VIDEO 5000 în 5 ani. Plus încă 3000. Atâtea locuri de parcare s-ar putea face în Cluj cu un nou primar. Sabin Sărmaș explică soluția
ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Luminiţa Silea - mai 23, 2024 1 356

Pornind de la date reale – nu de la cele cu care ne-a obișnuit propaganda Boc – candidatul independent la Primăria Cluj Napoca, Sabin Sărmaș propune creșterea numărului de locuri de parcare din oraș, prin implementarea unui proiect care va aduce parcări subterane și spațiu verde în toate cartierele orașului.
5000 de locuri de parcare s-ar putea genera în 5 ani, un termen realist, arată Sărmaș, convins că, cu un nou magener, cu un management eficient și soluții de finanțare adecvate, s-ar putea edifica circa 16 parkinguri subterane în cartierele Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni sau chiar și Grigorescu. Locuri de parcare în plus s-ar putea genera și prin amenajarea de parkinguri pe conturul depourilor Companiei de Transport Local, generându-se, la un calcul preliminar, alte peste 3000 de locuri de parcare.
Candidat la Primăria Cluj, Sabin Sărmaș propune un alt proiect pentru rezolvarea unei probleme reale a Clujului, locurile de parcare insuficiente din cartiere. Mai mult, într-o conferință de presă, el a arătat că orașul este mult sub alte muncipii din țară în ceea ce privește numărul de parcări publice, deși administrația se bate cu pumnul în piept că a construit parkinguri.
Proiectul său, „5000 în 5 ani”, prevedere edificare de parkinguri subterane pe trei niveluri în cartiere, în mai multe locuri, indentificate împreună cu oamenii, în așa fel încât să rezulte parcări, construite pe 3 niveluri subterane, cu mai mult de 100 de locuri și un cost mediu de 25.000 de euro per loc de parcare.
“Ni se spune că, de fapt, orașul nu a fost proiectat pentru atât de multe mașini. Că în Cluj avem prea multe mașini. Că avem 300.000 de mașini. În realitate nu sunt chiar 300.000, sunt 220.000 înmatriculate. Sigur, sunt și mașinile altor oameni care vin în Cluj. Și ni se spune că stăm foarte prost în Europa din acest punct de vedere. Nu e adevărat. Gradul de motorizare în Cluj este sub media europeană. Nici alte orașe europene n-au fost proiectate pentru atât de multe mașini, dar au luat în timp măsuri care au făcut ca oamenii să aibă parcări, să aibă parking-uri, să aibă locuri în care să lase mașina și să nu mai fie în situația de a merge spre acasă gândindu-se că locul de parcare e ocupat de vecini și că trebuie să se certe din nou cu vecinii. Deci, cumva și aici am reușit așa, pic cu pic, să cădem pradă unei propagande că suntem unici în Europa, că la noi ca la nimeni, că avem prea multe mașini și că problema nu se poate rezolva. O să vă arăt acest proiect, ‘5.000 în 5 ani’. Cum poate fi rezolvată? Simplu. De fapt, e o chestiune de voință și de nimic altceva”, a arătat Sabin Sărmaș.
Sabin Sărmaș a prezentat o situație punctuală a acestor viitoare parcări (la finalul articolului, situația completă) despre care spune că s-ar finanța foarte simplu din trei surse: veniturile Serviciului de Parcări care trebuie reinvestite, credite sau chiar și o emisiune de obligațiuni. Proiectul prevede construirea a cel puțin 4 parkinguri în Mănăștur, șase în Gheorgheni, 4 în Mărăști, 3 în Zorilor și câte un parking în cartierele Între Lacuri și Grigorescu.
Sabin Sărmaș spune că atât termenul, cât și numărul de locuri de parcare sunt realiste și se pot pune în operă cu un manager nou al orașului, cu management de proiect adecvat care capacitează expertiza funcționarilor din Primărie. Așa cum constructorii fac parcări subterane la marile ansambluri imobiliare, fără să fie o mare filosofie, așa poate face și Primăria un proiect pe care să și-l asume pentru a rezolva o problemă reală a oamenilor din cartiere care ajung să se certe între ei, să parcheze pe zone verzi sau în spații neadecvate pentru că administrația nu și-a asumat cu adevărat niciodată soluții pentru a le rezolva problemele, mai arată Sabin Sărmaș.
El a arătat public că alte peste 3000 de locuri de parcare s-ar putea construi folosind terenurile depourilor pe care Compania de Transport Public le are în Cluj-Napoca prin construirea de parkinguri pe aceste amplasamente.
“După ce o să ajung primar, n-o să se mai poată cu această atitudine, cu ‘ministerul’, cu ‘ANAP-ul’, cu ‘nu-i cunoaștem pe ăia, sunt în altă țară’, ‘nu putem’. ‘îi greu’, ‘semnătura nu-i electronică’… Să faci un studio de fezabilitate, un proiect yehnic, o documentație de licitație pentru un parc subteran, care e o săpătură pe 25 de metri, nu e mare filosofie. Întrebați constructorii din Cluj în cât timp își fac la mari proiecte de infrastructură. Execuția e simplă, documentația e copy-paste aproape la toate. Numai la Cluj vine conducta de gaz și mutăm aquapark-ul; vine filonul de sare, mutăm metroul. Să faci la indigo niște copii de documentație aproape similară și să spui că nu reușești și îți ia documentația trei ani de zile, nu mă miră în cazul Primăriei. Asta în condițiile în care în 2017 am luat lucrarea de centură și am spus că în 2024 la 1 ianuarie vom circula pe ea. În ritmul actual, n-o să facem niciodată nimic. În ritmul actual, un proiect pe 5 ani se face în 50 de ani”‘, a mai arătat Sabin Sărmaș.
Realitatea din spatele propagandei:
Propunere: 5000 plus peste 2000 într-un mandat și un pic
(simulare parking subteran propus în cartiere)
Articol la comanda candidatului la Primăria Cluj, Sabin Sărmaș / CMF: 24240078
Poate mai indicat era un top dupa numarul WC-urilor publice …