Închide

VIDEO Clujul va înființa un centru fizic de sprijin pentru cetățenii din Ucraina. Boc: 1840 de ucraineni au fost cazați în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 07, 2022 0 658

Un centru fizic de coordonare pentru cetățenii din Ucraina va fi înființat în Cluj-Napoca în parteneriat cu Prefectura și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență pentru a răspunde, pe termen lung, necesităților cetățenilor ucraineni care vin în oraș, a anunțat primarul Emil Boc. El a spus că respectivul centru va funcționa pe termen lung și el va putea fi accesat ce cei care vin din Ucraina, de la a bea o cafea și o apă plată, până la a primit oferte de cazare, masă și alte servicii. În paralel, Grupul de Sprijin costituit la Cluj-Napoca împreună cu Prefectura, ISU, societatea civilă și companii locale strânge donații sau acordă suport celor din Ucraina sau celor care vin în țară.

 

„Nu știm, din cei 90.000 de ucraineni care au venit în România, ce vor face și unde se vor stabili, după ce li se termină banii. Probabil vor veni către noi, primării sau autorități locale. Să fim realiști, acum au venit cei care au avut bani să stea în hoteluri sau ca să meargă în occident. Dar, neștiind ce se va întâmpla, trebui să fim conștienți că vor putea veni și cei care nu au posibilități materiale și trebuie să fim pregătiți”, a atras atenția primarul Emil Boc la ședința Consiliului Local din 7 martie.

Primarul a trecut în revistă date legate de refugiații din Ucraina, grupul de sprijin creat în Cluj-Napoca pentru ajutorarea acestora dar și centrele de donații deschise în oraș.

Primarul a arătat că, la nivel național, 190.000 de refugiați ajuns în România de la începutul războiului, din care 100.000 au părăsit deja teritoriul țării noastre, alți 90.000 (din care 20.000 sunt copii) fiind încă în România.

În Cluj-Napoca, au fost cazați în parteneriat cu asociații și companii, circa 1840 de persoane din Ucraina. Potrivit lui Boc, în centrele oficiale puse la dispoziție de autoritățile din Județ mai sunt 284 de locuri de cazare disponibile. La nivel guvernamental s-a inițiat modificarea legislației în așa fel încât cei care au statutul de ședere temporară în România, potrivit unei directive europene activată și în țară (90 de zile), să beneficieze de servicii decontate de stat pentru cazare, masă, medicale, învățământ dar să și poată accede la piața muncii.

Primaria nu s-a implicat in strangerea de fonduri, însă clujenii se pot implica în continuare și dona către Grupul de Sprijin care activează în Cluj-Napoca. „Noi am pus la dispoziție majoritatea centrelor de colectare si asigurăm centralizarea actiunilor caritabile, etc. Cu ISU si Prefectura am identificat un spatiu pentru a organiza un centru pentru refugiatii ucrainieni care vin la Cluj si care au nevoie de informatii, de la a avea unde bea o cafea și o apă plată, până la a primit informații despre oferte de cazare, masă sau alte servicii”, a explicat Emil Boc la începutul ședinței de Consiliu Local din  7 martie.

El a oferit și două numere de telefon unde, oricine dorește să fie voluntar în cadrul centrelor de donații din Cluj-Napoca sau oferă cazare se poate înscrie.

„Vom reuși să trimitem pandemia în istorie, însă am intrat în cea mai gravă criză militară europeană de după Al Doilea Război Mondial. România are astăzi cele mai înalte garanții de securitate pe care le-a avut vreodată, prin NATO și relația cu SUA. Deasupra acestor garanții, numai Dumnezeu este. Eforturile românilor, a clasei politice, a militarilor au dat rezultate, apartenența la NATO fiind unul dintre puținele subiecte pe care am fost uniți tot timpul. Avem garanția că nu vor ajunge rachete, tancuri pe teritoriul României. De asemenea, avem situația sub control în ce privește refugiații în România și în Cluj-Napoca. Nimeni nu știe cum va evolua acest război, tot mai mulți specialiști spun că e de durată, așadar și efortul nostru de sprijinire a refugiaților din Ucraina trebuie să constituie un maraton.Criza refugiaților se poate atenua sau amplifica. Pe probleme de securitate nu avem probleme, situația e sub control. Viziunea revizionistă nu poate exista niciodată, nicăieri în lume, în ziua de astăzi. Cand Europa e unita, nu are adversar. Căderea regimului de la Kremlin e o certitudine, e o chestiune de timp.”, a spus primarul Emil Boc

Consilierii locali din USR l-am mai chestionat cu privire la pregătirile pe care orașul le face în eventualitatea în care și țara noastră va fi afectată de conflict, de la sistemul de alarmare la adăposturile pentru populație, dacă Primăria este pregătită, în caz de mai rău. Dar și dacă poliția locală este în alertă pentru a verifica dacă cazările și ajutoarele pentru refugiații din Ucraina sunt conforme.

Boc a ținut să spună că nu dorește să alarmeze populația, dar că municipalitatea știe ce este de făcut și deține controlul, atrâgând atenția că cei care gestionează adăposturile antiaeriene au fost puși în gardă să ia măsurile necesare. De asemenea, Primăria va adopta un proiect de hotărâre pentru ca sistemul de alertare a populației în caz de dezastre să treacă în era digitală.

 

sursă foto: Facebook/HoriaNasra

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu