Închide

VIDEO Ai o idee de implementat în oraș? Se împart bani pentru proiectele tinerilor clujeni

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 13, 2016 0 414

Ai o idee de proiect de implementat în oraș și vreo doi prieteni care să se implice? Poți încerca să obții câteva mii de lei, cu ajutorul voturilor, într-un proces de bugetare participativă. Inițiatorii procesului Com’ON Cluj Napoca, de bugetare participativă, au lansat apelul de proiecte pentru ediția de 2016. În cadrul acestuia, se va crea un portofoliu de minim 60 de proiecte, propuse de tineri și adresate comunității locale. Bugetul total alocat direct activităților culturale, educative, sportive sau civice preconizate a se realiza va fi de aproximativ 325.000 de lei. La ediția de anul trecut, una pilot, după cum subliniază inițiatorii de la Grupul Pont, au fost în competiție 437 de proiecte, dintre care au fost implementate 102. Bugetul a fost peste cel din 2016 – 500.000 de lei.

Poți vedea AICI ce fel de proiecte au fost propuse de tineri în 2015.

„Anul trecut am avut, practic, un proiect pilot, cu toate îmbolnăvirile de „copil”. A trebuit să vedem cum funcționează, am avut provocări și în ceea ce privește asigurarea cash-flow-ului. Dar am găsit soluții, unele la care nu ne așteptam. Așa că anul acesta suntem într-o situație mai fericită și avem un mecanism care funcționează”, a spus Andras Farkas, cofondator al Grupului Pont. Cât despre bugetul redus în acest an față de cel din anul Capitalei Tineretului, Farkas subliniază că 2015 a fost un an în care proiectul a trebuit pus pe roate. De asemenea, a beneficiat și de fonduri norvegiene.

Ediția de 2016 este realizată pe baza unui parteneriat între Grupul Pont și Fundația Comunitară Cluj, iar partenerii sunt primăria și Consiliul Local, Federația Share, dar și Asociația Cluj Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Ediția e finanțată din bugetul public local, cu 400.000 de lei, dar Fundația Erste și Asociația pentru Relații Comunitare contribuie la implementarea finanicară și la facilitarea prefinanțării grupurilor sprijinite prin acest demers.

Cine poate participa? Orice grup de inițiativă format din mimim 3 tineri care locuiesc în Cluj Napoca și au între 14 și 35 de ani, spun responsabilii de proiect. Activitățile eligibile pentru Com’ON Cluj Napoca trebuie să se încadreze în viziunea celor cinci priorităție ale candidaturii municipiului pentru titlul de Capitală Culturală 2021 – W.E.A.S.T. (Wonder, Explore, Activate, Share, Trust). Înscrierea se face prin completarea și încărcarea online a unui formular de inițiativă, iar proiectele considerate eligibile vor intra într-un proces de clasificare prin intermediul unui vot public. Grupul de inițiativă poate propune un proiect cu un buget maxim de 9.000 de lei, dar alocarea financiară din partea municipalității va fi de maxim 4.500 de lei. BCR va asigura sprijinul cu câte 1.000 de lei a primelor 10 inițiative ce reușesc să strângă cel puțin 1.000 de lei la rândul lor prin latforma Bursa Binelui, în perioada 7-30 septembrie.

Andrei Popescu,  Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului, dă, cu acest proiect, exemplu „de bune practici” din Cluj. „Ediția a doua e cea care spune dacă un proiect a funcționat și merge mai departe. Clujul e un exemplu de bune practici, acest proiect pleacă de la nevoile reale ale tinerilor. E adevărat, nu sunt foarte mulți bani, dar cu cât un proiect are mai mulți bani, cu atât raportul cost/beneficiu scade”, spune secretarul de stat.

Calendar

13 iunie: se lansează apelul de proiecte

27 iunie: platforma de înscriere a grupurilor de inițiativă și a inițiativelor este operațională și grupurile pot să înceapă înscrierea proiectelor

23 iulie: termenul limită de înscriere a inițiativelor

13 iulie: termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse și publicarea listei proiectelor care intră în procesul de vot

14 august: 4 septembrie – derularea votului online

7 septembrie: publicarea listei câștigătorilor

7 septembrie – 30 septembrie: înscrierea proiectelor ce dorec să aibă o campanie de strângere de fonduri pe platforma Bursa Binelui

12 septembrie – 30 noiembrie: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioadă

5 decembrie: termenul limită pentru depunerea rapoartelor

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.