de crowdfunding pe site-ul specializat indiegogo.com, unde rezultatele sunt foarte bune: au strâns în doar 24 de ore 11.100 de dolari, adică un sfert din suma necesară. Campania mai durează două luni, timp în care cei care donează pot primi produsul la un preț mai mic decât cel cu care va fi vândut pe piață: 19 dolari în loc de 30. Până acum au 500 de precomenzi, majoritatea din Cluj-Napoca și București.

https://images.indiegogo.com/file_attachments/836123/files/20140905074153-Tintag_Camera.gif?1409928113

Firma prin care cei doi derulează proiectul TinTag e Tin Tag Electronics SRL. O găsiți pe strada Traian, într-un imobil de birouri unde ce iese în evidență e liniștea – și cele câteva spray-uri de vopsea aliniate în pervaz, cu care sunt vopsite produsele în diverse culori. Vig și Chiș au fiecare firmele lor. „Trebuia înregistrată marca la OSIM pe o firmă unde să avem fiecare 50%, plus patentele sunt înregistrate pe firmă, toate donațiile de pe indiegogo merg tot acolo; e ea mai onestă cale de a împărți totul”, explică Vig.

Mai trebuie spus că în Cluj e dezvoltat un alt produs comparabil, Onix Beacon, care folosește aceeași tehnologie dar ai cărei clienți principali sunt magazinele mari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.