Închide

VIDEO Autostrada Transilvania: UMB propune viaduct printr-un cimitir lângă Nădășelu și tunel cut&cover la Topa Mică

Economie by Actual de Cluj - sept. 05, 2022 3 16664

Tronsonul dintre Nădășelu și Zimbor ( 30 km.) de pe traseul Autostrăzii Transilvania poate fi deschis la sfârșitul anului viitor, înainte de termenul din contract dacă CNAIR aprobă propunerile constructorului UMB : un viaduct printr-un cimitir de lângă Nădășelu și un tunel cut&cover (săpătură deschisă) la Topa Mică, anunță Asociația Pro Infrastructură. Cele două loturi, Nădășelu-Mihăești și Mihăești-Zimbor, finanțate prin PNRR se apropie de 40 % stadiu fizic de execuție, mobilizarea pe șantierul din județul Cluj fiind exemplară, cu 1000 de drumari și 400 de utilaje pe șantier. Pentru următorul lot UMB, Zimbor-Poarta Sălajului (12 km.) lucrările au început efectiv în această vară.

Asociația Pro Infrastructura subliniază că, propunerile pentru modificarea soluțiilor tehnice sunt în ,,analiza” Companiei de Drumuri încă de la începutul anului. În plus, UMB ar putea construi Autostrada Buzău-Focșani ,,cap-coadă”, deci are nevoie de resurse disponibile : ,, Decideți acum : A3 Nădășelu-Zimbor în 2023 sau 2024? De vreo 9 luni mingea este la CNAIR care întârzie (nu că ne-ar mira) să aprobe două modificări de soluții tehnice necesare inaugurării lotului în 2023. Pentru că dealurile transilvănene nu stau locului, experții proiectanți ai constructorului (UMB) au solicitat două modificări substanțiale de soluție tehnică: viaduct prin cimitir (nu este o glumă) în apropiere de Nădășelu și tunel cut&cover în zona Topa Mică. De luni întregi CNAIR se tot gândește. Și tergiversează. Dacă o să tot amâne aprobarea, deschiderea celor 30,06 kilometri în 2023 zboară pe fereastră și ne vedem în 2024. Și este mare păcat deoarece antreprenorul avansează foarte bine și este motivat să închidă șantierul cât mai repede fiindcă are multe lucrări deja contractate. În plus, are șanse reale să pună mâna în curând pe toți cei 82,44 kilometri din Autostrada A7 Buzău-Focșani, acolo unde se pregătește să semneze contractele pe loturile 1 și 4, iar pe 2 și 3 este în pole position cu oferte foarte competitive, conform informațiilor pe surse, neoficiale, pe care le avem în acest moment. Așadar, vrând-nevrând, cei de la UMB vor fi foarte motivați să finalizeze Nădășelu-Zimbor în 2023 pentru a-și elibera din forțe. Asta dacă și CNAIR își face datoria.”

Următorul lot al Autostrăzii Transilvania, Poarta Sălajului-Nușfalău, 42 km. care include și Tunelul Meseș este în faza de reevaluare a ofertelor după decizia CAB care a admis contestația Astaldi la participarea Strabag. Este o licitație restrânsă, iar CNAIR va anunța noua listă cu cei cinci sau șase constructori rămași în cursă. La doi ani de la lansarea licitației, semnarea contractului pentru proiectare și execuție încă este departe, după cum arată economedia.ro.

3 comentarii

 1. Compania de Drumuri are nevoie de 9 luni sa se trezească din somn.
  Mulți angajați la stat își iau o căruță de bani și nu fac nimic
  Probabil nu a sărit nimeni cu comision,șpagă și alți mititei sa I trezească…
  Nu I interesează Interesul Național
  Numai buzunarul lor.
  Sa I supravegheze cineva pe șefii de acolo…și sa echipeze buba ca imediat puroiul apare…

  Niște nesimțiți…avem firma sa lucreze și pe ei nu I interesează
  Sa șpagă firma asta mastodont
  În 3…firme mai mici…
  Sa se ocupe mai bine de drumuri…

 2. Cat de corect e dpdv moral sa alegi varianta viaductului PESTE UN CIMITIR ?! Sunt atatea solutii tehnice doar ca ruperea cimitirului in 2 e mai ieftina si ramane mai mult profit pentru UMB al carui lider a ajuns in top cei mai bogati Romani…in cativa ani. Ciudat totusi cum castiga licitatiile pe banda rulanta aceeasi firma iar celelalte sunt descalificate de catre CNAIR.

 3. Daca nu stii ce vorbesti nu mai vorbi… acolo la cimitir se impune viaduct din pricina solului foarte instabil si legat de castigarea licitatiilor, umb liciteaza agresiv cu oferte foarte bune pentru ca isi permite , zi mersi ca poate sa duca atatia km

Scrie un comentariu

Articole similare