Închide

Au demarat lucrările la centrul de Inteligență Artificială al Clujului

ActualitateAdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - mai 24, 2024 0 254

Șantierul pentru Institutul de AI din Cluj-Napoca s-a deschis oficial azi, cu un roboțel care a amplasat o „capsulă a timpului”, pentru viitorii cercetători. Investiția se va ridica la peste 105 milioane de lei, iar construcția ar trebui să fie gata în noiembrie 2025, având un termen de execuție de 18 luni.

„Va fi aici o platformă de colaborare in care experii noștri vor găsi soluții în multe domenii, printre care medicină, robotică, automotive”, a spus rectorul UTCN, Vasile Țopa.

Termenul de construcție a viitoarei clădiei e de 18 luni, iar aceasta va avea 14000 mp suprafață desfășurată. Centrul va include 33 de laboratoare si va putea să adune 300 de oameni care vor lucra aici – vor lucra aici profesori, masteranzi, cercetatori.

Construcția costă in jur de. 88 milioane de lei, fără tva, fondurile urmând a fi acoperite din venituri proprii ale universitătii si, posibil, fonduri europene. Marile companii sunt deja interesate de proiect, a precizat rectorul.

Semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a avut loc în luna septembrie a anului trecut. Contractul, în valoare totală de 105.095.830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ  în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai, anul acesta, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.

Proiectant e biroul de proiectare Arhimar. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Dico și Țigănaș.

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați.

Clădirea va găzdui alături de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, acestea fiind dotate cu facilități de cercetare, echipamente și infrastructură IT.

Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de Inteligență Artificială pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică.

Proiectul reprezintă primul centru de cercetare construit de la 0 în România, după 1990, după cum a admis chiar Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. La eveniment au participat, în plină campanie electorală, reprezentanți din administrație și politică: primarul Emil Boc, miniștii Gruia Ivan și Marcel Boloș (Finanțe), Sorin Decă de la Ministerul Educației, Micrea Abrudean, secretar general al guvernului. La inaugurare au fost prezenți doi colaboratori ai UTCN: reprezentanții de la Cluj ai companiei germane Bosch și reprezentanții firmei din domeniul apărării Lockheed Martin.

Dincolo de discursurile entuziasmate, oameni din domeniu spun că cel mai probabil Clujul/ România nu au șanse să devină lideri în AI, dar e important să prindă „trenul”, să se facă cercetare și implementare.


Ce va conține centrul de cercetare, conform UTCN

Infrastructura va fi structurată pe 7 Departamente de Cercetare și 1 Departament suport conținând fiecare laboratoarele de specialitate necesare. Clădirea ce va găzdui infrastructura de cercetare propusă va fi dotată cu echipamentele de cercetare, dezvoltare și inovare necesare incluzând sisteme de calcul HPC, Cloud, Servere specializate pentru Învățare Profundă, Servere de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare, sisteme de dezvoltare. Pentru îndeplinirea obiectivelor generale și a obiectivelor specifice ale infrastructurii propuse vor fi create 8 departamente de cercetare – dezvoltare- inovare(CDI) și un departament suport. Primele 4 departamente de CDI au drept obiectiv dezvoltarea de metode, tehnologii, soluții de inteligență artificială, și sisteme inteligente și autonome cu destinație principală mediul socio-economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare