Închide

VIDEO Consilier local: mai bine cumpărăm periuțe de pantofi și polish pentru clujeni, decât să plătim firmele de salubritate

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2015 0 634

Cu sancțiunile și mai ales cu verificările în teren se fac străzile mai curate vara și circulabile iarna. Nicio factură emisă de către operatorii de salubritate n-a fost refuzată la plată de către administrația locală. Cu toate aceste clujenii sesizează că orașul e plin de mizerie, că se spală străzile de mântuială sau chiar se curăță și pe ploaie. Mai mult, consilieri locali atrag atenția că activitatea de spălat/măturat străzi este ineficientă.

„Celor care vin în Cluj-Napoca ar trebui să le dăm, eventual, o periuţă de pantofi şi un polish, ca să-şi facă încălţămintea, s-o lustruiască după fiecare jumate de zi parcursă prin municipiul Cluj-Napoca, pentru că nu putem să constatăm decât că, iată, la o iarnă care, deşi a existat, aproape că a lipsit cu desăvârşire, multă mizerie zace chiar şi în centrul Clujului şi încă n-am văzut absolut nicio activitate consistentă pentru înlăturarea prafului, ca să nu mai vorbim de Calea Turzii, intrarea în muncipiul Cluj-Napoca şi alte artere importante; eu zic că ar fi mult mai potrivit, mai oportun un asemenea demers, mulţumesc”, spunea în aprilie consilierul local PSD Irimie Popa. Chiar conducerea primăriei a avertizat cei doi operatori care au contract pe salubrizarea stradală, Rosal și Brantner tot în luna aprilie, motivând că firmele sunt în urmă cu programul de curățenie.

Săptămâna trecută, pe strada Milcov din cartierul Grigorescu, un clujean a filmat o mașină de salubritate care stropea doar asfaltul, fără ca periile care ar fi trebuie să curățe carosabilul măcar să îl atingă. Alți cetățeni au sesizat că s-au spălat străzile din oraș chiar și pe ploaie.

Primăria Cluj

Posted by Paulo Hanna on Tuesday, April 28, 2015

Atât Rosal cât și Brantner se ocupă de salubrizarea domeniului public în baza unei extensii de contract, până când primăria va adjudeca noile contracte. Prima licitație organizată de primăriei încă din 2013 a fost anulată anul trecut. A doua licitație lansată anul acesta este în prezent în evaluare. La procedură au participat, pe lângă alți patru ofertanți,  Rosal și Brantner.

CITEȘTE ȘI:

Proiect pilot-propunere pentru un oraș mai curat

Potrivit datelor furnizate de primărie, în perioada 2007-2015 s-au aplicat către Rosal și Brantner un număr de 50 de sancțiuni contravenționale. „Menționăm că ori de câte ori au fost constatate deficiențe privind salubritatea stradală, firmele au fost somate să ia de îndată măsuri de remediere a deficiențelor. În cazul în care nu s-au conformat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Deficiențele constatate au privit nerespectarea programului de curățenie stradală de către operatori. Sancțiunile aplicate s-au încadrat între 2000-2500 lei conform HCL 191/2009 și între 1500-2500 lei conform HCL 808/2004. Din totalul sancțiunilor aplicate un număr de 37 de sancțiuni au fost contestate în instanță. Primăria a câștigat în instanță 21 de cauze iar 9 sunt pe rol”, a informat Biroul Mass media al primăriei. Conform aceleiași surse, în cei 10 ani de când cele două firme fac curățenie în oraș, nu au existat facturi emise de către aceștia care să fie refuzate la plată de către primărie.

În 2012, administrația locală plătea peste 22 de milioane de lei pentru salubrizarea orașului, deci peste 5 milioane de euro către Rosal și Brantner. Pe noul contract scos la licitație pe opt ani, suma care ar reveni operatorilor de salubritate ar fi, anual, în jur de 4 milioane de euro pentru cutățarea celor două sectoare ale orașului.

CITEȘTE ȘI

Zece oferte pentru potul de peste 140 de milioane de la salubritate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare