Închide

Video: 11 studenți clujeni au construit un analizor robotizat pentru microscopie în cadrul unui internship

ActualitateDezvoltareEconomie by Actual de Cluj - oct. 25, 2017 0 1056

Odată cu începerea noului an universitar, orașul deja se pregătește să le prezinte studenților diferite tipuri de activități și proiecte care să îi ajute în dezvoltarea profesională. Pe lângă evenimentele studențești, orașul le oferă și multe posibilități de dezvoltare studenților care aleg Cluj-Napoca.

In acest an, Stratec Biomedical a lansat o provocare pentru studenții universităților Babeș-Bolyai și ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Mai exact, vorbim de proiectul ambiţios de internship #BuildYourRobot al Stratec Biomedical, care s-a desfășurat pe o perioada de zece săptămâni. Programul de internship a fost unul mai puţin obişnuit, aflându-se la intersecția mai multor discipline. Studenți pasionați de software, hardware și  design mecanic au primit provocarea de a proiecta și construi un analizor robotizat pentru microscopie.

Procesul de selecție a fost riguros, studenţii au avut de rezolvat o problemă practică din domeniul lor de expertiză, iar din cei peste o sută de aplicanți, unsprezece au fost selectați. Au urmat zece săptămâni intense în care internii, sub îndrumarea mentorilor  STRATEC BIOMEDICAL, au trecut prin toate fazele de dezvoltare a unui echipament de precizie. Obstacolele nu au fost puţine – în unele faze a fost nevoie de improvizaţii, alteori de soluţii inovatoare și eforturi susţinute la nivelul întregii echipe pentru a progresa.

La finalul programului de internship, reprezentanţii STRATEC BIOMEDICAL se declară foarte mulţumiţi de rezultat:

„Să lucrezi la un astfel de proiect nu este deloc ușor, iar noi am știut acest lucru de la început, însă am avut încredere că echipa pe care am ales-o va reuși să construiscă robotul și să obțină rezultatele pe care ni le-am propus. Pentru a reuși acest lucru într-un timp atât de scurt, am avut nevoie de o echipă foarte bună. Dintr-un număr de 116  aplicați am ales 11 studenți care ne-au convins prin inteligența și motivarea lor.” a declarat Vlad Radoescu, mentorul principal al internilor şi coordonatorul programului.

“Am lucrat la un proiect care, cel mai probabil, va ajuta lumea, pentru că mai târziu va fi donat unui centru de cercetare, iar acest lucru ne-a motivat foarte tare.”

„Participarea la acest internship este un lucru important și necesar pe care trebuie să îl faci în momentul în care vrei să îți descoperi pasiunea și vocația, pentru că poți să explorezi diverse domenii. Acest internship a fost o bună oportunitate ca să mă dezvolt personal și profesional  și să-mi găsesc vocația.” 

„Cred că roboții sunt grozavi și îmi doresc ca și pe viitor să lucrez în acest domeniu. ” sunt doar câteva din părerile internilor.

În urma programului de internship, 9 dintre participanți s-au alăturat echipei Stratec, iar    reprezentanţii companiei deja plănuiesc a doua ediţie a proiectului #BuildYourRobot, care se va desfășura în vara anului viitor.

Despre companie

Subsidiara clujeană a grupului STRATEC BIOMEDICAL AG a fost înființată în 2008, fiind un centru de inginerie interdivizional specializat  în dezvoltarea de software, testare, hardware, embedded și design mecanic.

În sucursala clujeană activează în momentul de față peste 90 de angajați, specialiști în inginerie, recrutați din rândul studenților și absolvenților profilelor tehnice ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității Tehnice.

DESPRE GRUPUL STRATEC 

STRATEC BIOMEDICAL este o companie germană fondată în 1979, cu sediul general în Birkenfeld (Baden-Württemberg), ce are în prezent filiale în șapte țări din Europa, Asia și America: Austria, Elveția, Marea Britanie, România, SUA, China și Ungaria. Grupul are patru mari divizii – Instrumentation, Data Management, Molecular și Consumables – fiind specializat în automatizări și instrumentație pentru diagnoză clinică și industria IVD (în vitro diagnostics), software de laborator, precum și dezvoltarea de reactivi pentru colectarea, stabilizarea și purificarea ADN-ului și ARN-ului. (P)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu