Închide

VIDEO Cinematograful transformat în casă pentru boschetari din Mănăștur, gata în noiembrie. Cum arată șantierul

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - sept. 02, 2015 0 1060

Decrepitul și pușcatul cinematograf transformat în casă pentru boschetari Dacia, din Mănăștur, va deveni funcțional la sfârșitul acestui an.

Contractul de proiectare și execuție, în valoare de 2,8 milioane de lei, a fost semnat în 11 iulie anul trecut cu asocierea Civitas Proiectare – 2 Invest. Cinematograful ar fi putut intra în patrimoniul municipalității în 2009, când RADEF Româniafilm a predat patru cinematografe către Primărie – Mărăști, Dacia, Favorit și Victoria. Cinematograful din Mărăști a fost redeschis pentru public cu proiecții gratuite, după lucrări de două milioane de lei, în vreme ce cinematograful Favorit se află într-o clădire retrocedată. Cât privește cinematograful Dacia din Mănăștur, acesta a ajuns în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca abia în martie 2013, când instituția a câștigat procesul vechi de trei ani cu chiriașul, o firmă privată. Între timp clădirea a ajuns foarte degradată, cuib pentru boschetari, și a fost incendiată de două ori, fără ca autorii să fie prinși.

 

Clădirea a fost dată în folosinţă în anul 1981 și are o suprafaţă construită de 960 de metri pătraţi pe trei nivele – subsol, parter şi etaj. Lucrările ar urma să fie gata „din toate punctele de vedere” după cum spune primarul Boc până în 1 ianuarie. „Aceasta înseamnă amenajări interioare, finisaje, zugrăveli și achiziționare de mobilier specific cinematografelor”, spune el.

Cu acești bani ar urma să fie reabilitată sala de cinema, cu aparatură de proiecții 3D. Sala mică a clădirii va fi multifuncțională: aici vor putea fi organizate conferințe, expoziții, centru cultural pentru tineret sau pentru pensionari și activități pentru copii. La etaj va fi amenajată tot o sală multifuncțională.

La nivelul parterului unde se găsesc cele două săli de cinema, proiectul de reabilitare a clădirii prevede o soluţie flexibilă, de amenajare a sălii mari de cinematograf astfel încât aceasta să poată servi şi ca sală de spectacole şi teatru. Scena va fi extinsă, iar spatele scenei a fost prevăzut cu spaţii destinate actorilor, respectiv cabine cu vestiare şi grupuri sanitare.
Sala mică – aflată într-o stare de degradare majoră din cauza celui mai recent incendiu – se transformă într-o sală cu pardoseală plată, în vreme ce holul principal va fi destinat expoziţiilor de artă şi evenimentelor sociale. Etajul clădirii va fi reorganizat integral.

Cinematograful Dacia are două săli de proiecție, dar și o sală multifuncțională la etajul clădirii. Lucrările la acesta au început anul trecut și ar urma să fie finalizate în noiembrie. Mariana Tot e directorul grupului de firme ce execută lucrările la cinematograf și explică stadiul acestora:

Iată cum arată acum cinematograful:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare