VIDEO Clujenii îl ironizează în mediul online pe primarul Emil Boc fiindcă a ajuns să amenințe și firmele de casă cu sancțiuni pentru că lucrează lent și nu își respectă termenele contractuale
AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 02, 2025 3 15452

Lucrările la pasajul peste DN1 în zona amplasamentului viitorului Spital Regional de Urgență din Florești au fost luate public în vizor de către primarul Emil Boc care a ținut să înceapă săptămâna pe șantierul numitului tronson I al Centurii Metropolitane a Clujului (cea mai aglomerată rută din România). Primarul Emil Boc i-a invitat pe toți cei care locuiesc în Florești să bombardeze constructorul cu adrese în care să îl someze să termină lucrările la termenul contractului, 4 ianuarie 2026, plus perioadele legale în care nu s-a putut lucra.
O parte dintre cei care nu au felicitat demersul primarului de pe rețelele sociale au ținut să îl ironizeze pe acesta arătând că a ajuns să își amenințe firmele de casă cu șancțiuni deoarece nu respectă contractele de lucrări cu Primăria. Ba, în plus, oamenii s-au plâns că îi trimite pe cetățeni să se plângă direct firmelor dacă sunt nemulțumiți că se circulă prost pe ruta Florești-Cluj-Napoca în condițiile în care administrația este cea care a contractat lucrările.
În 22 aprilie, viceprimarul Dan Tarcea spunea că pe șantierul numitului tronson 1 al Centurii Metropolitane (lărgirea de la patru la șase benzi a drumului național DN1 între nodul N și intrarea la viitorul Spital Regional de Urgență) s-a turnat al cincilea pilot forat din totalul de 20. „Patru au fost deja realizați, iar în perioada următoare ritmul estimat este de doi piloți forați pe zi. Urmează relocarea utilităților, apoi se va începe pregătirea infrastructurii pentru carosabil. Un pas important într-un proiect esențial pentru mobilitatea clujenilor”, spune viceprimarul Dan Tarcea într-o postare pe Facebook.
În 2 iunie, primarul Emil Boc a ținut să meargă pe șantierul tronsonul 1 și să înregistreze un mesaj video în care amenință antreprenorul general Viarom Construct cu sancțiuni deoarece ar risca să nu termine șantierul până la termenul contractual, 4 ianuarie 2026.
”E vorba de șantierul unde se va lărgi drumul de la 4 la 6 benzi, care este cea mai aglomerată rută din România. Aceasta va permite introducerea transportului dedicat Florești – Cluj-Napoca, după finalizarea lucrărilor. Mă aflu aici pentru a atenționa foarte serios antreprenorul general Viarom SA cu privire la faptul că riscă să nu termine lucrarea la termenul contractual, care este 4 ianuarie 2026 potrivit datelor pe care le am. Înțeleg că poate fi vreme rea, înțeleg că a plouat, că pot fi probleme, se pot vedea la termenul contractual dar după datele pe care le văd în teren și informațiile pe care le-am primit nu veți termina lucrarea la timp și vreau să știe toți clujenii, toți cei care locuiesc în Florești să vi se adreseze, pe lângă sancțiunile prevăzute de lege, dacă nu terminați lucrarea în termenul legal. 4 ianuarie 2026 plus perioadele legale în care nu s-a putut lucra. Nu văd că aici s-ar lucra intens, văd un tractor care stă, văd niște muncitori care au apărut după ce am apărut și eu să lucreze. Acum trebuie să lucrați la cel mai înalt nivel, acum e vremea mai bună și nu văd o mobilizare bună pe teren. Dragă antreprenor general, cu toți subcontractorii pe care îi aveți, la Cluj ori faceți treabă, ori aveți probleme. Și la noi nu vă mai vedem la licitație deschisă, transparentă, dacă nu terminați în termenul legal lucrările pe care le-ați asumat prin licitație publică deschisă, transparentă. Sunt aici să vă atrag atenția că nu este de glumă cu Clujul pentru că clujenii sunt cei care stau în trafic. Această lucrare ne va permite, când va fi gata, să avem 6 benzi în loc de 4, să avem bandă dedicată pe ambele sensuri pentru Cluj-Florești, când va fi gata Spitalul Regional de Urgență, inclusiv pentru salvare și transportul în comun. Mii de clujeni vor folosi transportul în comun ca alternativă la ceea ce avem astăzi. Nu luăm nicio bandă din cele existente ci adăugăm două în plus pentru transportul în comun, astfel încât să putem fluidiza traficul pe această rută. E doar o avertizare, pe partea legală se aplică sancțiunile din contract, iar pe partea morală și de opinie publică trebuie să împărtășiți și dvs responsabilitatea nefinalizării, dacă este cazul, la timp, a acestor lucrări. Nu am motive să cred că veți termina la timp. Să dea Dumnezeu să faceți minuni în următoarele 6 luni și să le terminați, dar nivelul de mobilizare nu este la nivelul pe care mi l-am dorit”, a mai spus Emil Boc, care a promis că va reveni săptămânal sau lunar pe șantier pentru a verifica stadiul lucrărilor. Nu e de glumit cu lucrările de infrastructură la Cluj. Dacă credeți că mere, aici nu mere, nu mere și așe și așe, nu mere decât așe. Să terminați la timp lucrările și de calitate”, a arătat primarul Emil Boc într-un video filmat în șantierul pasajului suprateran din Florești.
Printre comentarii în care demerusl său este lăudat, oamenii au râs în mediul online că primarul Clujului a ajuns să trimită avertismente video firmelor „de casă” ale Primăriei, în condițiile în care pe șantierul din Florești se lucrează la acest ritm de peste un an de zile. Mai mult, oamenii se plâng că în video, primarul le cere cetățenilor să se adreseze constructorului în condițiile în care Primăria este cea care a contractact lucrarea. Tot Emil Boc era cel care anunța la începutul anului că șantierul va fi gata în 2025. Apoi, a revenit asupra termenului și a arătat că primul tronson din Centura Metropolitană se va termina la începul lui 2026. Apoi, a mai avansat un teremen, în prima parte a anului viitor, arătând că la termenul inițial se vor calcula și perioadele în care nu s-a putut lucra pe șantier din cauza vremii nefavorabile.
Alți locuitori din Florești spun că ritmul lucrărilor a fost la fel în fiecare dimineață când treceau prin zonă, pe drum către locul de muncă din Cluj-Napoca și că pe șantier au lucrat maxim 20 de muncitori în condițiile în care, ca să termini o astfel de lucrare ar fi nevoie de cel puțin 100 de oameni. „De ce nu l-ați luat pe Umbrărescu, el termina lucrarea”, l-au mai ironizat oamenii pe primar, făcând referire la declarațiile primarului după ce l-a contracarat pe directorul Construcții Erbașu că a criticat Centura Metropolitană din Cluj – Boc invită Construcții Erbașu să fie ca Umbrărescu: În loc să critice proiectul Centurii Metropolitane din Cluj, mai bine vine să facă autostrăzi pe dealurile Transilvaniei | www.actualdecluj.ro.
În plus, oamenii i-au sugerat primarului că nici la metroul ritmul nu este bun și că îl învită la ei să se uite pe geam asupra progesului șantierului pe care, „la Eroilor nu se mișcă nimic de vreo lună”. Mai mult, alți internauți au semnalat că vizita pe șantier a primarul Emil Boc ar veni după ce un fost lider PNL, Ludovic Orban ar fi criticat într-o apariție la TV ritmul lent al lucrărilor din Cluj-Napoca. Cetățenii i-au amintit primarului că a fost nevoie de 4 ani de zile pentru pietruirea unei străzi din centrul Clujului (strada Kogălniceanu și arterene învecinate).
Într-unul dintre răspunsuri, primarul vrea să fie „haios” și răspunde criticilor arătând că, dacă ar fi vorba despre firme de casă, el n-ar fi mers nicio clipă pe șantier să se preocupe de stadiul lucrărilor. Comentariul său a vizat și Viarom dar alți comentatori i-au amintit și de Dimex 2000 Company, cei care au câștigat contractul mare de realizare a Centurii Metropolitane (tronsonul I și II) cu o ofertă mai mare decât valaorea estiamtă a contractului.
Mai mult, în momentul în care s-a anunțat că Primăria este pe cale să actualizeze indicatorii tehnico-economici ai Centurii tocmai pentru a putea adjudeca contractul către Dimex 2000 Company, media dar și consilierii lcoali din opoziție i-au reproșat edilului că mizează pe o firmă care deja nu s-a putut achita de temenul contractula în cadrul drumului expres de 8 kilometri care leagă atuostrada Transilvania de drumul național pe la Tureni.
Iris, parculet de 1000 mp, de 3 ani taie frunze la câini 3-4 cetățeni asiatici. Mai mult pe telefon! O fătucă de 20 de ani îi supraveghează să nu transpire. Între timp, copii se joacă prin balastru, tomberoane cu gunoi, fire și cabluri, săpături făcute de vreun an, etc. E fain la Cluj!?
ei ash, .. hai să nu fim răi deodată, firește că se poate merge mai departe!
Hai sa terminati lucrarile de modernizare pe strada Perlei si apoi mai vedem cu proiectele mari. De ce v-ati apucat daca nu sunteti in stare sa duceti lucrarea pana la capat?! V-ati incurcat pt 500 m de drum drept, simplu. O lucrare banala va da batai de cap. Sau a fost doar sa se vada activitate in anul electoral 2024?!