Închide

Viceprimarul găunos, luat la șuturi din pricina parcometrelor : „faceți public contractul de achiziție”

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 10, 2018 1 1069

Viceprimarul Dan Tarcea încă visează să se facă un om mare și însemnat. El speră în taină că niște sfinți se vor îndura să-l pricopsească pe Emil Boc cu o funcție europeană, ca să poată să rămână el primar al Clujului. Prin visurile sale, când nu se plimbă cu trotineta, Tarcea mai stă și pe facebook, unde îi place să facă pe administratorul orașului, copiindu-i trăncăneala lui Boc, lăudându-se cu absolut toate abțibildurile Primăriei, consumatoare de bani mulți și publici. Și o ține Tarcea tot într-o vorbărie găunoasă, despre cât de mirobolante sunt „investițiile” pe care le „girează” el, despre cum ușuroază acestea viața de zi cu zi a clujeanului de rând. În realitate, toată „tehnica” stradală în care s-a investit cu nemiluita e fie incompletă, fie teribil de nefuncțională, cum sunt de exemplu automatele de bilete pentru transportul în comun (dar pe marginea acestei teme vom reveni). În aceeași notă, ieri a ieșit Tarcea să anunțe cum a deschis Primăria licitația pentru achiziția a 100 de automate pentru tichete de parcare (parcometre). Și atenție, ne spune el, acestea nu vor fi niște parcometre oarecare (cum sunt cele deja existente pe care de cele mai multe ori nici nu te poți baza), ci unele „care vor funcționa în regim autonom, cu energie solară”. Și mai arată viceprimarul în stilu-i găunos că parcometrele „vor avea ca modalitate de plată: monede, card bancar, card contactless, carduri preplătite”. Deci, în era smart a Clujului – mult lăudată de fudulul Emil Boc – Primăria se întoarce, de fapt,  în timp și investește aproximativ 2,6 milioane de lei în același format de aparatură, menită să te facă să pierzi timp.  Clujenii vigilenți și conectatați la realitatea orașului nu aveau cum să sară peste argumentația ipocrită a viceprimarului Tarcea.

”Ce rost au parcometrele, când toți avem telefoane mobile?” – a scris, pe bună dreptate, Mircea Silviu Itu. Tarcea s-a grăbit repede cu un răspuns arogant, cum că „nu toată lumea folosește aplicațiile telefonice ca să își plătească parcarea”. Mvaii, dar cum așa domnu vice, ați devenit deodată un luptător pentru drepturile cetățenilor care nu-s familiarizați cu tehnologia? Păi nu trăiam noi în cel mai smart oraș al României, nu asta povestiți, împreună cu domnul Boc, în fiecare zi, de dimineață până seara, despre cât de tehnologizat și de deștept este Clujul? V-ați trezit acum că e nevoie tot de parcometre cu monede, ne spuneți acum că avem și clujeni care au mașini dar care nu știu să folosească aplicații telefonice? În apărarea lui Tarcea a vrut să sară doamna Maria Mina Pop, aducând în discuție un detaliu semnificativ, cum că-s bune parcometrele pentru că prin aplicație telefonică pot plăti doar cei care au abanamente la operatorii de telefonie, nu și beneficiarii de cartele. Păi și nu asta era mai indicat să soluționeze tovarășul viceprimar, ca toata lumea să poată plăti un loc de parcare prin abonament, cartele, prin site, indiferent cum, doar să nu fie omul nevoit să meargă în căutare de parcometre? Evident, fudulul viceprimar a căutat un răspuns împăciuitor, cum că toată lumea trebuie mulțumită, și cei cu aplicații și cei care obișnuiesc să achite la parcometre. Dar de ce era, domnule vice, nevoie ca Primăria să  investească atâția bani tocmai în favoarea celor care nu sunt conectați la era „smart” a Clujlui, adică tot într-un sistem învechit? La această întrebare, Tarcea n-a venit cu răspuns, în schimb, au făcut-o foarte bine cei care i-au remarcat postarea:

„Este simplu. Parcometrele se cumpără ca să poată Primăria sifona niște bani pentru plata serviciilor de mentenanță. În plus, plata cu SMS-ul este descurajată, pentru că pe lângă că prețul în Euro este mai mare decât cel în Lei, mai plătești 0,05 pentru trimiterea SMS-ului și TVA”, a scris Dumitru Chiș.

„Nu pot să cred că există o categorie de oameni incapabili să trimită SMS. Câți dintre cei care nu știu să trimită un SMS mai au permis de conducere. Și apoi, există oameni care nu știu să trimită un SMS dar care se descurcă să folosească un parcometru cu 20 de butoane?”, a scris Mircea Silviu Itu

„Pentru că nu toată lumea este pe abonament, plătim 2,6 milioane de lei pentru parcometre? Super! Din taxele tale, din banii tăi sunt cumpărate parcometrele. Ai doar impresia că ieși în câștig că nu ești pe abonament la telefon, când în realitate tu îți toci banii pe parcometre” – a mai scris Silviu Mircea Itu

„Eu folosesc parcometrele destul de des și nu de puține ori am fost în situația să umblu să caut un parcometru funcțional. Aș fi de acord cu acestea dacă ar funcționa 24 din 24 de ore”, a apreciat Florin Fuia.

Tarcea s-a arătat „revoltat” de afirmațiile lui Dumitru Chiș, care subliniase că la mijloc ar fi vorba de un business al celor care vor asigura mentenanța pentru parcometre: „De ce faceți afirmații nefondate și de ce aruncați cu noroi în niște oameni pe care nici măcar nu-i cunoașteți? Cred că este momentul ca fiecare dintre noi să își asume responsabilitatea pentru ceea ce afirma”  – a încercat Tarcea o amenințare subtilă.

Dumitru Chiș nu s-a lăsat impresionat: „Vă rog să faceți public contractul de achiziție cât și costurile cu mentenanța pentru aceste parcometre. Vă rog să argumentați de ce plata cu SMS costă mai mult decât plata cu bani cash?”

 

Un comentariu

  1. Care e sensul articolului asta totusi, in afara de faptul ca pare un atac inutil la persoana? Da, unii oameni prefera sa plateasca la parcometre decat sa plateasca cu SMS, la fel cum unora le place sa plateasca cash la magazin, nu cu cardul. Treaba primariei e sa asigure posibilitatea tuturor sa plateasca asa cum le place. Exista un procent mare de cetateni in Cluj care folosesc metode smart, dar inca exista destui care folosesc metodele clasice.”.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.