Închide

VIDEO Cine e tânăra care a reușit singura medie de 10 la Bac, în Cluj

EducaţieTop News by Mihai Prodan - iul. 07, 2015 2 1422

O singură elevă din Cluj a reușit în acest an să obțină media 10 la examenul de bacalaureat – o performanță cu atât mai notabilă cu cât, spune ea, nu a învățat pentru examen în mod special. actualdecluj.ro a vorbit cu Ana Milea și a întrebat-o care e secretul reușitei sale.

Ana Milea e elevă – sau era, până astăzi – la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, specializarea Științele Naturii. Secretul său sunt, de fapt, două: unul – a învățat permanent pe parcursul liceului, fără un accent special pentru Bacalaureat și doi – a preferat să se pregătească pentru examenul de admitere în facultate în loc de cel pentru Bacalaureat, pentru că e mai complex.

Îi place muzica – patru ani a învățat canto și pian, la sugestia părinților săi, care ambii sunt artiști lirici – liceul l-a absolvit la Științele Naturii, iar facultatea vrea să o urmeze la Medicină Generală, la Universitatea de Medicină și Farmacie. Cum așa? „Demult știu că doar biologie sau chimie vreau, atunci ce facultate îmi oferă asta? Facultățile de biologie, chimie și medicină. Și în principiu vreau să merg pe partea de cercetare, știu că la medicină pot face asta”, explică ea. „Am zis că în cei 6 ani dacă mă hotărăsc că vreau să fiu medic, o să am timp să mă hotărăsc. Pentru examenul de bacalaureat nu pot spune că a fost deosebit efortul, am fost hotărâtă să învăț, dar nu pot spune că n-am dormit nopțile; nu am învățat specializat pentru bac, un anumit număr de ore pe zi. Am învățat materia tot anul, am lucrat pe structura de bac, profesorii au insistat să învățăm și pe bac, și la admitere, am fost pregătiți pentru orice examen. La proba de biologie, cum învăț deja pentru admiterea la UMF, mi-a fost mai ușor. Am insistat foarte mult pe asta pentru că biologia de la admitere e mai complexă, așa că mi-a fost mai ușor”.

Planuri de carieră? Cam devreme. „Nu m-am hotărât ce-mi doresc să fac. Voi fi 6 ani la Medicină, unde mă gândesc la toate aspectele. Dar mi-ar plăcea să lucrez în cercetare – bioloie moleculară sau genetică. Deocamdată rămân în țară, dar am zis că o să văd, dacă am oportunitatea la o bursă, poate plec. Dar 6 ani știu că voi fi aici, știu că facultatea e foarte bună”, explică tânăra.

Părinții Anei Milea sunt, amândoi, artiști lirici: ambii sunt profesori de canto la Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB.

Citește și:

Un singur elev de 10 la Bac, în Cluj

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.